Nagyszünet | Receptek

Karácsonyi fűszeres bonbon

(kb. 36 darab)

2009. december 22. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:48

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Hozzávalók

A csokigolyóhoz:
150 g főzőcsokoládé (akár belga csoki vagy Milka is lehet)
75 g teavaj
1-2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy külön egy kis őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió…)

A marcipánmasszához:
300 g mandulapor
300 g porcukor
mandulaaromából kb. 10 csepp
kevés víz a szirupfőzéshez

A díszítéshez:
200 g fehér csoki és tejcsoki tortabevonó, esetleg tortadara, darált mandula, csokibogyó… (ez a fantázián múlik)


Karácsonyi fűszeres bonbon

Elkészítés

Maga a recept nagyon egyszerű. A legjobb benne, hogy elmondhatjuk, még a marcipánt is mi készítettük.

Először elkészítjük a csokigolyót, mert annak többet kell hűlnie. Vízfürdőt készítünk, azaz felolvasztjuk a csokit. (Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, és beleteszünk egy kisebb lábost, abban kevergetjük a csokit, amíg meg nem olvad.) Félidőben a vajat is hozzátesszük, végül a fűszerekkel ízesítjük. Ha megvan a massza, félretesszük hűlni, és amikor már nem meleg a lábos alja, betesszük a mélyhűtőbe. Kb. egy-másfél óra kell neki, hogy tökéletesen megkeményedjen. A lényeg az, hogy ne legyen puha, mert akkor formázásnál hamar megolvad a kezünk melegétől.

Elkészítjük a marcipánmasszát. 300 g mandulaporhoz 150 g porcukrot keverünk, kicsit lehet gyúrkodni, mondjuk még úgysem fog összeállni, de a cukorból már át tud venni egy kis nedvességet. A maradék 150 g porcukorból kis vízzel szirupot főzünk (Nem 1-2 csepp víz kell, de nem is mondanám, hogy egy pohárral bele kell önteni… Kb. 2 deci kell, de ha túl keveset tettünk bele, és miután a szirupot a mandula-porcukor keverékhez öntjük, az még mindig nem állna össze tésztává, lehet még utólag a vizet pótolni!) Addig gyúrjuk a tésztát, míg egybefüggő, olyan igazi „marcipános” nem lesz, közben belecsöpögtetjük a mandulaaromát. (Ezt is el lehet túlozni, úgyhogy érdemes óvatosan bánni vele, inkább sok picit tegyünk bele, mint egyszer sokat, amit már nem lehet könnyen kijavítani.) Ha készen van, betesszük a hűtőbe, neki sem árt egy kis megkeményedés, úgyis könnyen formázható lesz majd a kéz melegétől.

Ha már minden kihűlt, elővehetünk egy tálcát, amit érdemes lefedni sütőpapírral.


Karácsonyi fűszeres bonbon

A bonbonkészítés folyamata:
Kiskanál segítségével másfél diónyi marcipánmasszát veszünk, a kezünkkel kicsit melengetjük (kezünk akár lehet egy kicsit vizes is, ha a marcipán száraz lenne), és hüvelykujjunkkal szétnyomkodjuk laposra. A kiskanállal babnyi csokit kaparunk ki, a kanállal a már szétnyomkodott marcipánlap közepére tesszük, és mintha szilvásgombócot csinálnák, beburkoljuk a marcipánnal a csokigolyót, és hogy kialakuljon a szabályos golyóforma, két tenyerünk közt gurítgatjuk, majd a sütőpapírra tesszük. Ezt addig folytatjuk, míg van alapanyagunk.

A bonbonok bevonatához vízfürdőben csokit olvasztunk, és hogy a kezünk se égjen le, mindemellett időközben a csoki se dermedjen meg, a vízfürdőben hagyjuk a felolvasztott csokit, és két kiskanál segítségével belemártjuk, majd kivesszük, és a tálcára rakjuk. (Ezért kellett a sütőpapír, hogy a bonbonról lefolyó csoki ne a tálcára száradjon rá. Úgy sokkal nehezebb levenni, akár el is törhet a bonbon teljes megdermedés után.) Mielőtt rádermedne a csokimáz, díszíthetjük különféle csokidarával, színes pálcikákkal, kókuszreszelékkel, törtmogyoróval…

Hogy meddig áll el, azt nem tudom, ugyanis a holnapot ritkán éri meg szegény.


Karácsonyi fűszeres bonbon

Megjegyzések

Mandulaport készíthetünk otthon is egyszerű diódarálóval, de néhol lehet kapni előre kiporciózott mandulalisztet.
Láthatjuk, hogy sokféle variációja van a receptnek, nem röghöz kötött recept ez. Például, ha a csokigolyót nem fűszeresre szeretnénk, rakhatunk bele egy kis kávét, rumot, kókuszlikőrt is. A máznál meg a legkülönfélébb variációkat készíthetjük el tetszés szerint.

Gőgh Barbara












Legutóbbi cikkeink a rovatban

Középiskolás Nap 2025

2025. január 28.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pályaorientációs Bizottsága a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiummal közösen szervezi meg a Középiskolás Napot 2025. február 6-án.

2025. január 17. : Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2025. január 16.

Az ELTE Informatikai Kara (ELTE IK) hazánk egyik élenjáró informatikai képzést nyújtó felsőoktatási intézménye 2025. január 17-én ismét kitárja kapuit a felvételi előtt álló, informatika iránt érdeklődő diákok és szülők részére.

BME Tech Day

2025. január 13.

Sok szeretettel várja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a felsőbb éves diákokat a 2025-ös év első BME Tech Day rendezvényére.

November 28.: Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2024. november 20.

2024. november 28-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.

Indul a BME Tech Day-sorozata (frissítve)

2024. szeptember 11.

Elindult az új tanév és mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét fantasztikus programokkal készülünk.