Nagyszünet | Egyetemi élet

Képzés a Közgázon

2004. február 13. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Negyedéves közgázosként már elég sok mindent láttam az egyetemen, úgyhogy megpróbálok egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik kacérkodnak ezzel a pályával.

Kezdjük az elején, vagyis a felvételinél. Két választási lehetőség van: vagy történelemből, vagy közgazdaságtanból próbálunk szerencsét. (Természetesen a matek mindkét esetben kötelező.) Én a törit tanácsolom mindenkinek, mivel azt az érettségire úgyis meg kell tanulni, és végső soron a gimiben négy (hat) évig küzd vele mindenki. Sokan mondogatják, hogy a közgázt könnyebb megtanulni, meg kevesebb is, de gondoljunk bele: teljesen új tantárgy, más gondolkodásmódot követel. Ráadásul véleményem szerint könnyebb a felvételit is elrontani, mivel az idegesség miatt az ember könnyen számol félre, ehhez pedig a felvételi matek része is épp elég „lehetőséget” ad.

Ha már a felvételinél tartunk, azt is el kell dönteni, hogy melyik karon próbáljunk szerencsét.

Mindjárt itt van a nemzetközi tanulmányok szak. Ennek előnye, hogy nem igazán kell megszakadni, általában mindenről tanulnak (tanítanak) egy keveset, de semmiben sem kell nagyon elmélyülni. (Nem véletlenül hívják közgázos berkeken belül óvodának.) Ami az elhelyezkedést illeti, ez eddig nem volt túl könnyű, de az EU-csatlakozás miatt valószínűleg ez is változni fog.

A következő szak az általános szak, ahol rögtön az első évben át lehet jelentkezni úgynevezett speciális képzésre. Persze ez nem olyan egyszerű, a matek felvételi eredményét veszik hozzá figyelembe, illetve lehetőség van külön felvételire is. Ezen a szakon a matek és közgáz tárgyakat emelt szinten tanítják, úgyhogy ezt csak a legelvetemültebbeknek ajánlom.

Aki általános szakon marad, annak van néhány év döntési haladéka, mielőtt „szakterületet” választ magának, ugyanis erről csak a második év után kell dönteni. Ezekből is nyújtok egy kis ízelítőt: nemzetközi kapcsolatok (s lám, így is el lehet jutni erre a karra), marketing, pénzügy, számvitel, vezetés-szervezés, elméleti szakok (pl: szociológia, politológia, összehasonlító gazdaságtan, statisztika) és persze ezeken kívül is létezik még sok más lehetőség.

Itt kell megemlítenem azt is, hogy idén januártól Közgáz cégnév alatt futnak a kertészeti egyetemi karok is (kertészettudományi, élelmiszeripari, tájépítészeti, -védelmi és -fejlesztési), és persze nem feledkezhetünk meg az államigazgatási karról sem, melyet – talán kissé elfogultan – az eredeti képzés lightosított változataként tudnék jellemezni.

Ezek után, ha már kiválasztottuk az irányt, és be is jutottunk, elkezdődnek a kellemes egyetemi évek, amiket persze negyedévenként megtörnek a kevésbé kellemes vizsgaidőszakok (mert lám, itt nem csak féléves vizsgák vannak). Persze ezeket is túl lehet élni, és nem kell aggódni: az első ilyen megpróbáltatás után már nem fog gondot okozni a pár napra jutó néhány száz oldal megtanulása! A szorgalmi időszak azonban kellemes, könnyű jó társaságot, barátokat találni, de ezt persze majd ti magatok is megtapasztaljátok.

Bakodi Nóra
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.