Sport | Atlétika

III. Balogh Tamás Emlékverseny – középiskolás fedett pályás atlétikai csapatbajnokság

2015. március 16. | utolsó módosítás: 2020. október 5., 13:30

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Nemzeti Tehetség Program keretén belül a Budapesti Diáksport Szövetség 2015. március 10-én rendezte meg a III. Balogh Tamás Emlékversenyt. Ez egy középiskolás fedett pályás atlétikai csapatbajnokság volt, ahol a budapesti középiskolák színe-java képviseltette magát. A lányoknál közel 20, a fiúknál 25 csapat, négy versenyszámban (60 m-es síkfutás, 4×200 m-es váltófutás, súlylökés és magasugrás/távolugrás) mérhette össze erejét.

A mezőny nagyon erős volt. Velünk ellentétben a legtöbb középiskola főként atlétákkal nevezett a versenyre, azonban hamar rájöttünk, hogy akadtak nálunk is amatőrebbek néhány szervező és versenybíró személyében.

Már a regisztráció is körülményesen zajlott, holott a versenyre egy héttel korábban kellett nevezni. Ezen gyorsan túltettem magam, bár bosszantó volt, hogy ahelyett, hogy csapatainkat eligazgatnám a különböző versenyszámok helyszínein vagy a bemelegítést irányítanám, óriási kitöltendő papírköteget toltak elém. Mire ezzel végeztem, a lányok és a fiúk már feltalálták magukat és bőszen melegítettek.

A fiú 60 m-es síkfutás időfutamaira viszonylag gyorsan sor került és tiszteletreméltó eredménnyel zárult. Van Assche Tamás (akinek nevét egyébként a nevezési lapokon többször is le kellett írnom, Vanassene Tamásként szerepelt a jegyzőkönyvben), Győrfi Ádám, Herczeg Donát és Kiss Dávid alkotta csapat a VII. helyen végzett. Ám ezt követően a fiúk csaknem két órát tengődtek. A távolugrás versenyszám helyszínén valami különleges varázslat folytán több iskola papírja is eltűnt, így 4 óra magasságában még mindig csak vártunk. Mire előkerültek a lapok, már a súlylökésnél, majd a váltófutás rajtjánál kellett jelentkeznünk. A több órás várakozás után végül úgy összesűrűsödtek a versenyszámok, hogy a távolugrásból kénytelenek voltunk visszalépni, ami az összetett eredményben sajnos hátrányt jelentett. Mégis jól döntöttünk, hiszen súlylökésben a Füstös Csaba, Győrfi Ádám, Palotai Bálint, Herczeg Donát alkotta együttes a dobogó III. fokára állhatott fel. Csaba egyébként, a közel 13 m-es dobásával, csaknem 100 versenyző közül, egyéni bajnokság esetén is dobogós helyet szerzett volna, de a többiek is kitűnően, 11 m felett teljesítettek. Ezt követően került sor a 4×200 m-es váltófutásra, ahol egy kevésbé összeszokott csapat, ami a váltások pontatlanságán meg is látszott, Herczeg Donát, Kiss Dávid, Rozgonyi Máté és Győrfi Ádám a XII. helyet szerezte meg.


III. Balogh Tamás Emlékverseny
– középiskolás fedett pályás atlétikai csapatbajnokság

A lányok versenye is tartogatott meglepetést. Miután a program szerint az első szám a súlylökés volt, a lányok ehhez kezdtek melegíteni, ám közel egy órás várakozás után a 60 m-es síkfutás időfutamaihoz szólították őket. Éppen csak annyi idejük maradt, hogy a szöges cipőt átvegyék és már dördült is a rajtpisztoly, nekem pedig maradt a drukkolás, hogy sérülés nélkül megússzuk a futamot. Ennek ellenére a Mészáros Lili, Koppány Barbara, Demján Dorottya, Szomolányi Dorottya által alkotott csapat a VI. helyen végzett. Ugyanebben az összeállításban szerepelt a 4×200 m-es váltónk is, ahol a VII. helyet szereztük meg. Mindeközben, a jegyzőkönyvvezető a súlylökéshez várta a csapatot. Mivel nem jelentkeztünk, nevezési lapunkat a pakli aljára helyezték. Újabb fél órás várakozás következett. De megérte! Zeman Mercédesszel kiegészülve, a lányok bár már rettentő éhesek, szomjasak és fáradtak voltak, végre kezükbe vehették a súlygolyót. Merci egyéni legjobbját hozta a versenyen. 10,55 m-es dobásával doppingolva a csapatot, valamint Barbi és Dorkák 9 m körüli lökéseikkel a II. helyet szerezték meg.


III. Balogh Tamás Emlékverseny
– középiskolás fedett pályás atlétikai csapatbajnokság

Figyelembe véve a szervezés körüli káoszt és, hogy versenyzőink nagyobb számban voltak amatőrök, mint atléták, azt mondhatom, sikeres versenyt tudhatunk magunk mögött. Sajnos végzőseinknek, akik egytől-egyik a 12.D osztály tanulói, ez volt az utolsó megmérettetése, úgyhogy nekünk, testnevelőknek egyik fő feladatunk, hogy tehetséges, megbízható, lelkes utánpótlást toborozzunk. A lecke fel van adva!

A testnevelés szakcsoport nevében is köszönöm Nekik, hogy részvételükre mindig számíthattunk és a 6 év során szinte minden sportágban számos versenyen képviselték az Apit. Büszkék vagyunk Rájuk és nagyon hiányozni fognak!

Illés Vanda
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)