Nagyszünet | Interjúk

Munkácsy László a Kossuth Rádióban

2005. december 20. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Elhangzott a Kossuth Rádió „Egy csepp emberség” című műsorában 2005. december 3-án. A cikk közlését a Magyar Rádió írásban engedélyezte.
Az eredeti cikk a Magyar Rádió oldalán:
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=161998

Az erdélyi Apáca községben van egy kis ház, amelynek falán kis tábla hirdeti: „Soha tudományi fegyveredet kezedből le ne tedd”. A márványtáblát a falu közössége, a márványtábla szövege szerint emlékező közössége helyezte el híres szülöttje, Apáczai Csere János szülőhelyén 2000-ben. A mondat a tudós tanár Tanács című dialógusából származik.

Az intelemben kifejezett üzenet látszólag igen egyszerű, nyilvánvaló, mégis nagyon sok mindent takar. Minden gondolkodó, cselekvő ember, és nem utolsósorban minden pedagógus és diák számára érvényes. Mindenekelőtt nekem az üzenetről a mindmáig legismertebb Apáczai Csere János portré, a Gy. Szabó Béla fametszetén látható ábrázolás jut eszembe, ezen Apáczai egy könyvet tart a kezében és arcát a könyv mögé rejti. A gyulafehérvári majd kolozsvári professzorról nincs hiteles arckép, nem maradt ránk, így a könyvvel eltakart arc mára emblémává vált. Az idézetben szereplő tudományi fegyver alatt tehát érthetjük magát a kézben tartott könyvet. Ugyanakkor ez a gesztus, amelyet kifejez, ennél többet is jelent, a soha meg nem elégedést, a világ megismerésének, megértésének egész életen át tartó vágyát. A kézben tartott fegyver ugyanakkor úgy is fölfogható, mint védelmi eszköz. A világot megismerő elme vértezi fel magát, védőpajzsot von maga köré.

A példázatos jelmondat új, teljesebb értelmet nyer ott, a kis barcasági településen, amikor látjuk, honnan indult hollandiai tanulmányútjára a XVII. században Apáczai, hogy visszatérve a szülőföldre, élete küldetését teljesítse: tanítson és írjon. A szülőházon a felirat azt hirdeti, hogy a tudást nemcsak megszerezni kötelességünk, hanem kézben kell azt tartanunk, meg kell őriznünk, továbbadnunk. Ez az iskola feladata, ezt az üzenetet kell képviselje a mindennapok során.

Magyar Rádió
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.