Sport | Mászás

Mászás

2004. február 27. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 29., 09:25

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Elsőre a mászásról az embereknek a tépett ruhájú, hosszú hajú, jóképű, bátor és erős hősök jutnak eszükbe a filmekből, amint éppen egy sziklán próbálják magukat felküzdeni. Ez a valóságban sincs nagyon másképp, csak nem mind tépett és hosszú hajú, no meg vannak lányok is. :)

Kb. másfél éve kezdtem falat mászni, és még nem volt lehetőségem kipróbálni a szabadban, úgyhogy most csak a teremben történő mászásról tudok írni. Ennek alapvetően két fajtája van: amikor a mászók biztosítják egymást és amikor nem.


Mászás

Ha nem biztosítják egymást, az a boulder. Itt nem mászol olyan magasra (kb. 4 méter), ezért nincs szükség a biztosításra. Emiatt kevesebb felszerelés kell hozzá. Szükség van egy pár mászócipőre és magnéziára (hogy ne csússzon a kezed), de az elején mind a kettő nélkülözhető.

Persze az embernek kell, hogy legyen egy bizonyos fokú erőnléte ahhoz, hogy érdemes legyen a mászással próbálkoznia, és nem árt valamennyire a mászás technikáját is ismerni. Igazából nincs arra szükség, hogy nagy izom legyen rajtad, hiszen azt is csak föl kell húzni a falra. Legszerencsésebb az, aki magas, vékony, izmos és laza, de ez nem azt jelenti, hogy ha nem ilyen vagy, akkor nincs semmi esélyed.

A mászás elég erősen igénybe veszi az alkart, a tenyeret és az ujjakat, mivel sokat szorítasz a kezeddel. Gyakran előfordul, hogy lejön az ujjunkról a bőr, és ha először mászol, akkor szinte biztos, hogy így lesz. Persze ez nem olyan súlyos, ha leragasztod a sebet, rögtön lehet tovább mászni.

Természetesen nem minden fal egyformán nehéz (vagy könnyű). Egy fal nehézsége sokmindentől függ, például, hogy milyen szöget zár be a víszintessel (mennyire dől kifelé), milyen sűrűn vannak rajta a fogások és mennyire jól vannak elhelyezve, illetve mekkorák a fogások, milyen alakjuk van stb. Vannak olyan fogások is, amelyekbe csak 1-2 ujjal lehet kapaszkodni. Ezeket is meg lehet szokni, bár nem taroznak a legegyszerűbbek közé.


Mászás

Lehet a vízszintes plafonon is mászni, nekem ez az egyik kedvencem. Általában ez a legnehezebb falak közé tartozik, hiszen szinte a teljes súlyodat a kezeddel kell tartanod. Ezért kezdőknek nem ajánlom, de talán éppen a nehézsége az, ami megfogott engem.

A biztosított mászásnál már lehet magasabbra menni, a budapesti mászóhelyeken kb 10 méteres a legnagyobb fal. Ennek is két fajtája van. A toprope-nál (felsőbiztosítás) fel van akasztva egy kötél a plafonra, és az egyik végén van a mászó, a másikon pedig aki biztosítja. Ez lényegesen egyszerűbb az előmászásnál, amikor a mászó viszi magával a kötelet, és beakasztja a karabinerekbe, amiket a nittekbe akaszt. A nittek kicsi, a falhoz erősített gyűrűk, a karabinerek pedig valamivel nagyobb, nyitható karikák. Az utóbbiba kerül a kötél. Itt ha valaki éppen akasztás közben csúszik meg, akkor néhány métert eshet, de az előző nittnél befűzött kötél megtartja. A toprope-nál gyakorlatilag semekkorát se eshetsz, mivel végig majdnem feszes a kötél.

Mindkettőnél szükség van természetesen beülőre és karabinerre, meg valamilyen biztosítóeszközre (nyolcas, lapka, grigri stb).

A fölfelé mászásnak megvan az az előnye, hogy látványosabb, pedig nem nehezebb, mint a boulder. A kötéllel sokat lehet a mászónak segíteni, így akár a fal közepén is meg lehet állni pihenni. Itt az időd fele amúgy se mászással telik, hanem biztosítasz, ami sokkal kevésbé fárasztó. Magadnál nehezebb embert is tudsz biztosítani, mi pl. általában fiú-lány párokban mászunk, és eddig még mindenki túlélte.


Mászás

Ha szeretnél többet megtudni a mászásról, javaslom a http://www.szikla.hu oldalt, ahol többek között fel vannak sorolva az ország mászóhelyei.

Bihary Zsófia

Kapcsolódó linkek

http://www.szikla.hu

Kapcsolódó cikkek

A mászás lélektana
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)