Nagyszünet | Máshol

Hogy tanulnak Ukrajnában?

2004. március 10. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki most apáczais, de előtte máshol tanult. Persze, ez egy gimi, ennek így kell lennie, senki sem megy egyből gimnáziumba. Én viszont arra gondolok, hogy valaki előtte más országban, más kontinensen, vagy esetleg más bolygón és dimenzióban tanult, igaz, a két utóbbi nem biztos, de minden megeshet… Hát velem az esett meg, hogy egy Magyarországgal szomszédos kelet-európai országban, pontosabban Ukrajnában tanulhattam két évet. Azt máris elmondom, hogy ott teljesen más a rendszer, semmi sem hasonlít, még az sem, hogy 12 évet kell tanulni az iskolában, ahogy az Magyarországon szokásos. De kezdem inkább az elejéről.

Tehát Ukrajnában nem 12, hanem összesen 10 évet kell tanulni, és ugyancsak eltérő az is, hogy itthon mikor gimnáziumi tanulmányainkat kezdjük, iskolát váltunk, Ukrajnában viszont ez a tíz év akár egy iskolában is lejárható (a váltás lehetősége itt is megvan és használatos).

Az első 3 osztály az általános osztálynak számít, avagy kezdőnek, esetleg alapnak. Ezekben az években a gyerekek írni, olvasni tanulnak, és persze (iskolától függően) az első félévtől vagy már a tanítási év első napjától idegen nyelvet kezdenek elsajátítani. De ne feledkezzünk meg a matematika, természetismeret, ének, testnevelés és egyéb órákról, amelyeket valaha nekünk is végig kellett ülni…

Az ember logikusan azt gondolná, hogy ez után a negyedik osztály következik, de ez valahogy kimaradt az ukrán tanulók életéből. Helyette máris ötödikbe mennek, ami persze nagy dicsőséggel tölti el a kezdőket, hiszen ekkor már „haladóknak” számítanak egészen 8. végéig. A fizikát és kémiát hetedik ill. nyolcadik osztályban kezdik el tanulni.

A kilencediket elkezdő nebulók igazi felsősöknek érezhetik magukat, teljesen… igen, ha jól számolok tizenegyedikig (könnyű számítással bárkinek kijön :D). Ugyancsak eltérő, hogy Ukrajnában az utolsó két évben nincs fakultáció. Ezt a magas óraszámok helyettesítik, az osztály tagozatától függően. Tehát például: matek tagozatosoknak magas óraszámuk van matekból és fizikából, e mellett ugyanolyan mennyiségű óraszám más tantárgyakból, mint előtte (mint tavaly). Külön érdekes téma az osztályzási rendszer. Kb. 3 és fél éve lépett érvénybe mint törvény az, hogy az osztályzási rendszer „1-5”-ről „1-12” változott (!). Ez így eléggé butaságnak tűnik, és a tanárok először nehezen álltak át az új rendszerre, akárcsak a diákok. Meg is kérdeztem a mostani osztályfőnökömet: szerinte elég nehéz egy ilyen rendszer megértése, és neki nehézségei lennének az osztályzással. De mindenkit biztosítok – ha valaki már most eldöntötte, hogy ő bezzeg nem megy Ukrajnába tanulni –, az osztályzást meg lehet szokni, és néha jól is jön. Például itt (Magyarországon) a matekdolgozatra egy pont elvesztésével máris hármast, Ukrajnában viszont nem nyolcast (ami egyenlő a 4-sel), hanem hetest azaz „4 mínusszal”-t kapsz. Jó, nem? És még az öregek se szidnak le: „Már megint nem tanultál rendesen?!”. Erre nálam is volt egészen véletlenül – ahogy az szokott lenni – példa, és ilyenkor ez jól jött. Mindannyian tudjuk, az Apáczai nem egy lustáknak való gimi, és ha lenne az iskolának szlogenje, akkor valahogy így hangzana: „Tanulj, tanulj és még egyszer, de nem utoljára TANULJ!!!”. Ezért egypár kimerítő és eredménytelen nap után, sokszor érzek kísértést arra, hogy fogjam magam és maratont fussak vissza oda, ahol még van remény… Kétség nincs, Ukrajnában lazább az élet, ha tanulásról van szó. Senki se gondolja, hogy nem kérdezik az embert, és könnyebb 12-t szerezni, mint 1-t. Nem! Itt is tanulni kell, de mégis… De hiába, nem véletlen, hogy az Apáczai Gimnázium az első az elsők között.

U.I.: Minden, amit leírtam egy Ukrajna fővárosában található Nemzetközi Viszonyok Gimnáziumában (Líceumában) tapasztaltam, ill. tudtam meg. Azt tudni kell, hogy nem vagyok magyar, hanem ahogy arra már rájöhettetek, ukrán a nemzetiségem, és családi okokból lakom itt Magyarországon, és tanultam Ukrajnában.

Junger Dária
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.