Sport | Kerékpár

Critical Mass beszámoló

2005. május 6. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Föld napján megmutatták az összegyűltek, hogy biciklizni jó.

Délután hat óra előtt pár perccel rengeteg bringás a Hősök terén. Azért gyűltek itt össze a Föld napján, hogy megmutassák, biciklizni jó, hogy milyen sokan vannak, és hogy ha már ennyien vannak, igazán nagyobb figyelmet fordíthatnának rájuk például a város vezetői és az autósok. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a biciklizés egészséges, ráadásul igen fontos alternatíva a fenntartható és élhető város szempontjából. Csodás volt az idő, sütött a nap, a hangulat is annak ígérkezett, folyt az ismerősök utáni kutatás, integetés, telefonálgatás. Hat óra után pár perccel megindult a tömeg az Andrássy úton. Kedves, narancssárga pólós rendezők segítették a zökkenőmentes vonulást. A kritikus tömeg igen sokszínű, fiatalok, idősebbek, családok kisgyerekkel. Legtöbben bringával érkeztek, de görkorisok, sőt rolleresek is fel-fel villantak. Az Andrássy úttól a Rottenbiller utca végéig kissé lassan haladtunk, de a Keleti pályaudvartól már száguldani is lehetett. Nagyon nagy érzés volt a Rákóczi úton gyorsan és biztonságban tekerni a megszokott hétköznap délutáni forgalomban való kínlódás helyett!

A tízezres becsült tömeg állítólag olyan hosszú volt, hogy a vonulók vége még az Erzsébet hídon tekert nagyban, míg az „előfutárok” már a Margit hídnál tartottak. Átérve a budai oldalra ismét kissé belassult a tömeg, de ez semmit sem változtatott a lelkes, eufórikus hangulaton. A város a lakói is nagy lelkesedessél fogadták a kerékpárosokat, sok kedves mosolyt kaptunk, rengetegen fotóztak, az Attila úton pedig a Queen Bycicle című számot játszották nekünk egy ablakból. Ok, persze voltak kissé dühös autósok, de ellenpéldával is szolgálhatok: sok autóssal kellemesen elbeszélgetettek a bringások, elfogadták a szórólapokat, stb. Tehát minden csak hozzáállás kérdése! A Hősök terére érkezve a csodás három órán át tartó tekerés után sokan a fejük emelték a bringájukat, mások meg szimplán hangot adtak örömüknek.

Köszönet a szervezőknek (Zöld Fiatalok, Városi Biciklizés Barátai, valamint több futárszolgálat), és persze a rengeteg résztvevőnek!!!

Bajomi Anna

Kapcsolódó linkek

Zöld Fiatalok
Városi Biciklizés Barátai Egyesület
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)

Országos döntőben a sakkozó lányaink

2020. február 6.

Sulyok Eszter, Molnár Márta és Karsai Luca csapata a döntőben van.

Ezüstérem született az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokságon

2019. július 17.

Június végén Lengyelországban került megrendezésre az U17-es Strandkézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat tagjaként iskolánk tanulója, Csákay Botond ezüstérmet szerzett.

Búcsú Ákos és párjának sikere

2018. március 13.

2018. március 2-án és 3-án volt a jégtánc országos bajnokság az utánpótlás korosztálynak. Búcsú Ákos (8.C) és párja (Kedves Katica) most 5. alkalommal végeztek az első helyen.

Döntőben a sakkozó lányaink

2018. február 24.

Érseki Tamara, Vujosevic Eszter és Molnár Márta csapata a döntőben van.