Nagyszünet | Máshol

Egy erdélyi iskola

2004. február 12. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:44

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Gyergyószentmiklóson található a Salamon Ernő Elméleti Liceum (Gimnázium). A környék falvairól is ide járnak a diákok. Megyeszinten elismert középiskola. Nevét Salamon Ernő költőről kapta.

Minden évben öt osztály indul (IX.-től XII.-ig), humán és reál tagozatokkal. A reál közé sorolhatjuk az informatika-matematika, biológia-kémia, kémia-biológia tagozatokat, illetve a humán közé az idegen nyelv (filológia) és társadalomtudomány osztályokat. Ami érdekesség, hogy az osztályzás nem 1-től 5-ig történik, hanem egy 10-es skálán. Az 1-es a legrosszabb, a 10-es pedig a legjobb. Többnyire 4-esnél rosszabb jegyet puskázásra, illetve házi feladat hiányáért adnak. Az, aki a 4,5-ös átlagot nem éri el, megbukik.

Az erdélyi diákoknak sok energiát kell fordítaniuk a román nyelv tanulására. Heti négy órában tanítják, kötelező érettségi tantárgy. Nagyon fontos a román nyelv ismerete, mert nélküle igen nehéz a boldogulás. Egyetemeken, hivatalban, a hétköznapokban szükség van rá. XI., XII. osztályban a történelmet és a földrajzot románul tanítják.

Más idegennyelvre is sok figyelmet fordítanak, az angolra, németre, franciára. A magyar nyelv szintén nagyon fontos. Minden osztály, tagozattól függetlenül heti négy órában tanulja anyanyelvünket.

Évente sor kerül különböző előadások, vetélkedők, bálok megszerevezésére.

A gólyabál különösen hosszú hagyományokra tekint vissza. Minden évben a IX. osztályos lányok közül jelentkeznek páran (általában ez 5-6 lányt jelent), hogy bizonyíthassák tudásukat, tehetségüket, és megpróbáltatásokat állhassanak ki. A próbák folyamán sor kerül intelligenciakérdésekre, ügyességi feladatokra, táncra, történelemben, irodalomban való tájékozottságuk föltárására. (Az egész műsor folyamán a lánynak egy fiú párja van, aki segíti őt, de végül csak a lányt díjazzák.) Majd a városban lévő négy középiskola Miss Gólyája újra színpadra lép, így eldől, ki lesz a Városi Miss Gólya.

De a végzősök, a XII.-esek sem maradnak ki a buliból, év vége fele egy hasonló rendezvényre kerül sor, de most már az „öregebb” diákoknak kell szerepelniük. Ezek a rendezvények általában a város Művelődési Otthonában zajlanak, melyet egy diszkóban megrendezett fergeteges buli követ.

Teadélutánokat, farsangi, Mikulás, és más alkalmi bulikat is szerveznek. A Salamon Ernő Gimnázium diákjai nagyon szeretnek bulizni, kirándulni, kikapcsolódni, de a szórakozás mellett tanulniuk is kell elég sokat.

Az épület a város egyik nagyon szép, viszonylag csendes helyén helyezkedik el. Főbejárata egy csendes kis sétálóutcára néz, előtte magas fenyőfák, zöld fű, padok. Az iskola mögött egy hatamas udvar terül el, szintén zöld fenyőfák, pázsit díszítik és teszik hangulatosabbá az iskola szürke hétköznapjait. Szünetben, főleg tavasszal és ősszel, az udvar tele van. A diákok leülnek a zöld fűbe, és lelki energiát gyűjtenek a következő órához.

Az udvaron található az iskola kollégiumának épülete, a tesiterem, azonkívül a foci-, tenisz-, és kosárpálya is.

Erdélyben is vannak igen színvonalas iskolák, rengetegen vannak olyanok is, akik a túljelentkezések miatt nem jutnak be bizonyos gimnázumokba, ahogy Erdélyben mondják, liceumokba. A diákok többsége a középiskola elvégzése után egyetemeken folytatja tanulmányait.

Erdély nagyon szép vidék, hegyei, természeti különlegességei sok ember számára csábítóak. Megéri tenni egy kirándulást, és megnézni nevezetes helyeit…


Salamon Ernő Elméleti Liceum

Portik Dalma
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ugródeszka a csúcstechnológia világába – Online Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2023. január 16.

2023. január 20-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Online Nyílt Napot tart.

Szeretnél Amerika legjobb magániskoláinak egyikében tanulni?

2022. november 15.

Az ASSIST egy amerikai egyesült államokbeli székhelyű nonprofit szervezet, amely a tehetséges, több nyelvet beszélő diákoknak biztosít amerikai magániskolákba ösztöndíjat.

Online Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2022. november 10.

2022. november 18-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Online Nyílt Napot tart.

Átvétel az Apáczaiba más iskolából

2022. szeptember 13.

Friss tájékoztató az átvétel feltételeiről.

Online Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

2022. január 25.

2022. január 28-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók az ELTE Informatikai Kar Nyílt napján tájékozódhatnak a választható képzésekről, az ipari együttműködő partnerekről, kutatásokról, az ösztöndíj-lehetőségekről, megismerkedhetnek az oktatókkal, érdekes előadásokon vehetnek részt, illetve bepillanthatnak a hallgatói élet kulisszái mögé.