Nagyszünet | Receptek

Diós és mákos bejgli

2006. december 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Magyarországon a karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül. Ez egy olyan sütemény, amit már karácsony előtt el lehet készíteni. Sőt jó, ha két-három hetet áll. Csak arra kell vigyázni, hogy a család nehogy felfedezze a süteményt, mert akkor könnyen elfogy az ünnepig.

A bejglinek két fontos összetevője van, a tészta és a töltelék. A tészta omlós, élesztős tészta, ez átmenet a linzertészták és az élesztővel lazított tészták között. A linzertésztákat a magas zsiradékarány teszi omlóssá, míg az élesztős tésztákat a tésztában dolgozó élesztő által termelt szén-dioxid teszi lazává. A bejglitésztában tehát nemcsak a zsiradékra bízzuk a lazítást, hanem élesztőt is segítségül hívunk a lazításhoz. Nagyrészt az élesztő a felelős azért a szép márványos felületért is, ami a bejglit igazán bejglivé teszi.

A tészta elkészítése

1. nap
A folyadékot a leszitált liszt egy részével és az élesztővel egészen lágy tésztává keverjük ki. A lisztkupac közepén kialakított kis kráterben ezt jól el tudjuk végezni. Hagyjuk pihenni egy keveset, majd a zsiradékkal és a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze az egész tésztát. Másnapig tegyük a hűtőszekrénybe.

A töltelék a következőképpen készül: A diót (mogyorót, mandulát) meg kell darálni. Nem szabad finomra, mert akkor elveszti a dió (mogyoró, mandula) jellegét. A mákot is meg kell darálni, erre speciális mákdaráló van, ami nem préseli össze a szemeket, hanem elkoptatja. A jól darált mák kifehéredik. Nem szabad, hogy kiolajosodjon. A folyadékot a cukorral, a mézzel felfőzzük, és leforrázzuk az előkészített diót, mákot. Hozzáadjuk a többi alkotórészt és egy napig hagyjuk hűlni.

2. nap
A tésztát és a tölteléket időben kivesszük a hűtőből és hagyjuk felmelegedni. Egyforma, kb. húsz-huszonöt dekás darabokat választunk szét. Minden kupacot alaposan meggyúrunk. Ez fontos rész, és az is, hogy utána legalább 15-20 percig pihentetjük.

A legjobb, ha liszt nélkül sikerül kinyújtani, 20×25 cm-es szögletes formára. A tölteléket ugyanúgy elosztjuk és a tésztára kenjük. (Itt már eltérő lehet, hogy ki mennyire sok töltelékkel szereti. Ennél a receptnél a szeletelt bejgli tészta-töltelék aránya megegyező.) Csavarjuk fel úgy a tésztát, hogy a széleit először felhajtogatjuk. A süteményeket szép hengeresre kell formázni és sütőtepsire helyezni.

Most egy nagyon fontos rész következik: Meg kell kenni a tésztákat tisztán tojássárgájával. Tegyük meleg helyre. A meleg hatására az élesztő dolgozni kezd. Amikor tapintással megállapítottuk, hogy a tojás megszáradt, addigra általában meg is kelt a bejglink. Ne siessünk a sütéssel, hanem kenjük meg tisztán tojásfehérjével. Ha már elég hideg van, akkor ki a szabadba vele, és hagyjuk jól átfagyni. Én egész éjszakára kirakom az erkélyre. Ha nincs hideg, akkor a hűtőszekrényben van a helye. Legalább egy órát kell ott hagyni, majd a sütőben fél órát sütni. Fél óra kell hozzá, hogy átsüljön. Fontos, hogy előmelegített sütőbe kell tenni, ami már páramentes. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy ne durranjon ki.

Hozzávalók

1 kg liszt
40 dkg zsiradék (zsír, vaj, margarin)
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2,5 dl folyadék (tej inkább)

Ebből a mennyiségből nekem 8 tekercs tésztám lesz.

Töltelék

25 dkg mák
25 dkg dió, azonos mennyiségű cukor, és szintén azonos mennyiségű méz
1 dl tej

Kell még a töltelékbe ízlés szerint mazsola, reszelt narancshéj, fahéj, rum, cukrozott gyümölcs.

A kenéshez 3 tojást szoktam elhasználni.












Legutóbbi cikkeink a rovatban

Középiskolás Nap 2025

2025. január 28.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pályaorientációs Bizottsága a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiummal közösen szervezi meg a Középiskolás Napot 2025. február 6-án.

2025. január 17. : Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2025. január 16.

Az ELTE Informatikai Kara (ELTE IK) hazánk egyik élenjáró informatikai képzést nyújtó felsőoktatási intézménye 2025. január 17-én ismét kitárja kapuit a felvételi előtt álló, informatika iránt érdeklődő diákok és szülők részére.

BME Tech Day

2025. január 13.

Sok szeretettel várja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a felsőbb éves diákokat a 2025-ös év első BME Tech Day rendezvényére.

November 28.: Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2024. november 20.

2024. november 28-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.

Indul a BME Tech Day-sorozata (frissítve)

2024. szeptember 11.

Elindult az új tanév és mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét fantasztikus programokkal készülünk.