Tízórai | Aktuális témák

„Meet where the continents meet” …vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”

2014. szeptember 18. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 29., 09:23

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Meet where the continents meet” …vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak” címmel került megrendezésre Isztambulban a MUNIST nemzetközi diplomáciai verseny. Iskolánkat Varjú Dániel 11.B osztályos tanuló képviselte a rangos nemzetközi megmérettetésen, ahol elnyerte a „Best Delegate” címet. Danival beszélgettünk.


„Meet where the continents meet”
…vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”

Mit kell tudnunk a MUNIST-ról?

A MUNIST a MUN versenyek között egy rangos verseny egyetemisták számára, ahova több mint 65 országból érkeztek résztvevők. A verseny augusztus második felében került megrendezésre Isztambulban. A MUN, ahogy a nevéből is adódik, Modell ENSZ program, leképezi az ENSZ működését. Maga a kezdeményezés célja, hogy növelje a fiatalok tudatosságát a gazdasági, politikai és társadalmi környezetünk kihívásai iránt és inspiráljon bennünket arra, hogy a világunk előtt álló kihívásokra új, jobb megoldásokat találjunk. Minden évben világszerte számos ország rendez MUN versenyeket, ahol lehetőség van arra, hogy a versenyzők megmutassák, mennyire informáltak és mennyire készek arra, hogy egy formális diplomáciai környezetben hatásosan tudjanak megoldásokat kidolgozni és képviselni olyan kérdésekben, melyek tétje a jövőnk.

Mi az, ami a számodra izgalmas a MUNozásban?

Én úgy tapasztalom, hogy a világunk, az összes komplex kapcsolat rendszerével nem egy olyan hely, amit mindig könnyű megérteni. Számomra a MUN egy olyan kezdeményezés, amely lehetőség arra, hogy egyre professzionálisabban gondolkodjunk az előttünk álló társadalmi, gazdasági kihívásokról és ezáltal képesebbé váljunk arra, hogy proaktívan tudjuk formálni azt. A MUN egyben egy nagyon izgalmas és nehéz verseny is, ahol nem elég, ha alaposan felkészülünk az adott témából és az országok történelméből, politikájából, de képesnek kell lenni az általunk képviselt ország nézeteit hitelesen és hatásosan közvetíteni, érvelni, az álláspontunkról meggyőzni másokat.


„Meet where the continents meet”
…vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”

Hogyan zajlik pontosan egy MUN verseny?

A verseny az ENSZ bizottságainak munkájára épül. Maga a versenykiírás tartalmazza, hogy az adott MUN verseny milyen ENSZ bizottságokat szervez mely témákban. Az első lépés, hogy bizottságot válasszunk. Lehetőség van arra, hogy mindenki az érdeklődése és felkészültsége alapján válasszon témát. A MUN klasszikus bizottságai például a Human Rights Council, ami az emberi jogokkal foglalkozik és a Security Council, ami biztonságpolitikai kérdéseket tárgyal.

Ezután lehet pályázni az adott bizottságban egy ország képviseletéért. Itt fontosak az előzetes versenyeredmények, amik befolyásolják, hogy milyen nehézségi fokú bizottságot és mennyire befolyásos országot kapunk. A klasszikus bizottságok mellett egyre inkább előfordul, hogy innovatív, új típusú bizottságokat hirdetnek meg. A MUNISTon két ilyen is indult, az egyik – amelyre én is pályáztam – az Észak-Afrika szerkezetváltásával foglalkozó Mediterranean Summit volt. Ezt megelőzően is foglalkoztam már azzal, hogy milyen esélyek vannak az Arab tavasz céljainak, jövőképének megvalósítására, és az érdeklődésem is inkább a gazdaság- és társadalomfejlesztés, szóval nem volt nehéz a választás. A bizottságban Tunéziát képviseltem miniszterelnökként.


„Meet where the continents meet”
…vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”

A bizottsági és ország választást egy intenzív felkészülés követi, ebben az esetben mintegy 1000 oldalnyi anyagot olvastam át a régió országainak helyzetéről, történelméről, ami alapján kidolgoztam egy részletes javaslatot arra, hogy Tunézia nézőpontjából milyen megoldási javaslataink vannak a regionális reformokra. Előzetesen egy úgynevezett Position Paper-t kell benyújtani, ami tartalmazza az álláspontunk fő elemeit. A verseny maga egy intenzív 5-7 napos tárgyalási időszak, amikor a bizottságunkban kell tudnunk eredményesen képviselni a javaslatainkat.

Van-e és ha igen, mi a titka a győzelemnek?

Kitartás és hatásos, konstruktív jelenlét. Ha egy sportversenyhez hasonlítom, akkor a MUN inkább egy maraton, nem pedig egy 100 m-es síkfutás. Fontos, hogy jól indítsunk, de az utolsó percig kitartóan kell küzdeni. Természetesen fontos az alapos felkészülés is, de minden az „itt és most”-ban dől el. Hiába vannak kiváló javaslataink, ha nem tudjuk azokat megfelelően képviselni és nem tudjuk meggyőzni a bizottsági tagokat – akik egyébként a versenytársaink – arról, hogy támogassák az előterjesztéseinket. Minden javaslatunkat meg kell tudni védeni és képesnek kell lenni meglátni a többiek javaslataiban a gyenge pontokat.


„Meet where the continents meet”
…vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”

Mi volt számodra a legkönnyebb és a legnehezebb része a versenynek?

Ami nehéz volt most, az a felkészülés. A MUNIST egyik új típusú és legnehezebbek között számon tartott bizottságában indultam. Úgy készültem, hogy nem tudtuk pontosan, milyen lesz a verseny menetrendje és azt sem, hogy milyen témákat fogunk megvitatni. Minden a megérkezés után dőlt el, ez nehézzé tette a stratégia kialakítását. A másik, amitől tartottam, hogy olyanokkal kellett megküzdeni, akik már egyetemen tanultak makro-mikroökonómiát, nemzetközi kapcsolatokat, politológiát; volt olyan, akinek már közgazdász diplomája is volt. A nyáron ezért elég sokat készültem magából az észak-afrikai országok történelméből, gazdasági helyzetéből, kapcsolatrendszeréből.

Ami könnyebb volt, maga a részvétel és a figyelem megragadása, az érdekérvényesítés. Egy elég hatásos nyitó beszéddel készültem és úgy gondolom, hogy végig jól tudtam képviselni az álláspontomat. Az 5 nap alatt több mint 80 kisebb-nagyobb beszédet tartottam. Na igen, és ébren maradni, az is egy kihívás volt! Rengeteg feladatot kaptunk minden nap, összesen az 5 napban talán 10-12 órát aludtam.

Mi volt a legemlékezetesebb élményed a MUNISTon?

Az egyik mindenképpen maga a város és kulturális sokszínűsége: Isztambul és az iszlám, ami nagyon jelenlévő és látható a város mindennapi életében. A müezzinek imára hívó szava egy különleges időtlen, békés élményt adott, ami ellentétben állt a választásokat követő forrongó, agresszív városi hangulattal. Egyébként a MUNIST azért is különleges, mert maguk a versenyzők is nagyon különböző kultúrájú országokból érkeznek, az európai országokon túl voltak pakisztáni, tunéziai, kínai, indonéz versenyzők, hogy csak néhány példát mondjak.


„Meet where the continents meet”
…vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”

A másik élmény, amit elhoztam magammal, az a versenytársaim és a bizottságom vezetőinek a visszajelzései. A MUNnak van egy olyan része a verseny végén, amikor egy transzparens papíron visszajelzéseket lehet adni egymásnak, még az eredményhirdetés előtt. Számomra nagyon sokat jelentett, hogy a versenytársaktól több, pozitív visszajelzést kaptam, különösen a versenyzői stílusomra vonatkozóan. A MUNban úgy tapasztalom, ahogy a mindennapi életben, itt is intenzívebbé válik az agresszívebb jelenlét; én más, egy konstruktívabban érvelő felfogást követek, jó volt ebben megerősítést kapni olyan erős ellenfelektől, akikkel egy nagyon intenzív és szoros 5 napos versenyben küzdöttünk meg.


„Meet where the continents meet”
…vagyis „Találkozzunk, ahol a kontinensek találkoznak”
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.