Sport | Mászás

A mászás lélektana

2004. február 27. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 29., 09:28

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Még egészen kicsi voltam, amikor ráébredtem arra, hogy mi jelenti számomra a szabadságot. Az utazás mellett egyre inkább elkezdtek érdekelni a hegyek, a barlangok. Rendkívül élveztem a hegymászásról, expedíciókról, emberpróbáló kihívásokról szóló ismeretterjesztő filmeket.

A mászást – talán lustaság és partnerhiány miatt – csak 16 éves koromban próbáltam ki, és nagyjából másfél éve űzöm rendszeresen. Vágyaim közé tartozik, hogy ennek a sportnak minél több időt szenteljek, egész életvitelemet „mászó módra” szervezhessem meg.


Mászás

Valaki egyszer megkérdezte, miért jó mászni. Én ezt nem azzal magyaráztam, hogy milyen nagy élmény egy megoldhatatlannak tűnő utat, boulderproblémát teljesíteni, hanem az életstílus tetszett meg. A síelés (főleg a freeride), a túrázás, a hegyi futás mindig a kedvenceim közé tartoztak, de valójában minden extrém sporthoz (pl.: szörf, vadvízi evezés) vonzódom. Tetszenek azok az igazán egészségesen élő felszabadult emberek, akikkel a Mountexben (Boulder Club), az Excelsiorban, a Klébiben vagy Rákosligeten találkozhatunk. Ha időm és lehetőségeim engednék, én is közéjük tartoznék, belekóstolnék a mászóversenyek hangulatába, ahol olyan világhírű magyar mászók fordulnak meg, mint Tódi (Komondi Csaba) vagy az ifjú Törpe (Kámvás Bálint).

Nem áll szándékomban a mászási típusokra, a felszerelésre és a szakzsargonra kitérni, ezeket könnyedén elsajátíthatjuk néhány könyvből (pl.: Garth Hattingh: Hegymászók Kézikönyve. Budapest, 1999.) A mászóklubokban pedig a falmesterek vagy a mászótársak szívesen adnak felvilágosítást, de érdemes meglátogatni a www.szikla.hu-t vagy a www.zia.hu-t, ahol az aktuális hírek mellett egyéb fontos információk is rendelkezésre állnak.


Mászás

Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, keresse meg Zsófit vagy engem a 12.C-ben, ahol tárt karokkal várunk minden leendő falmászót.

Kóbor Andrea

Kapcsolódó linkek

http://www.szikla.hu
http://www.szikla.hu/mufalak: magyarországi műfalak
http://www.zia.hu

Kapcsolódó cikkek

Mászás
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)

Országos döntőben a sakkozó lányaink

2020. február 6.

Sulyok Eszter, Molnár Márta és Karsai Luca csapata a döntőben van.

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

2019. július 17.

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 13.

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

2018. február 24.

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.