Sport | Triatlon

Triatlon


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2003. november 10. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Úszás–kerékpár–futás. Egy rövid ismertető a triatlonról.

Hát, igen, triatlon… Ez a legjobb sport a világon.

Na de hagyjuk ezeket a nem túl költői rímeket. Az ember joggal tehette fel a kérdést, hogy vajon mi is az a triatlon, egészen a 2000-es Sydney olimpiáig, ugyanis ekkor a sportág történetében egy hatalmas változás ment végbe: a triatlon olimpiai sportág lett. Ez az évszám piros betűkkel fog bekerülni a triatlon történelemkönyvébe.

A triatlon alapvetően három sportág ötvözete (sorrendben a következőek): úszás–kerékpár–futás. Ez az állóképességi sport rengeteg időt vesz igénybe, úgyhogy csak annak ajánlom, aki pénzt és fáradságot nem kímélve űzi ill. űzné. Általában mindenkit a versenyeken való részvétel mozgat, tehát a következőkben nézzük meg egy verseny felépítését:

Úszás: Az úszás általában tóban történik (lásd a magyarországi tavak helyzetét, és itt ne a Balatonra gondolj, hanem a halastavakra és egyéb holtágakra), de van, amikor fedetlen uszodában (pl.: Margit–sziget, Tiszaújváros).

1. depó: Az úszás után közvetlenül egy, a nézőközönségtől elkerített sávon keresztül a triatlonos mezőny az úgynevezett depóba fut, ahol a kerékpárok várják őket és persze cipő, bukó, szemüveg. Meztelen felsőtesttel nem lehet elhagyni a depót, így a fiúk vagy egy még úszás előtt felvett topban érkeznek a depóba, vagy egyberészes úszó(aquablade)ruhában.

Kerékpár: A kerékpározás országúti biciklin történik. Itt lehet bolyozni, de mindenki próbál pihenni ez alatt a szám alatt, hogy maradjon ereje a futásra.

2. depó: A kerékpáros szám után a biciklik megint visszakerülnek a depóba, és megkezdődik a mindent eldöntő futószám…

Futás: A futás kijelölt pályán történik, mint az összes többi szám is. Ez az egyik legfontosabb szám, mivel ez dönti el a helyezéseket.

Hát röviden ennyit a triatlonról, aki kedvet kapott hozzá, az további infót kaphat a www.triatlon.hu oldalon.

Koppány Gergő

Kapcsolódó linkek

http://www.triatlon.hu

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.

Kerületi bajnoki cím védése: pipa

A 2017. november 15-én megrendezett V. Kerületi Kosárlabda Bajnokságnak a Hild József Általános Iskola adott otthont. Ezúton is köszönjük a szervezést és lebonyolítást Simon Péter testnevelő kollégánknak.

Halloween Cup 2017 – nemzetközi jégtánc verseny

Búcsú Ákos (8.C, párja: Kedves Katica) a hétvégén megrendezett nemzetközi jégtánc versenyen kitűnően szerepeltek.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.