Nagyszünet | Közélet

Kényelmesen, gyorsan és biztonságosan

2005. augusztus 2. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Ettől kapok idegroncsot!” (Konta Barbara)

„A hamisítás elleni védelemmel ellátott jegyek továbbra is korlátlan ideig felhasználhatóak” – írja a BKV honlapja. Jó tudni, hogy van olyan technika, mellyel el lehet kerülni a fogdát, még ha (a cikk írásának időpontjában) legjobb tudomásom szerint a bérleteket nem sok dolog védi a hamisítástól. Tudniillik, nemrég egy fiatal nő egy teljes napot töltött a VIII. kerületi rendőrség fogdájában, megbilincselve, mivel hamis bérletet adtak el neki. Ide vág a BKV Utazási feltételek című, már-már szépirodalmi jellegű irományának második mondata: „Legfőbb célnak tartjuk, mint szolgáltató, hogy Ön kényelmesen, gyorsan és biztonságosan juthasson el munkahelyére, kikapcsolódni vagy bevásárolni, amikor nap mint nap útnak indul”.

Körülbelül egy hónappal az ominózus eset előtt, 2005. június 9-én is történt már hasonló eset, mikor is két pénztáros megszánt két utast, akik dupla vásárlásra hivatkozva harmincnapos bérletük visszavételét kérték, ám – mint később kiderült – hazudtak, a bérlet érvényességi dátumát vegyszerrel változtatták meg. A pénztárosok – mit sem tudva a csalásról – az egyik visszavásárolt szelvényt újra értékesítették. A BKV osztályvezetője, Lucza Mihály nyilatkozatával önkritikát gyakorolt, mondván „a BKV jó hírnevének csorbítása, a megrendült bizalom miatt” volt kénytelen elbocsátani a „jószívű pénztárosokat”. Ez aztán a következetesség, a jószívűség tényleg nem jellemző a fenti vállalatra. És itt jön a lényeg, ismét az index.hu-t idézve: „A vétlen utast, aki jóhiszeműen vette a BKV-pénztárban a bérletet, természetesen kárpótolták”. Ez aztán a következetesség.

És ha már következetességnél tartunk, a garantált kényelemnek („A kis cellában nem volt más, csak egy gomb, amivel jelezhetett, ha vécére kellett mennie. Semmi személyes tárgyat nem vihetett magával. A várakozási időből sem néhány perc, hanem több hosszú óra lett, és a nő néhányszor el is sírta magát.” – ma.hu), gyorsaságnak („A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt. május elején – minden előzetes tájékoztatás és engedély nélkül – 17 vonalon csökkentette a teljesítményét, egyes vonalakon bizonyos napszakokban a duplájára is nőtt a várakozási idő.”) és biztonságnak („… a piros 17-es sofőrje a X. kerületi Kőbányai úton menet közben észlelte a motortérben keletkezett tüzet. Megállt, az utasokat leszállította, poroltóval próbálta eloltani a lángokat, de a nagy füst miatt sikertelenül.”) azonban ára van, így nem is meglepő, hogy július elsejétől 5 százalékkal emeli árait a BKV. A buszjegy 170 forint lesz, az egy hónapra érvényes bérlet ára 6250 forintra emelkedik.

És egy régi hír: „Jövő hét kedden üzemkezdettől délután egy óráig sztrájkolnak a BKV járművezetői, dolgozói, minden jármű leáll – közölték az érdekképviseletek tegnap, miután a már három hete zajló bértárgyalások eredménytelenül zárultak. Az érdekképviselet úgy látja: a sztrájk maradt az egyetlen eszközük, mivel a BKV a hatszázalékos ajánlatánál többet nem kívánt megadni a dolgozóknak”. Ha egyáltalán feltűnik az embereknek, hogy sztrájk van. Ugyanis úgy látszik, sikerült megszoknunk a BKV színvonalát, legalábbis ez derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és a Double-Decker Kft. közös, telefonos közvélemény-kutatásából, melyet Fővárosi Önkormányzat részére végeztek a budapesti háztartások körében. „A budapestiek az átlagosnál kicsit rosszabbnak ítélték a fővárosi közlekedési helyzetet a nyári hónapokban, ugyanakkor az elmúlt év azonos időszakához képest nem éreztek különbséget.”

Mindegy, inkább örvendjünk, aminek lehet: elbocsátották a hamisbérlet ügyben fő bűnösnek és minden baj okozójának számító pénztárost, a fiatal nőt a BKV kárpótolja (szerintem tökéletes elégtétel lenne, ha most a rendőrt hívó ellenőr, és a nagyszerűen eljáró rendőr menne fogdába) és, mint egy hírből kiderül: „mégsem vesz elektromos sokkolókat a rendőrség, erről Bene László vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány döntött hétfőn – közölte Garamvölgyi László”, így, ha netán visszaeső bűnöző válna a fiatal nőből, legalább nem sokkolnák.

Az ügyben érintett néhány rendőr és az ellenőr pedig annak rendje és módja szerint tovább dolgozik köztünk, elvegyülve a feledékeny és nem túl igényes, ám magánokirat-hamisításra egytől-egyig hajlamos és különben is gyanús tömegben.

Még az is lehet, kiderül, hogy Mortimer is ellenőr volt.

Nyerges Gábor Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

2019. szeptember 29.

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

2019. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

2018. október 28.

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

2018. szeptember 18.

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

2018. június 4.

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.