Sport | Sakk

Második helyen végzett az Apáczai leánycsapata a sakk diákolimpia országos döntőjében

2014. május 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Leánycsapatunk (Shan He Jia Rita, Érseki Tamara, Vujosevics Eszter és Hoyle Anna Caitlin) második lett a sakk diákolimpia országos döntőjében! Az 5. helyen kiemelt gárda kiváló játékkal és remek csapatszellemmel érte el az Apáczai Gimnázium történetének első lánycsapat dobogós helyét. A 13. helyről induló fiúk is jól játszottak, végül a 11. helyen végeztek.

Több mint 500 sakkozó fiatal részvételével rendezték péntektől vasárnapig Szombathelyen, a Haladás sportcsarnokában az idei sakk diákolimpia országos döntőit.

A középiskolás lányok végeredménye:
http://www.chess-results.com/tnr133837.aspx?lan=1&art=0&rd=8&turdet=YES&flag=30&wi=984

Lánycsapatunk (kép mellékelve) sikere azért is figyelemre méltó, mert nálunk a legidősebb versenyző is csak tizedikes (az aranyérmes éltáblása pedig most érettségizik). Vagyis jövőre megpályázzuk az aranyat!

A 8 fordulós versenyen az első táblán Shan He Jia Rita 4,5 pontot ért el. A nála gyengébbeket megverte, a nála erősebbek ellen is szerzett 1,5 pontot. Új edzőjével láthatóan javult a teljesítménye. Érseki Tamara az őt jellemző tüzes játékkal 5,5 pontot szerzett. Lelkesedése nem ismer határokat. Legjobb pontszerzőnk a 3. táblán Vujosevics Eszter volt 6 ponttal. Ő hosszas kihagyás után tért vissza, nagyon tehetséges sakkozó!

Sajnos a kiélezett küzdelemben (fél pont döntött) tartalékunknak, Hoyle Annának nem volt lehetősége játszani. Végigszurkolta a versenyt, hősiesen viselte a szükséges, de hálátlan szerepet. Nagyon köszönöm neki!

Nem volt kiugró egyéni teljesítmény, annál dicséretesebb az egészen remek csapatszellem. Ennek kialakításában nagy szerepe volt Csonkics Tünde nagymesternek, Eszter édesanyjának, aki hozta-vitte a lánycsapatot, végigszurkolta, -biztatta, -vigasztalta a versenyt.

Fiúcsapatunk eredményei: Vitályos Márton 4,5/8, Kovács Miklós 4,5/8, Márton Benedek 2/7, Pálovics László 5/8, Kovács Levente 0/1.

A végeredmény:
http://www.chess-results.com/tnr133834.aspx?lan=1&art=0&rd=8&turdet=YES&flag=30&wi=984

Marci, Miki és Laci kiválóan játszott, Benedek még egy kissé megilletődötten. Itt is remek volt a csapatszellem!

Szeretnék köszönetet mondani szponzorainknak (a sportkörnek, az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért-nak és a sakkszakkör három régi, nagylelkű tagjának). Az ő támogatásuk könnyítette meg a részvételt.

Egy érdekesség: visszafelé a vonaton az egyik többszörös bajnok, ötödikes lánysakkozó családja elkezdett tőlem érdeklődni gimnáziumunk felvételi rendjéről…

Még nincs vége! Két hét múlva az amatőr egyéni döntőben négy diákunk (Grinácz Apolka Cicelle, Pál Tímea, Somlai Zoltán és Lovás Zsolt) lép a sakktáblán…

Szabolcsi János
nemzetközi mester
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)