Tízórai | Aktuális témák

A budapesti Comenius-találkozóról (szervezői szemmel)

2011. április 11. | utolsó módosítás: 2020. október 5., 13:54

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Iskolánk az idei Apáczai Napok rendezvénysorozattal párhuzamosan, április 4-9. között fogadta a Comenius Együttműködési Program delegációit. A megannyi emlék, élménybeszámoló, fénykép, Facebook-bejegyzés mellett néhány személyes gondolatot szeretnék megosztani a szervezők szemszögéből.

A 17. századi, morva származású (de Sárospatakon is évekig tanító) pedagógus, Jan Amos Komensky (latinosan Comenius) nevét őrzi ez az iskolák közötti mobilitás. Kevesen tudnak róla, de az Apáczaiban ez egy több évre visszanyúló hagyomány, amelybe Zirkuli Zsuzsa tanárnő és Székely Péter tanár úr kapcsolta be iskolánkat. A program a kezdetektől fogva lehetőséget biztosít arra, hogy a tanárok mellett diákok is részt vegyenek a félévről félévre más és más résztvevő iskola által szervezett találkozókon. Bevallom, a diákoknak szóló lehetőség biztosítása is motivált, amikor apáczais tanári pályám legelejétől újra és újra felkerekedtem a Comenius-delegáció tagjaként. A rengeteg látnivaló, a barátságos külföldi kollégák mellett sokszor fárasztó utazások, végeláthatatlan, átkávézott értekezletek, hosszú protokoll események is vártak ránk minden alkalommal. Kedves ismerősként üdvözöltük mindenhol testvériskolánk, a kolozsvári Apáczai Líceum delegációját Vörös Alpár igazgató úr és Dukász-Podhradszky Adrienne tanárnő vezetésével. Bátran leírhatom, hogy igazi barátokra leltünk a mobilitásban résztvevő másik iskola, a Leövey Klára Gimnázium delegációjában (Bánhegyesi Zoltán igazgató úr, Topor Gizella, Szilaj Gabriella, Soltész Viktória tanárnők, a francia tolmácsolásai révén nélkülözhetetlen Horváth Zsolt tanár úr és diákjaik).

A budapesti találkozó egy kétéves, az 1960-as éveket témául választó projekt lezárása volt. Jómagam csak ősszel, a remek hangulatban telt caltanissettai előtalálkozó után szembesültem azzal, mekkora feladat vár az iskolára áprilisban.

A francia Marseille-ből, a spanyol Toledóból, az olasz Caltanissettából, a lengyel Kozle városából, s nem utolsósorban Kolozsvárról érkező diákok részére sikerült apáczais fogadópartnert találni, nekik és családjuknak ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki! A tanárok (és a francia Bergerac teljes delegációja) hotelben szállt meg, innen jöttek be minden nap az iskolai programokra.


A budapesti Comenius-találkozóról (szervezői szemmel)

Miközben a mobilitásban résztvevő diákok számára adott volta nyelvgyakorlás és az egymással való ismerkedés élménye, a tanárok közül is akadt, aki többször is járt már a magyar fővárosban, de volt, aki még egyszer sem. A visszajelzések alapján szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy iskolánk szervező diákjai és tanárai tartalmas programokat szerveztek a delegációknak. A teljesség igénye nélkül nagy sikere volt a hagyományos Nyitókoncertnek, a buszos városnézésnek, budapesti városismereti vetélkedőnek, az úttörővasutas kirándulásnak, a balettelőadásnak az Operában. Volt filmvetítés, történelem műhelymunka, majd tanóra is három csoportban Daniel Micolon (Marseille), Pócsai Sándor (Apáczai Líceum, Kolozsvár) és Jakab Péter vezetésével. Emlékezetes marad a nyitóesemény a 10.A szereplésével (az előadott dalcsokron túl Kovács Klaudia, Goretity Árpád szavalatával, Kulcsár Dorottya éneklésével és Patonai Bátor tekerőlant-játékával), a Szoborparkban tett látogatás a történelemtanárokkal a szinte perzselő délelőttön, vagy a Leövey Gimnázium dísztermében tartott záróünnepély, ahol a 9. évfolyamosaink hip-hop produkcióval, Kovács Klaudia pedig egy francia nyelven előadott sanzonnal bűvölte el a közönséget. A Tiszta Szívvel francia nyelvű, erre az alkalomra szerkesztett különkiadása Lakits Eszter 11.B és munkatársai munkáját dicséri, a „retro disco” megszervezéséért a 12.C-t illeti köszönet. A 7.C-nek a vendégeknek átadott országzászlók elkészítéséért, a 9.C-nek az ajándékok csomagolásáért mondunk külön köszönetet. A találkozó főbb eseményeiről Fejes Gergő 12.D-s tanuló profi felvételei tanúskodnak. Elismerés illeti az iskolai menza munkatársait az ebédek és vacsorák néha idegölő lebonyolításáért, s a Kollégiumot, amely feldíszítve, rendbehozva bocsátotta a Comenius-delegáció tanárainak rendelkezésére a Klubot.

A szervezőmunka legnagyobb része egyértelműen iskolánk Comenius-koordinátorának, Parancs Anna tanárnőnek áldozatos munkáját dicséri. Reméljük, egy újabb pályázat során a most még alsóbb évfolyamos apáczaisok is be tudnak majd kapcsolódni a programba (a francia nyelv tanulása előny, de nem feltétel)!

Végezetül, úgy érzem, illendő, hogy legalább egy helyen, legalább egyszer végigolvashassa mindenki azoknak az osztályoknak és azoknak a tanároknak, technikai munkatársaknak a névsorát, akik nélkül ez a fantasztikus egy hét nem jött volna létre. Köszönet mindannyiuknak!

A diákokat fogadó osztályok:
8.C, 9.C, 10.A, 10.B, 11.A, 11.B, 11.C, 11.D, 12.B, 12.C, 12.D

A programban aktívan közreműködő dolgozók:
Balázsné Kerek Marianna, Bakos Györgyi, Bernátné Vámosi Judit, Borhegyi Péter, dr. Borhidi Attiláné, Cseh Enikő, Csomós Miklós, Dudás Éva, Hubai Kata, Jankovics László, Kalásziné Ványi Klára, Katona Réka, Kis Elemérné, Laknerné Kurucz Zsuzsanna, Lukács Anna, Munkácsy László, Parancs Anna, Pintérné Czigler Éva, Salga Imre, Slama György, Szabolcsi János, Száray Miklós, Szakács Ferenc.

Jakab Péter
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.