Nagyszünet | Közélet

Gasztropornó

2005. január 21. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Ettől kapok idegroncsot!” (Konta Barbara)

Szabályszerűen megcsapta a fülemet a hír, miszerint az Egészségügyi Minisztériumon keresztül az Oktatási Minisztérium nem sokára azt tanácsolja majd az iskoláknak, hogy ne engedélyezzék a büfékben különböző szénsavas üdítőitalok, chipsek, édességek és egyéb népszerű, ám káros élettani hatású (= hízlaló) ételek árusítását.

Szerintem az ötlet egyenesen nagyszerű, ámbátor még egy kis kidolgozásra szorul. Először is például, ha már életbe lépett a dolog, biztosítani kéne, hogy diákok valóban ne jussanak hozzá a tiltott élelmiszerekhez. Az iskola kapujában helyes volna e célból egy-egy beléptető rendszer felállítása (ha jól tudom, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban van is pár raktáron), melyek bizonyos szénhidrátmennyiség, zsír- illetve cukortartalom felett sípoló hanggal jeleznének. Mivel így az oktatási intézménybe történő bejutás vagy három-négy órán át tartana, és Magyarországon a tanítás elvből nem kezdődhet reggel nyolc után, hát kezdődhetne hajnali négykor, de megérné, elvégre is az egészségünk a tét.

Mindebből egyenesen következik, hogy az iskola területén belül a tanárok sem ehetnek, ihatnak a tiltott élvezeti cikkekből. Ha valamelyik tanár mégis behozna magával például egy szelet csokit, azt le kéne adnia a portán és távozáskor (jó esetben még ehető állapotban) visszakapná, ha csak a portás jobbnak nem látta véglegesen elkobozni és biztos helyre (a gyomrába) rejteni.

Nem szabad elfelejteni, hogy korunk diákjai nem rendelkeznek a felnőtt emberek többségének bölcsességével és előrelátásával, és nem tudják pillanatnyi, legfontosabbnak hitt örömeiket feláldozni később akár sorsfordító jelentőséggel bíró ügyek érdekében sem. Pontosan ezért előre számolni kell azzal az ellenszenvvel, mellyel megpróbálják majd kijátszani rendszerünket, de ezt az ő érdekükben nem hagyhatjuk. Biztosan lesznek, akik valahogy mégis becsempészik, hogy a példánál maradjunk, a csokoládét az iskolába. (Javaslom, hogy ezentúl az összes tiltott élelmiszerre írják rá: „fogyasztása súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét”, illetve az alkoholtartalmú, illetve dohányáruk mellett a magas szénhidráttartalmú élelmiszerekre is terjesszék ki azt a törvényt, melynek értelmében kiskorú személy nem vásárolhatja meg ezeket. Várható, hogy nem sokára megjelennek az iskolák környékén a szénhidrát-dealerek, illetve a gasztronóm prostituáltak. Míg előbbiek illegálisan pizzát, kólát és linzert árulnának a fiataloknak (ezzel véglegesen függőségbe taszítva őket), utóbbiak pénzért különböző gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtanának, például titkos konyhákba csábítanák őket, ahol megfelelő összeg ellenében süteményeket sütnének. Ezért fontos már a kezdettől különös figyelmet fordítani a nagymamákra, akik potenciális gasztronóm kéjnőkké avanzsálódhatnak. Fontos továbbá, hogy a tanárok szemmel tartsák az iskolán belüli mellékhelységeket, ahonnan eddig cigarettafüst, ezentúl pedig szalonna, sültkrumpli és torta illata áramlana a folyosókra. A tanárok természetesen a dohányzásra kijelölt helység mintájára kaphatnának egy nassolásra kijelölt szobát. Készüljünk fel rá, hogy pornográf tartalmú újságok helyett ezentúl képes receptmagazinok kerülhetnek a fiatalok kezébe, akikben ezek a förtelmes újságok végzetes szénhidrát-vágyat, szakszóval zabálási hajlamot alakítanának ki. Hogy mindennek elejét vegyük, helyes volna, hogy gondosan megválogassuk az iskolai büfék kínálatát. Tehát a jövőben szendvicskészítéshez kizárólag az alábbi összetételt ajánljuk: alul zöldpaprika, abban paradicsom, annak tetején sárgarépa, zeller, fokhagyma, ezen egy kis kapros petrezselyem, díszítve karfiollal-karalábéval, italként finom fahéjas sóskaturmix. Olcsóbb menünek ajánlanám a kelkáposztateát, természetesen szacharinnal (hmmm, de finom!) utána pedig spenótpitét reteklekvárral (pláne!).

Kertvárosi vagy kertes udvarral rendelkező iskolák diákjainak étkeztetése sokkal egyszerűbben is megoldható: a biológia órán tanultak kiegészítéseképpen kijárhatnának legelni. Ezzel egyébként az iskolák a fűnyírás költségeit is megtakaríthatnák.

És mivel minden oktatásügyi rendelet alapja a példamutatás, továbbá az egészségtelen táplálkozás következménye, az elhízás nemcsak a 10-18 éves korcsoportnál probléma, azt a szerény javaslatot tenném, hogy a Parlament és az összes, oktatással és egészségüggyel foglalkozó hivatal büféjéből is száműzzék mindazon ételeket és italokat, amelyek – mint tudjuk – nemcsak a gyerekeket veszélyeztetik.

Nyerges Gábor Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

2019. szeptember 29.

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

2019. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

2018. október 28.

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

2018. szeptember 18.

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

2018. június 4.

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.