Sport | Mászás

A mászás lélektana


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. február 27. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Még egészen kicsi voltam, amikor ráébredtem arra, hogy mi jelenti számomra a szabadságot. Az utazás mellett egyre inkább elkezdtek érdekelni a hegyek, a barlangok. Rendkívül élveztem a hegymászásról, expedíciókról, emberpróbáló kihívásokról szóló ismeretterjesztő filmeket.

A mászást – talán lustaság és partnerhiány miatt – csak 16 éves koromban próbáltam ki, és nagyjából másfél éve űzöm rendszeresen. Vágyaim közé tartozik, hogy ennek a sportnak minél több időt szenteljek, egész életvitelemet „mászó módra” szervezhessem meg.


Mászás

Valaki egyszer megkérdezte, miért jó mászni. Én ezt nem azzal magyaráztam, hogy milyen nagy élmény egy megoldhatatlannak tűnő utat, boulderproblémát teljesíteni, hanem az életstílus tetszett meg. A síelés (főleg a freeride), a túrázás, a hegyi futás mindig a kedvenceim közé tartoztak, de valójában minden extrém sporthoz (pl.: szörf, vadvízi evezés) vonzódom. Tetszenek azok az igazán egészségesen élő felszabadult emberek, akikkel a Mountexben (Boulder Club), az Excelsiorban, a Klébiben vagy Rákosligeten találkozhatunk. Ha időm és lehetőségeim engednék, én is közéjük tartoznék, belekóstolnék a mászóversenyek hangulatába, ahol olyan világhírű magyar mászók fordulnak meg, mint Tódi (Komondi Csaba) vagy az ifjú Törpe (Kámvás Bálint).

Nem áll szándékomban a mászási típusokra, a felszerelésre és a szakzsargonra kitérni, ezeket könnyedén elsajátíthatjuk néhány könyvből (pl.: Garth Hattingh: Hegymászók Kézikönyve. Budapest, 1999.) A mászóklubokban pedig a falmesterek vagy a mászótársak szívesen adnak felvilágosítást, de érdemes meglátogatni a www.szikla.hu-t vagy a www.zia.hu-t, ahol az aktuális hírek mellett egyéb fontos információk is rendelkezésre állnak.


Mászás

Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, keresse meg Zsófit vagy engem a 12.C-ben, ahol tárt karokkal várunk minden leendő falmászót.

Kóbor Andrea

Kapcsolódó linkek

http://www.szikla.hu
http://www.szikla.hu/mufalak: magyarországi műfalak
http://www.zia.hu

Kapcsolódó cikkek

Mászás

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.

Kerületi bajnoki cím védése: pipa

A 2017. november 15-én megrendezett V. Kerületi Kosárlabda Bajnokságnak a Hild József Általános Iskola adott otthont. Ezúton is köszönjük a szervezést és lebonyolítást Simon Péter testnevelő kollégánknak.

Halloween Cup 2017 – nemzetközi jégtánc verseny

Búcsú Ákos (8.C, párja: Kedves Katica) a hétvégén megrendezett nemzetközi jégtánc versenyen kitűnően szerepeltek.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.