Sport | Túra

Kirándulóktól a megszállottakig

2003. december 1. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Bevezető helyett

Kell ez nekünk?–kérdezi Gyuri, miközben felkapja a hátizsákot. Térkép, enni- és innivaló, fényképezőgép, minden a helyén. Pásztó, reggel hat óra tíz, négykor keltünk, hogy időben itt legyünk a rajtnál. Hűvös van még, de jó időt mondtak, irány a Mátra, 40, 50 vagy 60 kilométernyi út, kinek-kinek választása szerint. Kell ez nekünk? Hajnalban ébresztő után pár percig azt sem tudjuk, hol vagyunk, aztán gyors készülődés, reggeli, be a kocsiba és irány. Egy benzinkútnál capuccino vagy kakaó, már itt is vagyunk, nevezés, indulás. Mátra hegyei, jövünk! Délutánra kellemesen (?) elfáradunk, itt-ott sajog, húzódik. Ez benne van. Kell ez nekünk? Indulás előtt összefutunk sok ismerőssel: ti is itt vagytok, melyik távon, mikorra tervezitek a beérkezést? Felidéződik pár korábbi élmény, egy-két történet, aztán összekapjuk a cuccot és előre. Kell ez nekünk?–kérdezi Gyuri. És pár másodperc múltán válaszol is magának, mindenkinek: Kell! Indulunk…

Az embernek szüksége van kikapcsolódásra, olyan tevékenységre, amely közben elfelejtheti a gondjait, konfliktusait, amikor feltöltődhet. Akár dolgozik, akár tanul, kell valami, ami nem kötelesség, hanem pusztán kedvtelés. Az embernek úgyszintén szüksége van mozgásra, sportra. Egy kis biciklizés, kocogás, vagy egy jó focimeccs nem csupán egészséges, de jólesőn frissítő hatású is. Olyan mozgásformát szeretnék ajánlani e sorokban, amely egyszerre szórakozás és sport, egyszerre hasznos a fizikai és lelki egészség szempontjából: a (sportszerű) természetjárást.

Mi a jó benne?

A természet varázslatos. A kilátás egy hegyről, egy öreg fa, egy ritka virág, várromok, források, sziklák, patakok, ezer és ezer csoda. A máshol nem tapasztalható nyugalom. Kikapcsolódás és feltöltődés. A város zajai helyett madárdal, bűz helyett fenyőillat. Már ezért érdemes járni az erdőket, hegyeket, völgyeket. Megismerni a bennünket körülvevő világot, és megismerni benne az embert is. Mert természetjárás közben eljutunk eddig ismeretlen városokba, falvakba, beszélgetünk a helyiekkel, közelről látjuk, hogyan élnek. Miközben hosszú kilométereket gyalogolunk, fizikailag is erősebbek, ellenállóbbak leszünk, nem okoz gondot egy-egy komoly emelkedő vagy egy kiadós eső. A kirándulásokon barátságokat kötünk, közös élmények születnek. Kikapcsolódás, szórakozás, sport ez egyben, túrától és társaságtól függ, hogy éppen melyik a legfontosabb.

Milyen formái vannak?

Lehet ez egy könnyű séta, ilyenkor általában egy nevezetes hely megtekintése a cél, vagy csak egy ebéd utáni gyaloglás. Kicsit komolyabb kirándulásokra már enni- és innivalót is szoktunk vinni, térkép, esőkabát sem árt. Ilyenkor már előre tervezzük az útvonalat, sőt, a közlekedési lehetőségeknek is utánanézünk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. Többnapos túrák esetén már a szálláslehetőségeket is tanulmányozni kell. Az eddigiek általában családi vagy baráti szervezésű kirándulások. Ha valaki komolyan foglalkozik a dologgal, szervezett formában is űzheti kedvenc tevékenységét. Az országban működnek turistaegyesületek, szakosztályok, melyek kirándulásokat, túrákat szerveznek, legtöbbször nem csak a tagjaik számára. Huszonegynéhány évvel ezelőtt megjelent egy speciális túrafajta Magyarországon: a teljesítménytúra, ahol adott útvonalat kell végigjárni adott szintidőn belül. Akinek sikerül, díjazásban részesül. Az évek során egyre nőtt e rendezvények száma, mára az ország számtalan pontján rendeznek ilyen túrákat. Egy 20-25 km-es túrát általában bárki tud teljesíteni, aki rendszeresen mozog, azonban egy 40-50 km-eshez már komoly felkészültség szükséges. Ezeken a túrákon nem szokás hosszú pihenőket tartani, a szintidő miatt nem is lehet, a teljesítés komoly sportteljesítmény. Az igazán megszállott teljesítménytúrázók szinte minden hétvégén úton vannak, van úgy, hogy szombaton és vasárnap is.

Mikor túrázzunk?

Ahogy mondani szokták, nincs rossz idő, csak rossz turista. A természet mindenkor gyönyörű, minden évszaknak megvan a maga szépsége. Az eső, a köd, a nagy hó, a sár vagy a hőség nehezíti a túrát, de emlékezetes, hangulatos kirándulások, nagy élmények születtek már extrém körülmények között.

Mindenkinek ajánlom tehát a természetjárást, aki pihenésre, sportolásra, kikapcsolódásra vágyik. Egy szép túra emléke sokáig elkísér.

Pető Sándor

Kapcsolódó linkek

A teljesítménytúrázók fóruma az Index.hu-n
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)