Tízórai | Aktuális témák

Nemzetközi Kémiai Torna

2022. augusztus 29. | utolsó módosítás: 2022. október 17., 11:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

2022. augusztus 16. és 21. között Budapesten került megrendezésre az 5. Nemzetközi Kémiai Torna. A versenyen a Hungarian Team Red csapatkapitányaként vett részt Saracco Lucio, 12.C osztályos tanulónk.

A Kémiai Torna egy angol nyelvű tudományos vitaverseny középiskolás diákok számára, akik csapatokban versenyezve próbálnak meg 12 nyílt végű feladatra megoldást találni. A csapatoknak nemcsak prezentálniuk kell a megoldásaikat, hanem vita keretében meg is kell azt védeniük a rivális csapatok és a szakmai zsűri kérdéseire válaszolva, illetve más csapatok megoldásaiban megtalálniuk a gyenge pontokat.

A versenyt egy év járványügyi kihagyás után 2021-ben online rendezték meg, idén pedig Magyarország vállalta a szervezés feladatát. A Kémiai Torna történetében először jutott be mindkét magyar csapat a döntőbe, és számos rekordot megdöntöttek, többek között a legmagasabb egy forduló alatt elért pontszám rekordját.

Végül a Hungarian Team Green 3., a Lucio által vezetett Hungarian Team Red pedig 2. helyezést szerzett. Lucio az egyéni abszolút első helyezést is megszerezte, a legmagasabb egyéni pontszámmal a verseny története során.

A magyar csapatok felkészítésének vezetője és a verseny egyik főszervezője is egy volt apáczais diák, Botlik Bence volt.


Nemzetközi Kémiai Torna

A versenyről a HVG oldalain is megjelent egy cikk Magyar sikerek a Nemzetközi Kémia Tornán címmel.

Botlik Bence
Legutóbbi cikkeink a rovatban

C. F.

2023. február 24.

C. F. – írta a nevéhez Mindszenty József esztergomi érsek, amikor aláírta az első vallomásait az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) börtönében 1948 végén. Amikor Rákosi Mátyás megkérdezte Péter Gábort, hogy tudja-e, mit is jelent ez, az ÁVH vezetője annyit válaszolt: „valami vallási marhaság”. Rákosi azonban tudta, hogy a C. F. a „coactus feci” rövidítése, vagyis „kényszerből tettem, kényszer hatása alatt tettem”. Mindszenty visszaemlékezéséből ismerjük, hogy amikor a kihallgatását levezénylő ávósok rájöttek a rövidítés valódi jelentésére, agyba-főbe verték őt.

2,8 milliárdból fejleszti gyakorlóiskoláit az ELTE

2023. február 3.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem összesen 2,8 milliárd forintos EFOP-támogatást nyert el az öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskolájának fejlesztésére – jelentette be az egyetem rektora és kancellárja a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban tartott projektnyitó ünnepségen. Az ELTE ezen támogatási összeggel a pályázó egyetemek között a legnagyobb összeget nyerte el.

Ilyen volt 2022

2022. december 30.

Képekben 2022.

Karácsonyi zenekavalkád az Apáczaival a YouTube-on

2022. december 22.

2022. november 29-én került megrendezésre az adventi koncert. A gyerekek magas színvonalú szólóprodukcióit, valamint a tanári és diákkórus műsorát óriási vastaps kísérte a Magna Aulában.

Miniterepgyakorlat

2022. december 15.

A 2022-es évi miniterepgyakorlatot az Apáthy-szikla és a Kecske-hegy között tettük meg a bioszfaktosok részvételével, Gál Ildikó és Sebőné Bagdi Ágnes tanárnők vezetésével.