Sport | Triatlon

Triatlon

2003. november 10. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Úszás–kerékpár–futás. Egy rövid ismertető a triatlonról.

Hát, igen, triatlon… Ez a legjobb sport a világon.

Na de hagyjuk ezeket a nem túl költői rímeket. Az ember joggal tehette fel a kérdést, hogy vajon mi is az a triatlon, egészen a 2000-es Sydney olimpiáig, ugyanis ekkor a sportág történetében egy hatalmas változás ment végbe: a triatlon olimpiai sportág lett. Ez az évszám piros betűkkel fog bekerülni a triatlon történelemkönyvébe.

A triatlon alapvetően három sportág ötvözete (sorrendben a következőek): úszás–kerékpár–futás. Ez az állóképességi sport rengeteg időt vesz igénybe, úgyhogy csak annak ajánlom, aki pénzt és fáradságot nem kímélve űzi ill. űzné. Általában mindenkit a versenyeken való részvétel mozgat, tehát a következőkben nézzük meg egy verseny felépítését:

Úszás: Az úszás általában tóban történik (lásd a magyarországi tavak helyzetét, és itt ne a Balatonra gondolj, hanem a halastavakra és egyéb holtágakra), de van, amikor fedetlen uszodában (pl.: Margit–sziget, Tiszaújváros).

1. depó: Az úszás után közvetlenül egy, a nézőközönségtől elkerített sávon keresztül a triatlonos mezőny az úgynevezett depóba fut, ahol a kerékpárok várják őket és persze cipő, bukó, szemüveg. Meztelen felsőtesttel nem lehet elhagyni a depót, így a fiúk vagy egy még úszás előtt felvett topban érkeznek a depóba, vagy egyberészes úszó(aquablade)ruhában.

Kerékpár: A kerékpározás országúti biciklin történik. Itt lehet bolyozni, de mindenki próbál pihenni ez alatt a szám alatt, hogy maradjon ereje a futásra.

2. depó: A kerékpáros szám után a biciklik megint visszakerülnek a depóba, és megkezdődik a mindent eldöntő futószám…

Futás: A futás kijelölt pályán történik, mint az összes többi szám is. Ez az egyik legfontosabb szám, mivel ez dönti el a helyezéseket.

Hát röviden ennyit a triatlonról, aki kedvet kapott hozzá, az további infót kaphat a www.triatlon.hu oldalon.

Koppány Gergő

Kapcsolódó linkek

http://www.triatlon.hu
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)

Országos döntőben a sakkozó lányaink

2020. február 6.

Sulyok Eszter, Molnár Márta és Karsai Luca csapata a döntőben van.

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

2019. július 17.

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 13.

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

2018. február 24.

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.