Nagyszünet | Interjúk

Munkácsy László a Kossuth Rádióban

2005. december 20. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Elhangzott a Kossuth Rádió „Egy csepp emberség” című műsorában 2005. december 3-án. A cikk közlését a Magyar Rádió írásban engedélyezte.
Az eredeti cikk a Magyar Rádió oldalán:
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=161998

Az erdélyi Apáca községben van egy kis ház, amelynek falán kis tábla hirdeti: „Soha tudományi fegyveredet kezedből le ne tedd”. A márványtáblát a falu közössége, a márványtábla szövege szerint emlékező közössége helyezte el híres szülöttje, Apáczai Csere János szülőhelyén 2000-ben. A mondat a tudós tanár Tanács című dialógusából származik.

Az intelemben kifejezett üzenet látszólag igen egyszerű, nyilvánvaló, mégis nagyon sok mindent takar. Minden gondolkodó, cselekvő ember, és nem utolsósorban minden pedagógus és diák számára érvényes. Mindenekelőtt nekem az üzenetről a mindmáig legismertebb Apáczai Csere János portré, a Gy. Szabó Béla fametszetén látható ábrázolás jut eszembe, ezen Apáczai egy könyvet tart a kezében és arcát a könyv mögé rejti. A gyulafehérvári majd kolozsvári professzorról nincs hiteles arckép, nem maradt ránk, így a könyvvel eltakart arc mára emblémává vált. Az idézetben szereplő tudományi fegyver alatt tehát érthetjük magát a kézben tartott könyvet. Ugyanakkor ez a gesztus, amelyet kifejez, ennél többet is jelent, a soha meg nem elégedést, a világ megismerésének, megértésének egész életen át tartó vágyát. A kézben tartott fegyver ugyanakkor úgy is fölfogható, mint védelmi eszköz. A világot megismerő elme vértezi fel magát, védőpajzsot von maga köré.

A példázatos jelmondat új, teljesebb értelmet nyer ott, a kis barcasági településen, amikor látjuk, honnan indult hollandiai tanulmányútjára a XVII. században Apáczai, hogy visszatérve a szülőföldre, élete küldetését teljesítse: tanítson és írjon. A szülőházon a felirat azt hirdeti, hogy a tudást nemcsak megszerezni kötelességünk, hanem kézben kell azt tartanunk, meg kell őriznünk, továbbadnunk. Ez az iskola feladata, ezt az üzenetet kell képviselje a mindennapok során.

Magyar Rádió
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

2019. szeptember 29.

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

2019. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

2018. október 28.

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

2018. szeptember 18.

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

2018. június 4.

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.