Sport | Triatlon

Triatlon

2003. november 10. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Úszás–kerékpár–futás. Egy rövid ismertető a triatlonról.

Hát, igen, triatlon… Ez a legjobb sport a világon.

Na de hagyjuk ezeket a nem túl költői rímeket. Az ember joggal tehette fel a kérdést, hogy vajon mi is az a triatlon, egészen a 2000-es Sydney olimpiáig, ugyanis ekkor a sportág történetében egy hatalmas változás ment végbe: a triatlon olimpiai sportág lett. Ez az évszám piros betűkkel fog bekerülni a triatlon történelemkönyvébe.

A triatlon alapvetően három sportág ötvözete (sorrendben a következőek): úszás–kerékpár–futás. Ez az állóképességi sport rengeteg időt vesz igénybe, úgyhogy csak annak ajánlom, aki pénzt és fáradságot nem kímélve űzi ill. űzné. Általában mindenkit a versenyeken való részvétel mozgat, tehát a következőkben nézzük meg egy verseny felépítését:

Úszás: Az úszás általában tóban történik (lásd a magyarországi tavak helyzetét, és itt ne a Balatonra gondolj, hanem a halastavakra és egyéb holtágakra), de van, amikor fedetlen uszodában (pl.: Margit–sziget, Tiszaújváros).

1. depó: Az úszás után közvetlenül egy, a nézőközönségtől elkerített sávon keresztül a triatlonos mezőny az úgynevezett depóba fut, ahol a kerékpárok várják őket és persze cipő, bukó, szemüveg. Meztelen felsőtesttel nem lehet elhagyni a depót, így a fiúk vagy egy még úszás előtt felvett topban érkeznek a depóba, vagy egyberészes úszó(aquablade)ruhában.

Kerékpár: A kerékpározás országúti biciklin történik. Itt lehet bolyozni, de mindenki próbál pihenni ez alatt a szám alatt, hogy maradjon ereje a futásra.

2. depó: A kerékpáros szám után a biciklik megint visszakerülnek a depóba, és megkezdődik a mindent eldöntő futószám…

Futás: A futás kijelölt pályán történik, mint az összes többi szám is. Ez az egyik legfontosabb szám, mivel ez dönti el a helyezéseket.

Hát röviden ennyit a triatlonról, aki kedvet kapott hozzá, az további infót kaphat a www.triatlon.hu oldalon.

Koppány Gergő

Kapcsolódó linkek

http://www.triatlon.hu
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)