Sport | Amerikai futball

Stratégiai játék bukósisakban

2003. október 27. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Egyelőre kevesen ismerik hazánkban az amerikai futballt, ráadásul sokan keverik a rögbi nevű játékkal. Mi kipróbáltuk, milyen a játékot átélni.

Hatalmas stadion. A pályán 22 játékos, teljes védőfelszerelésben, két csapat színeiben. Közülük 14 a pálya közepén, két sorban felsorakozva, kicsit görnyedt pózban, jobb kezük a földön. Egy játékos hátulról hajol a sorhoz, keze maga előtt, mintha várna valamire. Külső szemlélő még nem tudja, miről van szó, de látja lassan az izmokat feszülni és rájön, hogy valami hamarosan történik. Hirtelen felhangzik két, szinte ordított szó: Piros 32! Ebben a pillanatban, mintha csak elvágták volna a játékosokat visszatartó köteleket, középen a 14 százkilós test egymásnak ugrik. Szinte hallani, ahogy a mellvért a mellvérthez, test a testhez, bukósisak bukósisakhoz csapódik, ám ugyanabban a pillanatban a sorok újra megállnak. A játékosok egymásnak feszülve próbálják ledönteni ellenfelüket, de láthatóan egyik sor sem boldogul a másikkal. Az előbb még a sorok mögött várakozó ember kezében feltűnik a híres-hírhedt tojáslabda, ideiglenes tulajdonosa egy-kettőt hátralép, és labdatartó kezét lassan egyre magasabbra emeli. Feje mozgásából látszik, hogy már azt nézi, kinek dobhatná oda a barna „bőrtojást”. Ekkor a középen viaskodó emberkupac két tagját legyűri a túlerő, és szinte görcsösen ellenfelükbe kapaszkodva hátratántorodnak a sorfalból. A sorok megtörnek, és egy eddig a játékba nem avatkozó játékos, mit sem törődve a földön fekvőkkel, áttör a labdát birtoklóhoz. Még bő másfél méterre van tőle, mikor elrugaszkodik a földtől, egy puma ügyességével kapja el a derekát, és dönti azonnal a földre. A külső szemlélő önkéntelenül is elfordítja a fejét, de azt még látja, ahogy a játékos teste a füves talajhoz vágódik, kezéből kihullik a labda. Egy-két másodperc múlva megáll a játék. A sportolók feltápászkodnak, megigazítják ruhájukat, újra felállnak az eredeti pozíciókba. A tojáslabda visszakerül középre, és minden kezdődik elölről…


New England Patriots vs Washington
Redskins

Ilyen és ehhez hasonló jelenetek láttán érthető, hogy az európai emberek többsége nem érti, vagy nem szereti az amerikai futballt. Természetesen az európai focin nevelkedett embereknek nehéz megérteni, hogy egy ilyen durva játékról a kedvelői és a hozzáértők hogy állíthatják egyöntetűen, hogy nagymértékben stratégiáról van szó, illetve hogyan lehet egy bajnokság összes meccsén megtölteni Amerika legnagyobb stadionjait. Amerikában a játék olyannyira elterjedt, hogy a „football” szó náluk az amerikai focit jelenti, míg az európaira külön szavuk van, a „soccer”. Bár egy percig sem vitatható, hogy a mi földrészünkön elterjedt változatnak kicsit több köze van a „foot”-hoz, nem hiszem, hogy ez őket különösebben érdekelné.

Szerencsére előítéletektől és a fenti gondolatoktól mentesen kezdtünk el egy szombati napon az osztályunkkal játszani. Az előkészületek kimerültek egy tojás alakú gumilabda beszerzésében és a szabadidő-ruházatban. Nem ismertük teljesen a szabályokat, „kis” átalakításokkal használtuk őket, és az első néhány nekifutásunk úgy végződött, hogy értetlen arccal néztünk egymásra, és kérdezgettük, hogy: „Most akkor… mi van?”. Pályánk se volt, egy kevésbé lejtős domboldalon jelöltük ki négy táskával a határokat. És még nem is említettem, hogy mindez télen, hóban történt. De a lényeg megvolt: együtt voltunk, jól éreztük magunkat, játszottunk. (Igaz, kicsit sárga, kicsit savanyú,… de a miénk!)

Mára már rögzítettük kis mértékben módosított szabályainkat osztályunk honlapján, szereztünk egy igazi bőrlabdát, de a lényeg nem változott. Hiába állunk fel egymással szemben elszántan, hiába beszélünk meg egyszerű taktikákat, és hiába látszik úgy kívülről, hogy valami nagyon komoly dolgot csinálunk, mikor felhangzik a „Zöld 12 cikcakk!”: csak játszunk. És még mindig gyakran megesik, hogy mikor útjára indul a tojáslabda, csak akkor kiáltjuk vörösödve, már-már elcsukló hangon a megfontolt, kidolgozott, mindenre kiterjedő, nagyon átfogó, bonyolult és precízen végrehajtandó stratégiát:
– Fuss!!! FUSS!!!

Diószegi Tamás

Kapcsolódó linkek

National Football League
National Football League Europe
A New England Patriots oldala
A Washington Redskins oldala
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)