Nagyszünet | Közélet

Kényelmesen, gyorsan és biztonságosan

2005. augusztus 2. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Ettől kapok idegroncsot!” (Konta Barbara)

„A hamisítás elleni védelemmel ellátott jegyek továbbra is korlátlan ideig felhasználhatóak” – írja a BKV honlapja. Jó tudni, hogy van olyan technika, mellyel el lehet kerülni a fogdát, még ha (a cikk írásának időpontjában) legjobb tudomásom szerint a bérleteket nem sok dolog védi a hamisítástól. Tudniillik, nemrég egy fiatal nő egy teljes napot töltött a VIII. kerületi rendőrség fogdájában, megbilincselve, mivel hamis bérletet adtak el neki. Ide vág a BKV Utazási feltételek című, már-már szépirodalmi jellegű irományának második mondata: „Legfőbb célnak tartjuk, mint szolgáltató, hogy Ön kényelmesen, gyorsan és biztonságosan juthasson el munkahelyére, kikapcsolódni vagy bevásárolni, amikor nap mint nap útnak indul”.

Körülbelül egy hónappal az ominózus eset előtt, 2005. június 9-én is történt már hasonló eset, mikor is két pénztáros megszánt két utast, akik dupla vásárlásra hivatkozva harmincnapos bérletük visszavételét kérték, ám – mint később kiderült – hazudtak, a bérlet érvényességi dátumát vegyszerrel változtatták meg. A pénztárosok – mit sem tudva a csalásról – az egyik visszavásárolt szelvényt újra értékesítették. A BKV osztályvezetője, Lucza Mihály nyilatkozatával önkritikát gyakorolt, mondván „a BKV jó hírnevének csorbítása, a megrendült bizalom miatt” volt kénytelen elbocsátani a „jószívű pénztárosokat”. Ez aztán a következetesség, a jószívűség tényleg nem jellemző a fenti vállalatra. És itt jön a lényeg, ismét az index.hu-t idézve: „A vétlen utast, aki jóhiszeműen vette a BKV-pénztárban a bérletet, természetesen kárpótolták”. Ez aztán a következetesség.

És ha már következetességnél tartunk, a garantált kényelemnek („A kis cellában nem volt más, csak egy gomb, amivel jelezhetett, ha vécére kellett mennie. Semmi személyes tárgyat nem vihetett magával. A várakozási időből sem néhány perc, hanem több hosszú óra lett, és a nő néhányszor el is sírta magát.” – ma.hu), gyorsaságnak („A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt. május elején – minden előzetes tájékoztatás és engedély nélkül – 17 vonalon csökkentette a teljesítményét, egyes vonalakon bizonyos napszakokban a duplájára is nőtt a várakozási idő.”) és biztonságnak („… a piros 17-es sofőrje a X. kerületi Kőbányai úton menet közben észlelte a motortérben keletkezett tüzet. Megállt, az utasokat leszállította, poroltóval próbálta eloltani a lángokat, de a nagy füst miatt sikertelenül.”) azonban ára van, így nem is meglepő, hogy július elsejétől 5 százalékkal emeli árait a BKV. A buszjegy 170 forint lesz, az egy hónapra érvényes bérlet ára 6250 forintra emelkedik.

És egy régi hír: „Jövő hét kedden üzemkezdettől délután egy óráig sztrájkolnak a BKV járművezetői, dolgozói, minden jármű leáll – közölték az érdekképviseletek tegnap, miután a már három hete zajló bértárgyalások eredménytelenül zárultak. Az érdekképviselet úgy látja: a sztrájk maradt az egyetlen eszközük, mivel a BKV a hatszázalékos ajánlatánál többet nem kívánt megadni a dolgozóknak”. Ha egyáltalán feltűnik az embereknek, hogy sztrájk van. Ugyanis úgy látszik, sikerült megszoknunk a BKV színvonalát, legalábbis ez derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és a Double-Decker Kft. közös, telefonos közvélemény-kutatásából, melyet Fővárosi Önkormányzat részére végeztek a budapesti háztartások körében. „A budapestiek az átlagosnál kicsit rosszabbnak ítélték a fővárosi közlekedési helyzetet a nyári hónapokban, ugyanakkor az elmúlt év azonos időszakához képest nem éreztek különbséget.”

Mindegy, inkább örvendjünk, aminek lehet: elbocsátották a hamisbérlet ügyben fő bűnösnek és minden baj okozójának számító pénztárost, a fiatal nőt a BKV kárpótolja (szerintem tökéletes elégtétel lenne, ha most a rendőrt hívó ellenőr, és a nagyszerűen eljáró rendőr menne fogdába) és, mint egy hírből kiderül: „mégsem vesz elektromos sokkolókat a rendőrség, erről Bene László vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány döntött hétfőn – közölte Garamvölgyi László”, így, ha netán visszaeső bűnöző válna a fiatal nőből, legalább nem sokkolnák.

Az ügyben érintett néhány rendőr és az ellenőr pedig annak rendje és módja szerint tovább dolgozik köztünk, elvegyülve a feledékeny és nem túl igényes, ám magánokirat-hamisításra egytől-egyig hajlamos és különben is gyanús tömegben.

Még az is lehet, kiderül, hogy Mortimer is ellenőr volt.

Nyerges Gábor Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.