Nagyszünet | Biztonság

Amit azért tudnod kell…

2004. március 24. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A cikk a D-li báb újság 2003. szeptemberi számában jelent meg.

Egy házibulin a drogok is előkerülnek. A fiatalok a tiltott drogokat leginkább középiskolás korban, 14-15 évesen kezdik kipróbálni. A 15-16 éves középiskolások egynegyede kipróbált már valamilyen tiltott szert: marihuánát, hasist, LSD-t, extasyt, amfetaminokat, cracket, kokaint, heroint, intravénás dorgokat stb.; legálisan hozzáférhető szereket: altatót, nyugtatót vagy gyógyszer-alkohol kombinációt. Magyarországon a négy legismertebb szer a középiskolások körében a heroin, a marihuána, a kokain és az extasy. A felmérések szerint a legtöbben életükben először kíváncsiságból próbálják ki őket, a második leggyakrabb okként a „jól akartam érezni magam” válasz volt hallható. Van aki a súlyosabb problémái, az otthoni gondok elől menekül. Van, aki még időben észbe kap, és soha többet nem nyúl semmilyen droghoz, de vannak olyanok is, sajnos nem is kevesen, akik a kíváncsiságukért, a felelőtlenségükért az életükkel fizetnek.

Haverok, buli, vodka, extasy

A legfelkapottabb bulidrog az extasy. A tiszta MDMA (3,4-metiléndioxi-metamfe-tamin) kristályos fehér por. A szórakozóhelyekre, az utcára általában tabletta formájában kerül. A tiszta drogot a koffeintől kezdve a speedig mindennel keverik. Kb. 35-40 perccel bevevés után kezd hatni. A csúcs egy-másfél óra múlva jön: eufórikus hangulat, pörgés, extázis, „mindenki haver” érzés. A drog az agy egyik „jó érzés” hormonját sokszorozza meg. Az extázis élményét ugyanakkor felválthatja a paranoia: erős szívdobogás, izomzsibbadás, izzadás és az érzés: „Örökre így maradok???!!!”. A fokozott idegsejti ingerszint miatt nem csak egy átbulizott éjszaka, az otthoni fogyasztás is hozza másnap a tüneteket: fáradtság, ingerültség, enyhe depresszió, zavart gondolkodás. Rengeteg a kérdőjel az extasy hosszú távú hatását illetően. Azt tudjuk, hogy rövid távon, alkalmanként használva nem okoz maradandó károsodást (csökkentheti a szexuális teljesítőképességet). Viszont ölhet. Ritkán ugyan, de előfordulhat végzetes gyógyszerallergiás reakció. A legtöbben a test túlhevülése miatt halnak meg. Egész éjjel pörögnek, és észre sem veszik, hogy felhevülnek. Az áldozatoknál mértek 43 fokos testhőmérsékletet is (mielőtt kihűltek volna). Amikor a test túlhevül, a vérben apró rögök keletkeznek. Emiatt csökken a vér alvadási képessége, ami belső vérzést okozhat. Ha ez az agyban fordul elő, bekövetkezik az agyvérzés. Valamint a szer fogyasztásakor gyakran előfordul az önkéntelen vicsorgás, ami a fogzománc kopásával járhat. Persze ez semmiség a vízmérgezéshez képest. Mivel tánc közben rengeteg víz távozik a szervezetből, sokan azt hiszik, ha literszámra isznak, minden rendben, és elkerülhetik a túlmelegedést is. Rövid idő alatt azonban nem szabad három liternél többet inni. Ez veszélyes mértékben hígítja a vért, az extasy ráadásul beindítja a veseműködést lassító hormont, tehát a folyadék idővel távozni sem tud. Óránként tehát maximum fél liter folyadék fogyasztása ajánlott. Az extasy nem fizikai, hanem lelki függőséget okoz. Hosszú távon azt a „mindenkit szeretek” feelinget csak egyre nagyobb adaggal lehet elérni, és az érzés idővel nem is lesz olyan jó, és tönkre is teszi a szervezetet.

Ivászat

Az alkohol minden buliban ott van. Ami kis mértékben nem is lenne baj. Sokszor azonban olyan cselekedetekre sarkall, amit normál esetben eszedbe se jutna megcsinálni. A megkérdezett 14-16 éves lányok között végzett felmérések alapján kiderült, minden nyolcadik lány bele ment egyéjszakás kalandokba mindenféle védekezés nélkül, amit közülük minden második megbánt. Minden tizedik lány viszont annyira részeg volt, hogy arra sem emlékezett, létesített-e szexuális kapcsolatot. Az alkoholos vagy betépett állapot lehet verekedések, balesetek forrása is. Sokan például spicces állapotban beülnek olyan sofőr mellé, aki hulla részeg. A rendőri becslések szerint évente 30-40 baleset emiatt következik be. Egy-egy autóban 4-5 emberke is ül, akik soha nem érnek haza… De nem kell ahhoz kocsiba ülni, hogy életveszélynek tegye ki magát az ember. Most nyáron történt, hogy három fiatal beszívott állapotban felmászott egy mobilszolgáltató toronyra. A torony 60 m magas, és életveszélyes a tetején „szórakozni”. Szerencsére semmi baj nem történt, de nekik pusztán csak szerencséjük volt. Persze, ezek nem azt jelentik, hogy ne igyál soha egy kortyot se, de a mértéktelen ivászat rengeteg egészségügyi problémát okoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése során megdöbbentő adatokhoz jutottak a szakemberek: Európában kb. 55 ezer fiatalkorú veszti életét túlzott alkoholfogyasztás miatt.

Mencseli Eszter

Kapcsolódó linkek

World Health Organization (WHO) oldala
Drog.lap.hu
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.

Január 26.: Nyílt Nap az ELTE Informatika Karán

2024. január 23.

2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.