Sport | Torna

Lógok a szeren

„Karinthy után szabadon…”

2016. április 18. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Sajtóhír: „Idén tavasszal Magyarországon rendezték a Légtorna Világbajnokságot”. Női egyéni Tissue, XI. hely, 11. évfolyam, A osztály, komplex tagozat, Bakó Esztert kérdezzük.

–Szervezted a farsangot, ott van az OKTV és más versenyek, az 50 óra közösségi szolgálat… Hogyan van időd mindezek mellett edzeni is?
–Jól beosztom az időmet, nincsenek „üresjárataim”, gyakran még a buszon is tanulok, megpróbálom úgy beosztani a napomat, hogy ha van pár órám edzés előtt, akkor oda szervezek egy programot, így sok időt tudok megtakarítani. Ha mégis volna egy kis üresjárat, akkor a nap bármelyik szakában nagyon jól tudok aludni.
–Ilyenkor szoktál repüléssel álmodni?
–Nem igazán. Talán inkább lebegéssel.
–Mikor kezdtél légtornázni?
–2015 januárjában, rögtön a téli szünet után.
–Honnan jött az ötlet?
–Négy évig balettoztam, majd hat évig show-táncoltam. Ez után is akartam valamit sportolni, amihez használhatom a tánctudásomat. Ennyi idős korban viszont már késő elkezdeni szertornázni, vagy szinkron úszni, úgyhogy jött az ötlet: légtornázhatnék, nekem pedig tetszett a kihívás, amúgy is szeretem a nem mindennapi dolgokat.
–Így jött a légtorna?
–Opcióként szerepelt még a rúdtánc, mindkettőt kipróbáltam, és a légtorna jobban tetszett. Ezen kívül van egy olyan előnye is, hogy mindig tud valami újat mutatni, mert egy rúd mindig csak egy rúd, de légtornázni bármin lehet, amit fel tudsz lógatni.
–Milyen adottságok kellenek hozzá?
–Leginkább erősnek kell lenni, de ha valaki még nem az, akkor időközben úgyis azzá válik. Ezenkívül nem árt a hajlékonyság és a jó memória, ugyanis fontos, hogy meg tudjuk jegyezni a bekötéseket, különben csúnya balesetek várhatnak ránk.
–Hol találtál rá?
–Rákerestem az interneten, végül a Magyar Légtornász Egyesületre esett a választásom.
–Mit szeretsz benne a legjobban?
–Azt, hogy nem nagyon vannak szabályok. Amit meg tudok csinálni, azt megcsinálhatom, sőt, akár új elemeket is kitalálhatok.
–Mi a legnehezebb?
–Talán az, hogy egy kicsit tériszonyos vagyok, és bár sokat fejlődtem az elmúlt egy évben, de 6 méter magasan biztosítókötél és védőháló nélkül, ezt minden egyes edzésen le kell küzdenem.
–Melyik a kedvenc trükköd?
–Mindig más. Most éppen egy zuhanáskombináció, aminek az a lényege, hogy először előre fordulok le, majd hátra zuhanok, végül teszek egy 180 fokos fordulatot a tengelyem körül.
–Milyen a következő mutatvány, amit meg szeretnél tanulni?
–Talán valamilyen karikás trükk. A verseny óta ugyanis elkezdtem karikán is gyakorolni.
–Az Apiban idáig tubázni láttunk. Sosem gondoltál arra, hogy annál a figuránál, amikor kényelmesen elhelyezkedsz a tissue-ban, mint a DreamWorks logo, elkezdj zenélni?
–Eszembe jutott már, de attól tartok, hogy a tuba nem a legmegfelelőbb hangszer ehhez. Persze vannak olyan légtornászok, akik zenélnek a levegőben, illetve zenészek, akik légtornáznak, mint például Demjén Natália, Pink.
–Ki tervezte, kivitelezte fellépő ruhádat?
–A ruhámat én találtam ki, egy varrónő készítette el a sötétkék alapot, a türkiz díszítéseket pedig én varrtam rá. Eredetileg lett volna hozzá egy kesztyű is, de akiket megkérdeztem, úgy vélték, jobban néz ki anélkül.
–Dédnagymamám megszökött a cirkusszal, mert ott szeretett volna dolgozni, de szülei hazavitték. Te tervezel hasonlót, vagy maradsz orvosi elképzeléseidnél?
–Az az álmom, hogy egyszer sebész legyek, ehhez képest a légtorna csak másodlagos, de nem tarom kizártnak, hogy ettől függetlenül lennének fellépéseim.
–Kívánjuk, hogy terveid valóra váljanak, köszönjük a riportot!

Bakó és Fehérkuti Anna
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)