Sport | Kosárlabda

Győzelem az első meccsen – az utolsó pillanatban

2004. október 25. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Városmajori Gimnázium – Apáczai Csere János Gimnázium
42 – 43
(8–6, 13–13, 8–10, 13–14)

Városmajor, 20 néző. Vezette: Réger, Eperjessy

Városmajori Gimnázium

SIMONYI 8
Litván 4
MIRK 9
KRÉBEL 10
Tóth 4

Csere:

Adámy 5
Siklósi 2
Mécs -

Edző: Kulifay Mónika

Apáczai Csere János Gimnázium

SZELECSÉNYI ANNA 10
GÁL KRISZTINA 4
MANDZÁK ADRIENN 8/3
Molnár Anita 2
Kővári Kata -

Csere:

CSEH ENIKŐ 13/3
Pálinkás Edina 2
Szalay Barbara
KALÁCSKA SZILVIA 4
Tóth Viktória -
Kondás Kata -

Edző: Szemán Szilvia

Kipontozódott: - ill. -

Megkezdte menetelését az Apáczai lány kosárlabda csapata a budapesti középiskolák ifjúsági bajnokságában. Együttesünk ebben az évben két generáció keverékét jelenti: továbbra is jelen vannak a tavalyi idényben már húzóembernek számító legjobbak, mint Mandzák Adrienn, Gál Krisztina vagy Szelecsényi Anna, a „mag” pedig idén újabb tehetséges játékosokkal bővült, így abban reménykedhetünk, hogy az előző bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is sikeresen szerepel az „API” más középiskolák legjobbjai ellen. A csapatépítés azonban nem megy problémamentesen. A Városmajori Gimnázium elleni idegenbeli összecsapás előtti edzésen történt „tömegszerencsétlenség” (egy ütközésben három kulcsjátékos sérült meg) és más egészségügyi problémák ellenére Szemán Szilvia, a csapat edzője sima győzelemben bizakodott. Rutinos kezdő ötösünk azonban idény eleji formát mutatott. A meccs első felében fej-fej mellett haladt a két együttes, de csak úgy, hogy a városmajoriak rendkívül rosszul dobták a büntetőket, míg csapatunk nem ötletes játékkal, inkább Cseh Enikő kinti dobásaival tartotta a lépést a végig vezető ellenféllel. A távoli próbálkozások azonban nem mindig sikerültek, és ilyenkor mi „kapcsoltunk” lassabban: komoly problémáink akadtak a lepattanó megszerzésével, ha pedig már a kezünkben volt a labda, rossz megoldást választottunk. Támadójátékunkat szintén gyenge helyzetfelismerésünk hátráltatta. Mindezek ellenére forduláskor csupán két ponttal vezetett a hazai gárda. A harmadik negyedre jelentősen feljavult Mandzák Adrienn és Szelecsényi Anna játéka, Gál Krisztina pedig a tőle megszokott kemény védőjátékot hozta, így az utolsó tízpercnek már egyenlő állásról vágtak neki a csapatok. A negyedik játékrész üde színfoltja volt Kalácska Szilvia teljesítménye, aki nagyon agresszíven védekezett, és támadásban is eredményes volt. A győzelmet azonban elsősorban irányítónk higgadtságának köszönhetjük. „Nusi” magabiztosan és fegyelmezetten értékesítette a létfontosságú büntetőket, ezzel pedig az Apáczai javára döntötte el a mérkőzést. Első mérkőzésünk tehát izgalmas volt, ám kevésbé színvonalas. A győzelemnek örülhetünk és annak, hogy egy olyan mérkőzést játszottunk, amiből sokat tanulhattunk. Ez pedig a bajnokság fő célja.

A mérkőzés legjobbja

Sokadszor fordul elő, hogy Szelecsényi Anna a bajban veszi hátára a csapatot – ezúttal is ez történt. Elsőszámú irányítónk végig nyugodt maradt a sokszor kapkodó társak között, és a hajrában minden büntetőjét bedobta. Anna a jó kezét és a szívét is adta a győzelemhez. Már csak egyet kellene elfelejtenie: nem muszáj mindig reklamálni, még ha rövidlátó is a bíró…

Fény és árnyék

Fény

Bájos szurkolóval gazdagodott az API-tábor. Tóth Viktória még nem stabil embere az ifi csapatnak, de a drukkerein nem fog múlni sikeressége. Főleg legkisebb testvére, egy tündéri szőke kisfiú bíztatta nagy hanggal „Ikit”.

Árnyék

Sokadszor szembesülünk azzal, hogy a szövetségnek valamiért nem annyira fontos, hogy a középiskolások megtanuljanak kosárlabdázni. Pedig ennek a versenysorozatnak ez a lényege, ebben pedig kulcsszerepe lenne a játékvezetőknek. A testület azonban rendre a leggyengébb és legnevetségesebb bírókat kéri fel a mérkőzésvezetésre. Egy másik érvelés szerint – de erre már gondolni sem merünk – a sporik azért nem fújják le a nyilvánvaló szabálytalanságokat, mert így hamarabb „szabadulnak”. A két szürke fickó teljesítménye ezúttal is ártott a játéknak, a lányoknak és a gyengébb idegzetű szurkolók, tudósítók egészségi állapotának is…

Molnár Mátyás
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)