Nagyszünet | Interjúk

„Ahhoz, hogy színtiszta legyen, természetesen kellenek a színek” – Interjú Hajós Andrással

2004. június 10. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Hajós András. Egy név, mely sok embert takar. Egy, a Rádiókabaréban is fellépett humoristát, egy televíziós showmant, egy énekes zeneszerzőt valamint férjet, apát, magánembert és még ki tudja, kiket. Nos, itt, és Hajós úr homály fedte előéleténél kicsit elakadtam, ezért már a bevezetőben segítségemre hívom:

Szóval, még csak így minden előtt: Ön most akkor hivatalosan melyik Hajós András?
–Nincs hivatalos Hajós András. Egy név egy embert takar. Nincs homály, nincs titok. A felsorolt dolgokat valóban csinálom, de ezt úgy kell elképzelni, hogy némelyiket egyszerre, másokat, meg nem. Tehát például, mindig apa vagyok, mert mindig vannak gyerekeim, ezt tehát mindig csinálom. De mondjuk, amikor televíziós felvételen vagyok, akkor nem vagyok ezzel egyszerre Emil.Rulez koncerten, hanem ha oda akarok menni, akkor előbb abba kell hagyni a televíziós felvételt és el kell jönni onnan.

Kezdjük akkor az Ön lenyomozhatatlan előéletével! Mit csinált a televíziózás előtt?
–Előéletem lenyomozható, mert kb. 400 interjúban részletesen beszámoltam róla. Ezenkívül szerintem nem nagyon érdekes, mert sem a televíziós szerepléseim, sem a zenekari teljesítményünk megítélése nem fog változni attól, hogy mit csináltam/tunk előtte és mellette. Végzettségemet tekintve szociológus vagyok, voltam csomagolómunkás, pincér, basszusgitáros, sajtómunkás, PR igazgató, sales manager, tanácsadó és cégtulajdonos.

Nehéz nem megkérdezni, valóban az „alacsony nézettség” miatt ért véget a Viasat 3-on futott műsora, ahogy a csatorna indokolta? Nehéz elhinni.
–Pedig igen.

Műsorában nem csak egyedül vett részt, munkájában segítette Önt Vilma, akiről azonban a nagyközönség csak ennyit tud: a nevét. Ki Ő valójában?
–Nádasdy Vilmának hívják, rádiós műsorvezetőként is lehet ismerni. Többet ő árulhat el magáról, ha akar.

Mikor és hogyan ismerkedett meg műsora másik állandó vendégszereplőjével, Dr. Debreceni Lászlóval? Említette, hogy Debreceni úr nem képezi az Ön tulajdonát. Akkor kié?
–László tulajdonosa Gál „Boogie” Csaba, a Someday Baby gitáros-énekese, egyébként gimnáziumi osztálytársam és barátom, valamint első zenekarunk társatyja. Az ő macija volt gyerekkorában DDL. Egy Magánszámban említettem, ő meg elhozta a következő felvételre, belöktük a kamerák elé, jól szerepelt, állást kapott, sztár lett. Tiszta Amerika.

Fellépéseinek sokszor témája az Ön magánélete, melyről úgy tűnik, őszintén, tabuk nélkül beszél. Ám nem Ön lenne az első, aki kicsit „kiszínezi” az otthoni történeteket. Most akkor Ön igazat mond?
–Igen. Színtiszta igazat. Persze, ahhoz, hogy színtiszta legyen, természetesen kellenek a színek, tehát…

Gyakran szóba kerültek műsorában létező személyek, például gondolok itt a különböző családtagokra, ismerősökre, vagy egyes „fiktív, Gyuri nevű barátokra”. Volt már valaha sértődés amiatt, hogy Ön olyat mondott el a műsorban, ami (például egy családban) szigorú értelembe vett magánügy lenne?
–Volt, például éppen Gyuri barátommal, aki kérte, hogy ne emlegessem név szerint. Erre találtam ki cukkolásból a fiktív Gyurit, amit csak ő ért.

Gyakran nézte vissza saját szereplését a tévében?
–Sajnos muszáj, hiszen az a termék, amiért dolgozunk, tehát muszáj megnézni. Nagyon nem szeretem egyébként nézni magamat. Zenekari felvételeket pl. még sosem láttam.

Térjünk rá akkor az együttesre! Az Emil.Rulez! lemezeit hallgatva egyértelművé válik, hogy szakmailag nagyon komolyan veszik a zenélést, ám magát az együttest mennyire veszik komolyan? Csak úgy heccből zenélnek, vagy van valami hosszútávú céljuk a vele?
–Hosszú távú célunk, hogy minél tovább csinálhassuk, így és ezt. Hobbi ez, és azért is van mindegyikünknek másik állása(i) is, hogy ez így maradhasson.

Milyen zenei hatások érték Önöket, kik a kedvencei?
–Ízlés tekintetében jazzista vagyok, meg latin zene rajongó.

Egy kicsit beszélgessünk a gimnáziumi évekről is! Először is: melyik gimibe járt?
–Madách Imre Gimnázium.

Mely tantárgyakat rühellte nagyon, illetve melyeket szerette?
–Reál tárgyakat rühelltem, mert ők is engem.

Végezetül: Mit üzen Hajós András az apáczaisoknak?
–Nem üzenek semmit, nem vagyok én tanár, felőlem azt csináltok, amit akartok…Mondjuk zsidózni-cigányozni nem kéne.

+1: Lenne még egy úgymond „pluszegyes” kérdésem: Hogyan tovább? Mikor hallhatunk legközelebb Hajós Andrásról? Egyáltalán, tervez új tévéműsort?
–Lesz műsor, ha itt az ideje, hallani fogtok felőle.


Hajós András

Nyerges Gábor Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

2019. szeptember 29.

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

2019. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

2018. október 28.

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

2018. szeptember 18.

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

2018. június 4.

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.