Sport | Kézilabda

Öt perc az életemből


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2003. november 10. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

–Figyeljetek! – szól az edző. – Az ellenfél legalább olyan erős, mint mi. Ügyelni kell, hogy a bal átlövő ne tudja bejátszani a beállónak a labdát. A kezdő csapatot már ismeritek. Te, Szilvi, a kapuban ügyelj, hogy a karod a magasban legyen, szeretik a felső sarkokat célozni! A hetesnél csak nyugodtan, ahogy megbeszéltük, koncentrálj a labdára… Jól van! Induljatok! Csak ügyesen! Ez csapatjáték!

–A meccs középkezdéssel indul. A bíró pénzfeldobással eldöntötte, melyik csapat csapatkapitánya választhat: térfelet vagy kezdést.

Mivel az egész meccset nem lehet hűen visszaadni írásban, nézzük a számomra legfontosabb részletet:

Egy hét méteres lövése a kapuból:

–Szabálytalanság: a lövő karját visszahúzták. A játékosok elhagyják a kilences és a kapu közötti részt. Két ember néz egymással szembe. Mindkettőjükre hatalmas nyomás nehezedik. A kapuban állok, hét méterre tőlem egy idegen játékos, kezében szorongatja a labdát. Két taktika van. Vagy oldalra néz, hogy ne tudjam, hova akarja lőni, vagy a kapu valamely pontjára. Ilyenkor is két lehetőség van: vagy oda fogja lőni, vagy mégsem.

Imádom ezt az érzést, ez a küzdelmet! Ez az izgalom más sportban nem fordul elő. A foci is más. Ez a kézilabda varázsa. A szabálytalanság utáni és a sípszó előtti idő.

–A játékos liheg, hiszen ő sokat futkosott már.

–A kapus ugrál, próbálja elcsípni az ütemet, gondolkozik. Szeme a labdán, koncentrál. Szeme a labdán, koncentrál, ugrál… Koncentrál, ugrál, nézi a labdát, koncentrál…

Sípszó!

…Ugrál… nézi a labdát, koncentrál, ugrál…

–A játékos megmozdul, készíti a labdát, meglendíti kezét. Próbálja becsapni a kapust.

…Ugrál, nézi a labdát, koncentrál, ugrál…

–A labda elhagyja a dobójátékos kezét, egyenesen a kapus felé veszi az útját.

Egy pillanat,… már látja a labda útját, reflexből mozdul a jobb alsó sarok felé, lábát és kezét is oldalra vetve… Érzi a labda ütését… Éles fájdalom csíp a csuklójába… becsukja szemét… de nincs idő álmodozásra… A tömeg felmorajlik…

Kivédtem a lövést, a labda kifelé tart a hatoson kívülre, ahol a játékos már várja. Csuklómon a zsibbadó érzéssel a labda után vetem magam, miután megszereztem, indulnak a többiek; fő a pontos távoli passz; ha elvétem, újra védenem kell.

Ez a kézilabda varázsa. Ez, és még sok minden más, ami meccs közben történik. Teljesen különbözik a kosárlabdától. A két sport annyira más.

Egyesek szerint a kézilabda erőszakos sport. Nem tudom, nekem a kapuból elég nyugisnak tűnt; sőt, ha néhány pillanatig nem történt semmi a térfelemen, akár még le is ülhettem a pálya szélére.

A győzelem érzése felemelő, mindannyian egy emberként örülünk a sikernek. Ezekért az élményekért azt hiszem, érdemes volt izzadni és elviselni a sok sérülést, amit meccs közben szereztem!


A pálya

Kalácska Szilvia

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.

Kerületi bajnoki cím védése: pipa

A 2017. november 15-én megrendezett V. Kerületi Kosárlabda Bajnokságnak a Hild József Általános Iskola adott otthont. Ezúton is köszönjük a szervezést és lebonyolítást Simon Péter testnevelő kollégánknak.

Halloween Cup 2017 – nemzetközi jégtánc verseny

Búcsú Ákos (8.C, párja: Kedves Katica) a hétvégén megrendezett nemzetközi jégtánc versenyen kitűnően szerepeltek.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.