Sport | Vívás

A vívásról

2003. november 17. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Nehéz írni a vívásról, ugyanis ez a sportág egy laikus számára elég átláthatatlan.

De az egész alapja:
3 fegyvernem van: a kard, a tőr és a párbajtőr. Mivel én kardozom, így szerintem az az igazi vívás, de erről sokaknak más a véleménye… Ez az ága a vívásnak a leggyorsabb, mivel csak itt lehet vágni. Az ellenfelet deréktól felfelé bárhol eltalálhatjuk, kivéve a két kézfején. Ez még nem is lenne átláthatatlan, de nem feltétlen az ad tust (kap pontot), aki eltalálja a másikat. Ehhez ki kell harcolni a támadás jogát. Ez az, amit még a vívók sem mindig tudnak megállapítani, ezért –bármilyen furcsa is–, a kardban nagy szerepe van a bírónak.

A tőrben ugyanezek a szabályok, de csak szúrni lehet, valamint a két kar és a fej sem találati felület. Ez már lassabb, mint a kard. A leglassabb azonban a párbajtőr. Itt is csak szúrni lehet, viszont az ellenfelet bárhol el lehet találni (még a cipőfűzőjén is!), és mindenképp pontot kap az, aki megszúrja a másikat. Egy kívülálló számára ez a legkövethetőbb fegyvernem, egy vívó számára a legunalmasabb…

Sokan, mikor megtudják, hogy vívok, azt kérdezik, hogy „akkor neked is van olyan fehér ruhád, meg rácsos sapkád?” Igen, ezek a vívófelszerelések kötelezők. A fehér ruhát plasztronnak hívják, és ez véd a vágások és a szúrások ellen. Persze, azért bőven megérezzük, ha eltalálnak minket, de így ez abszolút nem veszélyes! (A FIE (nemzetközi vívó szövetség) előírja, hogy a nemzetközi junior és felnőtt versenyeken olyan plasztron és sisak kell, ami 1600 N ellenállású, a vívónadrágnak 800 N ellenállásúnak kell lenni!)

A következő „okos kérdés” az szokott lenni, hogy „miért vagytok kikötve?” Ez az a kérdés, amire a legtöbb vívó allergiás. Ez az elektromos szerkezet (gép + vezeték + dob) arra jó, hogy kigyulladjon egy lámpa, ha egy vívó eléri a másikat. Éppen ezért van rajtunk egy fémmel átszőtt ruha (lamé), és egy fém sisak, hogy záródni tudjon az áramkör. Ez megkönnyíti a bírók feladatát, de a tv-nézők számárra is láthatóbbá válik a vívás.

Ez a sportág igazából hobbisportágnak nem alkalmas, tehát mindenki versenyszerűen űzi. Versenyezni általában 1–1,5 év után kezdünk el. Korcsoportok szerint vannak a kategóriák: gyerek, újonc, serdülő, kadet, junior és felnőtt. Az utolsó 3 kategóriában már vb-t is rendeznek, így a versenyek tétje a pontszerzés a válogatói ranglistára. Ugyanis a vb-re a korcsoportok első 3, illetve a felnőtteknél első 4 helyezettje utazhat. Természetesen a versenyek különböző súlyúak. Függ a szorzójuk az induló nemzetek számától, valamint az országos bajnokságnak van a legnagyobb tétje a hazai válogatók közül. (Tehát például a kadet korosztálynak ('88-'87-esek) idén 4 válogató versenye van a tavaszi vb-re: 1 nemzetközi Lengyelországban (12x-es szorzó), 1 nemzetközi Gödöllőn (12x-es), egy hazai válogató (8x-os) és az ob (12x-es).)

Mivel azonban nem sokan vívnak Magyarországon, így általában 3 év után az összes lehetséges versenyen elindulunk; tehát a mezőny a versenyeken szinte ugyanaz, kivéve az idősebb vívókat. Még így sem vagyunk sokan (ez indokolható azzal, hogy a női kard egy „fiatal szakág”, mindössze kb. 6 éves), egy felnőtt ob-n kb. 55-en. Ennek a kis létszámnak köszönhető, hogy a vívóközösség szinte egy család. Mindenki ismer mindenkit, és többnyire (kivétel erősíti a szabályt!) mindenki jóban is van mindenkivel.

Az, hogy ki eredményes ebben a sportágban, az több mindentől is függ. Jó vívó csak abból lesz, aki szorgalmas. A vívó mozgás ugyanis egy olyan speciális izomzatot mozgat, ami más sporttal nem fejleszthető. Tehát a heti 5×2–2,5 óra edzés a minimum, ehhez egyesek még hozzátesznek egy hétvégi erőnléti edzést… Másik fontos eleme a vívásnak a gondolkodás. Igen, bármilyen furcsa, a vívás egy észsportág. Észre kell venni, hogy a másik mit csinál, ki kell következtetni, hogy mit fog csinálni, és ki kell találni az „ellenszerét”. Tehát közben gondolkodni kell! Nagyon fontos még a technika és a lábmunka is! Hiába tudja valaki, hogy most az oldalát kell védenie, ha rosszul veszi a tercet (oldalvédést), akkor nem ment vele semmire. Ha nem elég jó valakinek a lábmunkája, akkor nem tudja felvenni, ill. tartani a megfelelő távolságot, ami viszont nélkülözhetetlen a víváshoz! Persze a tehetség sem egy nagy hátrány! És sok múlik az edzőn is! Hogy hogy áll hozzá a vívóhoz, hogy milyen taktikát választ a vívásoktatáshoz…

Kovács Laura
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)