Sport | Fitness

Amit az aerobicról tudni kell…

2004. január 9. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 29., 09:27

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az aerobic már jó ideje meghódította a világot, sok-sok embert „mozgatott” meg és mozgat meg ma is, amatőr- és versenysport szintjén egyaránt.

Sokak nagy bánatára (köztük vagyok én is) az aerobic még nem olimpiai sportág, majd talán 2008-tól az lesz. Ennek alapvetően az az oka, hogy négy világszövetség is működik a sportágban és a szövetségek képtelenek megegyezésre jutni az olimpiai sportághoz szükséges egységes szabályrendszerben. A négy szövetség, az ANAC, a FIG, az IAF és a FISAF ugyanis más-más szabályok alapján működik és versenyeztet. Eltérően szabályozzák például a gyakorlat zenéjének időtartamát, az egyes elemek számát, erősségét, a ruha fazonját, díszítettségét. A szövetségek párosával tiltják a másik szövetség-páros által rendezett versenyen való részvételt. Ezért mindenkinek el kell döntenie, hogy az ANAC-FISAF szervezésű avagy a FIG-IAF szervezésű versenyeken méretteti meg magát.


Képgaléria

Én az ANAC-FISAF szövetség által szervezett versenyeken vettem eddig részt. Négy éve aerobicozom a TFSE színeiben. (Előtte éveken keresztül ritmikus sportgimnasztikáztam, szintén versenyszerűen.)

Egyéniben, trióban és páros kategóriában is indultam már több hazai és világversenyen is. Tavaly az ANAC válogatóversenyen trió kategóriában elért 2. helyezésünk alapján jogot nyertünk az idén nyáron Miamiban megrendezett VB-n való indulásra. Különböző okok miatt azonban sajnos ez az utazás elmaradt.

A FISAF válogatóversenyén – most már páros kategóriában – elért 2. helyezés alapján azonban kárpótolhattuk magunkat. Részt vehettünk az idei őszi pécsi EB-n, ahol 6. helyezést értünk el, és a Prágában rendezett VB-n, ahol 11. helyen végeztünk versenyzőtársammal, Székely Ferenc 3. éves TF-es hallgatóval. A világbajnokság nagy élmény volt számomra. Szinte az egész világ ott volt, Ausztráliától Kínáig. Találkoztam amerikai, kanadai, koreai, japán, de még marokkói versenyzővel is, s szinte valamennyi európai ország versenyzőivel, így valóban nemzetközi megmérettetésben volt részünk.

A 2003. évi versenyidény a FISAF által szervezett országos bajnoksággal zárult. A versenyt Debrecenben rendezték, ahol 2. helyezést értünk el. A szép eredményeket nagyszerű edzőnknek, Katus Tamásnak is köszönhetjük, aki aktív versenyzőként a hatszoros világbajnok – Pécsi sasok néven ismertté vált – trió tagja volt, jelenleg a TF oktatója.

Az aerobic egészséges és szórakoztató. Hobbiszinten is remek kikapcsolódás, felfrissülést nyújt, s ez az eredményes szellemi munkához is elengedhetetlen.

Molnár Judit
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)