Sport | Szinkronúszás

Szinkronúszás

2003. november 13. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

–Music test, please…
Felcsendül a már jól ismerős zene, az edző bólint: mehet!
–Team 1.

Légies, bájos mozgás, ütemes zene, finom mozdulatok, rendkívül látványos alakzatok, lábmunkák, s mindez tökéletesen egyszerre és mosolyogva 4 percbe sűrítve. Jönnek a pontok, a szurkolótábor aktivizálja magát, 6.9, 7.0, 7.3, 6.8, stb. A lányok gyönyörűek, vidámak, a smink és a fürdőruha eredeti és mutatós.

Tekerjük egy kicsit vissza az időt: izgatott sminkelés, az utolsó megbeszélések, pótorrcsipeszek beszerzése és a leggyötrelmesebb feladat: a haj „elkészítése”. A „végy 10 dkg zselatint” kezdetű receptet minden szinkronúszó ismeri. Igen, igen, ezt a ragadós, kellemetlen szagú masszát (forró vízzel keverve) a hajunkra kenjük. S minden azért, hogy tökéletesen tartson a konty, esztétikus és vízálló legyen. Nemhiába, mindent a szépségért!

De nézzük meg, mi is áll ennek a hátterében! 12 vegyes, taposások, balettláb, vertikális (ez az, amikor fejjel lefelé vagyunk a vízben és csak a kinyújtott lábunk látszik ki) haladások és az edzés kihagyhatatlan kellékei: a levegő nélküli úszások, hiszen 1-1 kür (más néven gyakorlat) során hosszú és bonyolult lábmunkákat kibírunk. És ez heti ötször. Az erőnléti edzések mellett azonban fontos szerepe van a „balettos beütéseknek”. Spárga, szép spicc, harmonikus mozgás, ezek mind alapfeltételek a sportág űzéséhez.

A szinkronúszás nemrégiben olimpiai sportággá vált, s egyre kedveltebb lesz nálunk is, egyre többen kapják fel a fejüket és bólogatnak értően, amikor szóba kerül a vízibalett. Már 10–12 egyesület színeiben mérhetik össze a műúszást kedvelő és művelő lányok az erejüket. A fejlődés egyre inkább észrevehető.

Tehát, lányok (és fiúk: ne csodálkozzunk, van rá példa, bár az erősebb nem képviselőit nem nagyon csábítja e nőies sportág), orrcsipeszt fel, irány a víz!

Méhes Barbara
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)