Nagyszünet | Máshol

Egy erdélyi iskola

2004. február 12. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:44

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Gyergyószentmiklóson található a Salamon Ernő Elméleti Liceum (Gimnázium). A környék falvairól is ide járnak a diákok. Megyeszinten elismert középiskola. Nevét Salamon Ernő költőről kapta.

Minden évben öt osztály indul (IX.-től XII.-ig), humán és reál tagozatokkal. A reál közé sorolhatjuk az informatika-matematika, biológia-kémia, kémia-biológia tagozatokat, illetve a humán közé az idegen nyelv (filológia) és társadalomtudomány osztályokat. Ami érdekesség, hogy az osztályzás nem 1-től 5-ig történik, hanem egy 10-es skálán. Az 1-es a legrosszabb, a 10-es pedig a legjobb. Többnyire 4-esnél rosszabb jegyet puskázásra, illetve házi feladat hiányáért adnak. Az, aki a 4,5-ös átlagot nem éri el, megbukik.

Az erdélyi diákoknak sok energiát kell fordítaniuk a román nyelv tanulására. Heti négy órában tanítják, kötelező érettségi tantárgy. Nagyon fontos a román nyelv ismerete, mert nélküle igen nehéz a boldogulás. Egyetemeken, hivatalban, a hétköznapokban szükség van rá. XI., XII. osztályban a történelmet és a földrajzot románul tanítják.

Más idegennyelvre is sok figyelmet fordítanak, az angolra, németre, franciára. A magyar nyelv szintén nagyon fontos. Minden osztály, tagozattól függetlenül heti négy órában tanulja anyanyelvünket.

Évente sor kerül különböző előadások, vetélkedők, bálok megszerevezésére.

A gólyabál különösen hosszú hagyományokra tekint vissza. Minden évben a IX. osztályos lányok közül jelentkeznek páran (általában ez 5-6 lányt jelent), hogy bizonyíthassák tudásukat, tehetségüket, és megpróbáltatásokat állhassanak ki. A próbák folyamán sor kerül intelligenciakérdésekre, ügyességi feladatokra, táncra, történelemben, irodalomban való tájékozottságuk föltárására. (Az egész műsor folyamán a lánynak egy fiú párja van, aki segíti őt, de végül csak a lányt díjazzák.) Majd a városban lévő négy középiskola Miss Gólyája újra színpadra lép, így eldől, ki lesz a Városi Miss Gólya.

De a végzősök, a XII.-esek sem maradnak ki a buliból, év vége fele egy hasonló rendezvényre kerül sor, de most már az „öregebb” diákoknak kell szerepelniük. Ezek a rendezvények általában a város Művelődési Otthonában zajlanak, melyet egy diszkóban megrendezett fergeteges buli követ.

Teadélutánokat, farsangi, Mikulás, és más alkalmi bulikat is szerveznek. A Salamon Ernő Gimnázium diákjai nagyon szeretnek bulizni, kirándulni, kikapcsolódni, de a szórakozás mellett tanulniuk is kell elég sokat.

Az épület a város egyik nagyon szép, viszonylag csendes helyén helyezkedik el. Főbejárata egy csendes kis sétálóutcára néz, előtte magas fenyőfák, zöld fű, padok. Az iskola mögött egy hatamas udvar terül el, szintén zöld fenyőfák, pázsit díszítik és teszik hangulatosabbá az iskola szürke hétköznapjait. Szünetben, főleg tavasszal és ősszel, az udvar tele van. A diákok leülnek a zöld fűbe, és lelki energiát gyűjtenek a következő órához.

Az udvaron található az iskola kollégiumának épülete, a tesiterem, azonkívül a foci-, tenisz-, és kosárpálya is.

Erdélyben is vannak igen színvonalas iskolák, rengetegen vannak olyanok is, akik a túljelentkezések miatt nem jutnak be bizonyos gimnázumokba, ahogy Erdélyben mondják, liceumokba. A diákok többsége a középiskola elvégzése után egyetemeken folytatja tanulmányait.

Erdély nagyon szép vidék, hegyei, természeti különlegességei sok ember számára csábítóak. Megéri tenni egy kirándulást, és megnézni nevezetes helyeit…


Salamon Ernő Elméleti Liceum

Portik Dalma
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.