Sport | Sakk

Beszámoló a sakkcsapatok diákolimpiai döntőjéről

2011. április 5. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Április 3-án (vasárnap) ért véget Szombathelyen a sakkcsapatok diákolimpiai döntője. Mind fiú-, mind lánycsapatunk kiharcolta a részvételt, és a tetemes költségek ellenére, amelyet közösségi és magánszponzorok, valamint a résztvevők osztottak meg, el is mentünk, és játszottunk.

Nem voltak nagy reményeink természetesen, hiszen mindkét csapatunk Budapesten is „csak” az 5. helyen végzett, és jórészt nem nagyon versenyző, tapasztalatlan amatőrökből állt. Végül a vártnál is nehezebbnek bizonyult ez a verseny.

A lányoknál „válságmezőny” volt: a 26 jogosultból csak 14 csapat jött el, gondolom azok, akiknek volt esélyük – és mi. Utolsók (14.) lettünk. Első táblásunk, Shan He Jia Rita szerzett 4 pontot – a többiek (Kozma Gyöngyvér, Pereszlényi Krisztina és Csik Fanni) derekasan küzdve, de minden partijukat elvesztették. Talán közben tanultak valamit, és jövőre több esélyünk lesz… Tegyük hozzá, hogy nagyon fiatal csapattal mentünk.

A fiúknál teljes volt a mezőny. A 26 csapatból a 21. helyen végeztünk. Suhajda Attila az első táblán 8 meccsből 6 pontot szerzett, ami egyrészt nagyon jó, másrészt a másik kettőt is megverhette volna, de a végére elfogyott az ereje. Telek Lórit (házibajnokságunk ezüstérmesét) „feláldoztuk” a 3. táblán, 7 meccsből 2 pontot szerzett. Hozzáteszem, hogy a versenykiírás által nyújtott lehetőséeggel élve, több ellenfelünk is a 2. táblára tette legerősebb játékosát. Perényi András hat partiból két döntetlent ért el. Nagyon igyekezett, becsülettel küzdött, de rosszul ment neki a játék. Juhász Matyi 7 játszmából 2,5 pontot hozott a 3-4. táblán. A végére kissé belejött, de túl óvatosan sakkozik. Tartalékunk, Futó Bálint 4 partiból hozott 2,5 pontot az utolsó táblán.

A mezőny nagyon erős volt, 10 NB I-es játékos állt rajthoz, legtöbbjük „profi” (magántanuló)!

A csapatot Mihályfi László tanár úrral vezettük ketten. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Mihályfi tanár úr rendkívül értékes segítségéért. A nagyon feszes programot (8 forduló 2 nap alatt) nem volt könnyű végigcsinálni.

Telek Lóritól és Perényi Andrástól búcsúzunk, és az újonnan érkezőkkel megerősödve jövőre szeretnénk mindkét csoportban előbbre lépni.

Szabolcsi János
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)