Sport | Sakk

Beszámoló a sakkcsapatok diákolimpiai döntőjéről

2011. április 5. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Április 3-án (vasárnap) ért véget Szombathelyen a sakkcsapatok diákolimpiai döntője. Mind fiú-, mind lánycsapatunk kiharcolta a részvételt, és a tetemes költségek ellenére, amelyet közösségi és magánszponzorok, valamint a résztvevők osztottak meg, el is mentünk, és játszottunk.

Nem voltak nagy reményeink természetesen, hiszen mindkét csapatunk Budapesten is „csak” az 5. helyen végzett, és jórészt nem nagyon versenyző, tapasztalatlan amatőrökből állt. Végül a vártnál is nehezebbnek bizonyult ez a verseny.

A lányoknál „válságmezőny” volt: a 26 jogosultból csak 14 csapat jött el, gondolom azok, akiknek volt esélyük – és mi. Utolsók (14.) lettünk. Első táblásunk, Shan He Jia Rita szerzett 4 pontot – a többiek (Kozma Gyöngyvér, Pereszlényi Krisztina és Csik Fanni) derekasan küzdve, de minden partijukat elvesztették. Talán közben tanultak valamit, és jövőre több esélyünk lesz… Tegyük hozzá, hogy nagyon fiatal csapattal mentünk.

A fiúknál teljes volt a mezőny. A 26 csapatból a 21. helyen végeztünk. Suhajda Attila az első táblán 8 meccsből 6 pontot szerzett, ami egyrészt nagyon jó, másrészt a másik kettőt is megverhette volna, de a végére elfogyott az ereje. Telek Lórit (házibajnokságunk ezüstérmesét) „feláldoztuk” a 3. táblán, 7 meccsből 2 pontot szerzett. Hozzáteszem, hogy a versenykiírás által nyújtott lehetőséeggel élve, több ellenfelünk is a 2. táblára tette legerősebb játékosát. Perényi András hat partiból két döntetlent ért el. Nagyon igyekezett, becsülettel küzdött, de rosszul ment neki a játék. Juhász Matyi 7 játszmából 2,5 pontot hozott a 3-4. táblán. A végére kissé belejött, de túl óvatosan sakkozik. Tartalékunk, Futó Bálint 4 partiból hozott 2,5 pontot az utolsó táblán.

A mezőny nagyon erős volt, 10 NB I-es játékos állt rajthoz, legtöbbjük „profi” (magántanuló)!

A csapatot Mihályfi László tanár úrral vezettük ketten. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Mihályfi tanár úr rendkívül értékes segítségéért. A nagyon feszes programot (8 forduló 2 nap alatt) nem volt könnyű végigcsinálni.

Telek Lóritól és Perényi Andrástól búcsúzunk, és az újonnan érkezőkkel megerősödve jövőre szeretnénk mindkét csoportban előbbre lépni.

Szabolcsi János
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)

Országos döntőben a sakkozó lányaink

2020. február 6.

Sulyok Eszter, Molnár Márta és Karsai Luca csapata a döntőben van.

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

2019. július 17.

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 13.

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

2018. február 24.

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.