|
|
2010. január 6. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:48
A császármorzsa tésztája nagyon egyszerű, de elkészítése macerás, ezért nem nagyon örülnék neki, ha 4 adagot csinálnék, majd valaki megszólalna: Finom volt, lehet még kérni? Ezért eleve számolok az ilyesmivel
200 g búzadara
14 g liszt (igen, csak ennyi kell!)
500 ml tej
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
200 g cukor
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja, egy kis leve
rakhatunk bele mazsolát is, de akkor azt előtte egy óráig áztassuk langyos vízben
A sütéshez:
100 g vaj
A díszítéshez:
porcukor
lekvár
Császármorzsa
A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd felöntjük a tejjel és a vaníliás cukorral, és hagyjuk 1 órán át állni, hogy a búzadara megszívja magát. Egy óra elteltével a tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejes keverékhez. Aztán a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és azt is a masszához keverjük (Érdemes ilyen sorrendben felverni a tojásos dolgokat mosogatás szempontjából, mert ha a fehérjébe egy kis zsiradék kerülne, egész egyszerűen nem verődne fel ) Hozzátesszük a citromreszeléket és a levet is. Jól elkeverjük az egészet, de maximum fél percig, nem kell órákig kavargatni, úgyis lesz rá alkalmunk
A vajat felolvasztjuk a serpenyőben (fontos, hogy a serpenyő jó széles legyen, nem jöhet számításba holmi palacsintasütő-féleség ) és ráöntjük a masszát (+ az esetleges mazsola is kerüljön bele). Én ilyenkor mindig rácsodálkozok az egészre, hogy a habból hogyan lesz morzsa, de hát csak lesz! Ugyanis itt jön a császármorzsa buktatója: egy fakanállal vagy falapáttal FOLYAMATOSAN kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra. Egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően akár 30-40 percig is készülhet! Kitartás!
Aztán forrón, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk, és konstatálhatjuk, hogy amivel kb. 1 órát szenvedtünk, eltűnik 5 perc alatt De a dicsérgetés, és a Húú, ez isteni volt mondatok mindenért kárpótolnak, ezt megígérhetem.
2025. január 28.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pályaorientációs Bizottsága a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiummal közösen szervezi meg a Középiskolás Napot 2025. február 6-án.
2025. január 16.
Az ELTE Informatikai Kara (ELTE IK) hazánk egyik élenjáró informatikai képzést nyújtó felsőoktatási intézménye 2025. január 17-én ismét kitárja kapuit a felvételi előtt álló, informatika iránt érdeklődő diákok és szülők részére.
2025. január 13.
Sok szeretettel várja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a felsőbb éves diákokat a 2025-ös év első BME Tech Day rendezvényére.
2024. november 20.
2024. november 28-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.
2024. szeptember 11.
Elindult az új tanév és mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét fantasztikus programokkal készülünk.