Sport | Amerikai futball

6 pont

2004. január 6. | utolsó módosítás: 2021. június 13., 00:56

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„4th and Goal.” Negyedik down. A támadók utolsó esélye arra, hogy pontot szerezzenek. Mert 10 yardra vannak a gólvonalunktól. És ez nagyon kevés.

A támadók lassan kezdenek felsorakozni az összecsapás vonalánál. Először a snapper érkezik, lehajol, megmarkolja a labdát, majd felveszi azt a pózt, amiről mindenki tudja, ő már készen áll a következő összecsapásra. Lassan felzárkóznak mellé a pillérek és szerelők, majd a szélsők. Mi is felállunk velük szemben és találgatjuk a stratégiájukat: Ez a negyedik downjuk. Épp ezért várható lenne a kapura rúgás. De mi mégse hisszük, hogy ezzel próbálkoznának. Reméljük, hogy előre se indíthatják a labdát, mert nem engedjük a szélső elfogókat előre futni. Így azt érezzük, megpróbálják becsempészni a labdát, vagy erővel bevinni. Ezért a védők inkább hátrafelé lépkednek. Lassan, de biztosan.

Utolsóként érkezik Tamás, a támadók irányítója. Körbenéz, majd beáll a snappere mögé. Mindenki mozdulatlanul várja a támadás kezdetét. A támadókat figyeljük, szinte halljuk a képzeletbeli órát, ami a támadók 25 másodpercét számlálja vissza. Közben kezdem elfelejteni, hogy a jobb térdem nagyon fáj. Tamás utoljára körbenéz, majd egy „Most!” kiáltással indítja a downt.

A snapper rögvest hátraadja a lábai között a labdát, amivel Tamás pár lépést tesz hátrafelé. A vonaltámadók a vonalvédőknek feszülve próbálják őket feltartani. Védik az irányítójukat. Tamás közben figyeli, hogy tudja-e indítani a labdát előre. De a védőink jól blokkolják a szélső elfogókat: nem jutnak át az összecsapás vonalán. Nincs szabad ember. Tamást ekkor eléri az egyik védőnk, de nem tudja szerelni, sőt, le is csúszik róla. Vagy Tamás bújik ügyesen ki a fogásából. Nem lehet tudni, de nem is fontos. Mert észrevesszük, hogy rés keletkezik a védelmünk jobb oldalán. És ezt Tamás is látja és már tör is előre a pálya bal oldalán. Vészesen fogynak a yardok, és senki sem tudja őt megfogni. Én a gólvonalunkon állok ekkor. Tudom, hogy csak nekem van némi esélyem arra, hogy szereljem őt. Épp ezért a pálya bal széle felé kezdek futni teljes erővel. Tamás látja, hogy még a gólvonal előtt fogunk ütközni, ezért kockáztat. Talán egyszerre vetődünk előre: ő a gólvonal felé, én pedig őfelé. Sajnos elvétem egy cseppet, mert átugrok Tamás felett, aki lapos ívű ugrásával alám kerül. Érzem, hogy ütköztünk. Én arccal előre érkezek a fűre. Tamást nem látom, mert valahol mögöttem van. Gyorsan és figyelmetlenül fordulok meg. Erős fájdalmat érzek a jobb térdemben. Valamibe beüthettem — gondolom. Ekkor észreveszem Tamást, aki a földön hasal kinyújtott kezekkel, amivel a labdát tartja. A gólvonalunk mögött. Touchdown.

Próbálok felállni, de nem megy. Fáj a térdem. Tamás ekkor a hátára fordul és megszorítja a fejét. Most már tudom, mibe ütöttem be a térdem: Tamás fejébe.

Jópár perc telik el, mire mindketten fel tudunk állni. Kicsit összeszedjük magunkat, majd lassan és meggyötörten a 2 yardos vonal közepéhez sétálunk. Vagy vánszorgunk. Hogy folytassuk a játékot…

Mi elkövettünk egy nagyon durva hibát, amit a támadók irányítója azonnal ki is használt. Egy profi, gyönyörű támadással!

Tóth Attila
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)