Sport | Kézilabda

Öt perc az életemből

2003. november 10. | utolsó módosítás: 2020. október 5., 13:25

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

–Figyeljetek! – szól az edző. – Az ellenfél legalább olyan erős, mint mi. Ügyelni kell, hogy a bal átlövő ne tudja bejátszani a beállónak a labdát. A kezdő csapatot már ismeritek. Te, Szilvi, a kapuban ügyelj, hogy a karod a magasban legyen, szeretik a felső sarkokat célozni! A hetesnél csak nyugodtan, ahogy megbeszéltük, koncentrálj a labdára… Jól van! Induljatok! Csak ügyesen! Ez csapatjáték!

–A meccs középkezdéssel indul. A bíró pénzfeldobással eldöntötte, melyik csapat csapatkapitánya választhat: térfelet vagy kezdést.

Mivel az egész meccset nem lehet hűen visszaadni írásban, nézzük a számomra legfontosabb részletet:

Egy hét méteres lövése a kapuból:

–Szabálytalanság: a lövő karját visszahúzták. A játékosok elhagyják a kilences és a kapu közötti részt. Két ember néz egymással szembe. Mindkettőjükre hatalmas nyomás nehezedik. A kapuban állok, hét méterre tőlem egy idegen játékos, kezében szorongatja a labdát. Két taktika van. Vagy oldalra néz, hogy ne tudjam, hova akarja lőni, vagy a kapu valamely pontjára. Ilyenkor is két lehetőség van: vagy oda fogja lőni, vagy mégsem.

Imádom ezt az érzést, ez a küzdelmet! Ez az izgalom más sportban nem fordul elő. A foci is más. Ez a kézilabda varázsa. A szabálytalanság utáni és a sípszó előtti idő.

–A játékos liheg, hiszen ő sokat futkosott már.

–A kapus ugrál, próbálja elcsípni az ütemet, gondolkozik. Szeme a labdán, koncentrál. Szeme a labdán, koncentrál, ugrál… Koncentrál, ugrál, nézi a labdát, koncentrál…

Sípszó!

…Ugrál… nézi a labdát, koncentrál, ugrál…

–A játékos megmozdul, készíti a labdát, meglendíti kezét. Próbálja becsapni a kapust.

…Ugrál, nézi a labdát, koncentrál, ugrál…

–A labda elhagyja a dobójátékos kezét, egyenesen a kapus felé veszi az útját.

Egy pillanat,… már látja a labda útját, reflexből mozdul a jobb alsó sarok felé, lábát és kezét is oldalra vetve… Érzi a labda ütését… Éles fájdalom csíp a csuklójába… becsukja szemét… de nincs idő álmodozásra… A tömeg felmorajlik…

Kivédtem a lövést, a labda kifelé tart a hatoson kívülre, ahol a játékos már várja. Csuklómon a zsibbadó érzéssel a labda után vetem magam, miután megszereztem, indulnak a többiek; fő a pontos távoli passz; ha elvétem, újra védenem kell.

Ez a kézilabda varázsa. Ez, és még sok minden más, ami meccs közben történik. Teljesen különbözik a kosárlabdától. A két sport annyira más.

Egyesek szerint a kézilabda erőszakos sport. Nem tudom, nekem a kapuból elég nyugisnak tűnt; sőt, ha néhány pillanatig nem történt semmi a térfelemen, akár még le is ülhettem a pálya szélére.

A győzelem érzése felemelő, mindannyian egy emberként örülünk a sikernek. Ezekért az élményekért azt hiszem, érdemes volt izzadni és elviselni a sok sérülést, amit meccs közben szereztem!


A pálya

Kalácska Szilvia
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)