Nagyszünet | Egyetemi élet

Az Általános Vállalkozási Főiskola bemutatása

2004. június 2. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Villányi Úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítványa 1990. július 1-jén jött létre. 1996 szeptemberében kezdte meg működését az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF), amelynek támogatója szintén az Alapítvány volt.

Az ÁVF célja, hogy támogassa a magyar felsőoktatást és a szakemberképzést. Az Alapítvány tulajdonában levő épület (közel a Móricz Zsigmond körtérhez) különböző oktatási programok színhelye. Előadó- és oktatótermeiben körülbelül 2100 hallgató számára van hely. A Feneketlen tó délnyugati oldalán található az úgynevezett „B”- épület, amely további 500 hallgató számára biztosít tanulási lehetőséget. Az ÁVF-en több különféle szakra lehet jelentkezni:

1. Vállalkozásszervező szak
2. Nemzetközi kapcsolatok
3. Non-profit gazdálkodási
4. Reklámszervező szakmenedzser
5. Üzletviteli szakmenedzser
6. Üzleti kommunikáció szak
7. Non-profit gazdálkodási szak
8. Euromenedzser
9. Európa Unió
10. Vállalkozás menedzser

Ezek között találunk alapképzést, újabb diplomás képzést, felsőfokú képzést és szakirányú továbbképzést. Bárki igényeinek megfelelően választhat, és nem fogja megbánni, hogy az ÁVF-re jelentkezett. A nappali tagozatos tanulók a diákok 52%-át teszik ki, minden harmadik távoktatási tagozatos hallgató, a többiek levelező, illetve esti tagozaton tanulnak. Mind az üzleti, mind a non-profit területen jól képzett szakemberekre van szükség, melyhez elengedhetetlen a megfelelő ismeretek elsajátítása. Az iskola minden lehetőséget biztosít ennek megszerzésére. Ilyen például, hogy a tanintézet intenzív munkakapcsolatot épített ki a kis-, közép- és nagyvállalkozásokkal. A tanév során többször hívnak meg vállalat vezetőket, tulajdonosokat, akik hasznos előadások folyamán számolnak be tevékenységi körükről, és arról hogyan jutottak el idáig az üzleti életben, milyen problémákkal kellett szembenézniük és megküzdeniük.

Az egyik legnépszerűbb szak a főiskolán a vállalkozásszervező (VSZ). (Magam is ezt választottam az érettségi után, ezért is szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni erre.) A diploma megnevezése: vállalkozásszervező, közgazdász.

Körülbelül negyven tárgy oktatására kerül sor (nappali tagozaton) hét félév, vagy (távoktatáson) nyolc félév alatt, és emellett három szigorlatot kell írni: közgazdaságtanból, módszertanból, vállalkozás-gazdaságtan és menedzsmentből.

A szakon megtanulhatjuk, hogyan kell kis- és középvállalkozásokat létrehozni, szervezni, irányítani, valamint a nagyobb méretű vállalatokon belüli kisebb egységeket menedzselni. A főiskola hét féléve alatt meg kell szerezni legalább egy nyelvből a szakmai-középfokú nyelvvizsgát. Lehetőség van arra, hogy ezt az iskola keretein belül tanulhassuk. Ha valaki nem szeretne még nyelvvizsgát tenni, megpróbálhatja a nyelvi kollokviumot (a vizsga egyik fajtáját), melynek sikeres megírása után szakmai nyelvet tanulhat. (Kivétel ez alól a nemzetközi kapcsolatok szak, amelynek sikeres elvégzéséhez két szakmai-középfokú nyelvvizsgára van szükség.

A szakmai gyakorlat is elengedhetetlen az ismeretek gyakorlásához. Erre több lehetőség nyílik az évek folyamán. A legfontosabb, hogy az iskola minden hallgatójának választania kell egy úgynevezett bázisintézményt, ahol eleinte terepgyakorlatot végez, majd szakmai gyakorlatot. Nappali tagozaton a negyedik félévben (30 óra), a hatodik félévben 10-15 hét (legalább 210 óra). Részidős képzésben 72 óra az utolsó félévben.

Az ötödik félévben kötelező szakot választani, amelyre egy pályázat benyújtásával kerül sor.

Az iskolában működik a HÖK (Hallgatói Önkormányzat) és az AIESEC (a közgazdász hallgatók nemzetközi szervezete magyarországi tagozatának főiskolai csoportja). Mindkettő kapcsolatban áll a hasonló felsőoktatási intézményekkel.

Az iskola igényes és hallgatók által szerkesztett lapja a XXI. század (vagyis ismertebb nevén az „ikszikszi”). Phil Wax néven működik a filmklub, és 2001-től kórus is alakult. Jeles esemény még a minden évben megrendezett ÁVF napok (két nap), melyet a második évfolyamosok rendeznek. Színes programok várják az érdeklődőket, melynek része a sztárfellépők utáni hangulatos grillparti a teraszon.

Minden elsős hallgatónak érdemes elmennie a nyári gólyatáborba, ahol megismerkedhet leendő iskolatársaival, és garantáltan felejthetetlen élményben lesz része!

Azért a jó hangulat mellett mindig készülni kell a zárthelyi dolgozatokra és a féléves vizsgákra.

Akik jó hangulatban, kellemes környezetben szeretnének felkészülni az életre úgy, hogy kiváló szakemberek oktatják őket, jelentkezzenek az Általános Vállalkozási Főiskolára!

Szabó Nóra
ÁVF, első évfolyamos, VSZ-es hallgató
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.