Tízórai | Aktuális témák

Eredmények a Szilárd Leó Fizikaversenyről

2024. május 3. | utolsó módosítás: 2024. május 3., 17:43

Az apáczais diákok ismét szép eredményekkel tértek haza Paksról, a Szilárd Leó Fizikaversenyről.

A döntő forduló 30 fős mezőnyébe négy apáczais diák jutott be: ketten a Junior és ketten a Senior kategóriában. Eredményeik a következők:

Takách Máté (10.C): 3. helyezés a Junior kategóriában
Simon János Dániel (10.D): 5. helyezés a Junior kategóriában
Búcsú Péter (12.D): 12. helyezés a Senior kategóriában
Gerendás Roland (12.B): 16. helyezés a Senior kategóriában

Emellett Simon János a legjobb junior mérésért, míg Gerendás Roland a legnehezebb elméleti feladat szép megoldásáért kapott különdíjat.

A tavalyi évben második alkalommal elnyert Marx György vándordíjat sajnos idén nem sikerült „hazahozni”, a győztes az Szegedi Tudomány Egyetem Gyakorló Gimnáziuma lett.

A döntő első napján, 2024. április 19-én (péntek) a versenynek hagyományosan helyt adó Energetikai Technikum és Kollégiumba (ESZI) való megérkezés után a Paksi Atomerőművet látogatták meg a tanárok és a diákok.

A verseny 3 fordulójára szombaton került sor: a délelőtti 3 órás elméleti feladatsor után délután kísérleti és számítógépes szimulációs feladatokra került sor, mindkettő másfél óra hosszat tartott.

Idén egy ismeretlen béta-forrás anyagát kellett beazonosítani a mérési feladatban, a szimulációban pedig egy Wien szűrő segítségével kellett elemezni a béta-forrás energiaspektrumát. Mindkettő feladat alaposan feladta a leckét a versenyzőknek. Este Härtelin Károly izgalmas előadása alatt lehetett lazítani, ahol semmi sem akadályozta a nézőket az izgalmas kísérletek megtekintésében (még a füstjelző sem).

Vasárnapra az eredményhirdetés, a díjak átvétele, egy kiadós svédasztalos ebéd, összepakolás - és természetesen - a hazaút maradt.

A felkészülés elsősorban Szentivánszki Soma és Zsigri Ferenc tanár urak szakkörein történt. A döntőbe jutottakat segítette még Deák Márta tanárnő és Nemeskéri Dániel korábbi sikeres versenyző is. Az iskolánkban régóta helyet kapó modern fizika szakkörön Szentivánszki és Zsigri tanár úr jövőre is szívesen fogad mindenkit, aki kedvet kapna az efféle ismeretek elsajátítására, kezdő, vagy haladó szinten. A szakkörök a versenyre való felkészülés mellett remek lehetőséget biztosítanak elmerülni a tanórákon kevésbé tárgyalt témákban, mint a relativitáselmélet vagy a magfizika.

A Szilárd Leó modern fizika verseny igazán embert próbáló és izgalmas kihívás, amiről részletesebben a https://www.szilardverseny.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.


Az apáczais csapat megérkezéskor az ESZI előtt. Balról: Szentivánszki Soma, Gerendás Roland, Zsigri Ferenc, Búcsú Péter, Simon János Dániel, Takách Máté

Paks, 2024. április

Búcsú Péter (versenyző)
Szentivánszki Soma (felkészítő)
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Elballagtak

2024. május 4.

Négy osztály végzett az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban. Az A osztály Kelemen-Kiss Ilona Helén, a B osztály Kollár Artúr, a C osztály Tóth László és a D osztály Bakos Enikő vezetésével.

Eredmények a Szilárd Leó Fizikaversenyről

2024. május 3.

Az apáczais diákok ismét szép eredményekkel tértek haza Paksról, a Szilárd Leó Fizikaversenyről.

Az ART-napok első napja

2024. március 11.

A három ELTE gyakorló gimnázium közös rendezvénysorozata az ART-napok. Az első nap eseményei az Apáczaiban zajlottak.

Márciustól robotika szakkör indul az ELTE Informatikai Karán

2024. február 27.

Az ingyenes szakkörre 7-10. osztályos tanulók jelentkezését várják.

Ilyen volt a szalagavató bál

2024. február 5.

A 2024-es szalagavató szerintem a teljes végzős évfolyam egyik legmeghatározóbb eseménye. Én a D osztályba járok, és szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy igazán megkoronáztuk ezt a majdnem 6 évet. Csodálatos este van mögöttünk!