Nagyszünet | Szösszenetek

Szemet szúr!

2007. február 7. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Már nem olyan egyszerű, mint régen… Kinézünk az ablakon, és mit látunk? Napról napra eltérő természeti csapások követik egymást. A közelmúltban egyre többször hallhattuk a televízióban és a rádióban:
–Földrengés rázta meg Közép-Magyarországot!
–Hatalmas erejű szelek, viharok söpörnek végig Európán!
–Árvíz és talajvíz okoz károkat! Máshol szárazság tombol!
–Hó esik olyan vidéken, ami eddig még sosem látott havat!

Szerintem ez több mint véletlen, és úgy gondolom, nem vagyok ezzel a véleménnyel egyedül. Megváltozik körülöttünk minden, de nem szépen lassan. Annak az ideje már lejárt. Megkezdődött a természet bosszújának ideje…

Lehet, hogy kissé drasztikusan fogalmaztam, de ez is annak tudható be, hogy nem láttam még ilyet! Nem ismerek semmilyen korábbi példát arra, ami most történik vagy történni fog környezetünkben, és tudom, nem ok nélkül következik be mindez! Mindenki ismeri a veszélyeztető tényezőket, a levegő- és vízszennyezés különböző típusait, mégis nagyon kevés ember tesz azért, hogy ezek minél inkább elkerülhetővé váljanak! Pedig ha mindenki csak egy kicsit belegondolna, milyen következményei lehetnek a fent említetteknek, ha nemcsak a mai napnak élnénk, hanem gondolnánk a jövőre, több esélyünk lehetne!!!

Mire értem azt, hogy esély? Nem vagyunk halhatatlanok. Ezért létezésünk minden egyes percét ki kell használnunk, hogy tudással, tartalommal, kapcsolatokkal és barátságokkal töltsük meg életünket. A jelenlegi körülmények között viszont csak ezen a bolygón vagyunk képesek arra, hogy mindezt véghezvigyük. Ha nincs egy hely, ahol létezhetünk, nincs élet sem… Ezt pedig nagyon kevesen veszik észre! A valódi témám tehát ez.

A legfontosabb dolgokra térnék ki. Kezdjük a fennálló helyzettel. Amióta ilyen népszerűek a gépjárművek, megszaporodtak a gyárak, egyre nehezebb visszafojtani a túlzott széndioxid-kibocsátást, mely az üvegházhatás okozója. Hiába ismerünk olyan találmányokat, mint a „katalizátor”, vagy ismerjük a tényeket, miszerint a levegőbe került nagyarányú CO2-mennyiség a túlzott fakivágásnak is köszönhető, nem észlelhető nagyobb aktivitás az ügy megoldása érdekében. Sajnos a folyamat már megkezdődött, s a tudósok szerint lehetséges, hogy már nem is fordítható vissza! A jeges vidékek is olvadnak, ez az elkövetkezendő években sem lesz másként.


Milyen következményei lehetnek az üvegházhatásnak és az ezt követő globális felmelegedésnek? A válasz sokrétű, a probléma számos gazdasági és társadalmi kérdésre kihat. A klímaváltozás következtében nő az átlaghőmérséklet, e miatt egyrészt élelemhiány léphet fel, az esőerdők, zöld övezetek nagy része kiszáradhat, erdőtüzek léphetnek fel. A csapadékmennyiség csökkenhet, ezáltal számos növény és állatfaj pusztulhat ki. A tengerszint természetesen megemelkedik, több sziget is víz alá kerülhet, mint például Banglades és Afrika egy része is.

Napjainkban persze a tudósok egyre újabb és újabb módszereket találnak ki, hogy a levegőben felgyülemlett gázokat lekössék, ilyen például a természetesebb planktonszaporítás és visszaerdősítés is, vagy a drágább föld alatti elvezetés.


A magyarországi éghajlat alakulása

Megdöbbentő dolgok ezek, és a baj az, hogy szinte Földünk minden pontján érződni fog a változás, mi sem vagyunk kivételek! Sürgősen cselekednünk kell, mert a láncreakciók már beindultak. A feltételezések ellenére mégsem tudhatjuk, mi történik, ha az idő lejár.
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.