Nagyszünet | Közösségi szolgálat

Közösségi szolgálat Dobogókőn

2015. december 8. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:51

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Sólyom Speciális Természet- és Állatvédelmi Szakosztály vezetésével szeptember óta a 9.C osztály közösségi munkát végez. A tegnapi cikkhez kapcsolódó beszámolót most olvashatjátok Bakó Annától.

Szombaton Dobogókőre mentünk, letekarítani az ottani sípályát. Az Árpád-hídnál volt gyülekező a metrómegállónál, mikor mindenki megérkezett, beültünk az autókba és elindultunk. Amikor a viszonylag rövidnek mondható autóút után kiszálltunk. Azonnal fázni kezdtem, mert elővigyázatlan módon a vastag pulcsi fölé csak egy széldzsekit vettem. Ezzel nem voltam egyedül: volt, aki csak egy pulcsit viselt. Különben szép idő volt, csak azért volt hideg, mert a hegytetőn nagyon fújt a szél. Sebaj, hamar előkerültek a tartalékpulcsik, pótkabátok, és pár perc múlva bevonultunk a „síházba”. Ezt így mondták, gondolom, valami hütteféle lehetett. Bent égett a tűz, jó meleg volt, ezért szinte azonnal elkezdtük lehámozni magunkról a korábban előkerült plusz rétegeket. Miután mindenki kicsodálkozta magát a padlón futkározó-kunyeráló, méreten aluli kutyusokon, na meg a nagy fekete macskán, aki a tűznél melegedett, négy csapatra oszlottunk és kitöltöttük a meglepetés-tesztet, amiről annyit lehetett tudni, hogy a győztes csapat jutalmat kap.


Közösségi szolgálat Dobogókőn

Miután megmelegedtünk, indultunk is a sípálya elejéhez. A korábbi csapatokban maradva kaptunk feladatokat: volt kapálós, gereblyés és gallyszedő csapat. Rövid munkavédelmi tájékoztatás után nekikeztünk a munkának. Ez azt jelentette, hogy először lemászunk az ijesztően meredek sípálya aljára, majd onnan fölfelé haladva kidobáljuk róla a gallyakat, elsimítjuk a gödröket, összeszedjük a szemetet és a zavaró köveket.


Közösségi szolgálat Dobogókőn

Neki is láttunk a munkának nagy lelkesen. Az én csapatom csatárláncban vonult gallyakat összeszedni és kidobálni a pálya szélén túlra. A mellettem lévőkkel fárasztó viccekkel szórakoztattuk egymást, versenyeztünk, ki tud rosszabbat. Mikor végeztünk, mentünk még egy kört, közben a többiek indultak fölfelé kapálva és gereblyézve. Eközben jobban szétszéledtünk, mert a csoprt fele eltűnt egy másik szakaszt takarítani, közben a mi csapatunk fele (én is) csatlakoztunk a kapálókhoz. Kemény munka volt, hegynek fölfelé keresni a gödröket, kikapálni körülöttük a földet, elsimítani gereblyével, majd miután kiderült, hogy rosszul csináltuk, megismételni a korábbi műveletet. Ennek ellenére én élveztem, ahogy kapálás közben szidtuk a világot, a kapanyelet, meg a fájós derekunkat. Kis idő múlva ketten hoztak forró teát, ekkor tartottunk egy kis pihenőt, mert már fáradtak voltunk, hiszen jó régóta dolgoztunk már. Miután mindenki megitta a teáját, kezdődött a szemétszedés – egészen meglepő dolgok kerültek elő a törött szemüvegtől a cipőtalpig. Eközben végeztünk az utolsó gödörrel is. Ezután már csak össze kellett szedni a köveket: ez a feleadat nem volt annyira jó, hiszen már kifáradtunk, ráadásul nem kifejezetten élvezetes dolog kavicsokat gyűjtögetni egy sípáján. Végül csak fölértünk valahogy, bár azt nem állítanám teljesen biztosra, hogy nem hagytunk hátra néhány veszélyes követ.


Közösségi szolgálat Dobogókőn

Odafönt kaptunk meleg ebédet és forró teát, ami nagyon jólesett, főleg hogy le is ülhettünk hozzá. Ebéd után kihirdették a korábbi verseny eredményét és a „dobogós” csapatok érmet is kaptak. Ezután következtek a szokásos csoportképek, majd hazamentünk.


Közösségi szolgálat Dobogókőn

Szerintem annak ellenére, hogy ennyire elfáradtunk, határozottan megérte elmenni és nemcsak a leigazolt órák miatt, hanem azért is, mert ez tulajdonképpen egy rendhagyó osztályprogram volt (bár annyira talán nem is, mert az osztály már többször is dolgozott így), ami mindig jót tesz a közösségnek. Érdekes tapasztalat volt, és hát nem mindennap takaríthat sípályát az ember!

Bakó Anna

Kapcsolódó cikkek

Közösségi munka a Budapesti Természetbarát Sportszövetség keretei között
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

2019. szeptember 29.

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

2019. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

2018. október 28.

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

2018. szeptember 18.

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

2018. június 4.

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.