Tízórai | Aktuális témák

Ókor Vetélkedő

2010. március 18. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 29., 08:04

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az Apáczai Napok keretében a 9.A és 9.B szervezésében Ókor Vetélkedőt rendezünk. A vetélkedő időpontja 2010. március 30., 15 órától 17 óráig. A versenyre 11 osztály és a nálunk vendégeskedő kolozsvári diákok csapata jelentkezett. Célunk, hogy ne csak tanórai keretek között, és ne csak a szokott módon találkozzunk e régmúlt emlékeivel.


Ókor Vetélkedő

A versenyen a következő állomásokon kell feladatokat megoldanotok:

Ókori olimpiai (rövidített) játékok a lánytesiben
A feladatok:
1. feladat: „Stadion futás” (192 méter)
2. feladat: Pankration (nálunk most grundbirkózás)
3. feladat: Olimpiai szellemi vetélkedő


Ókor Vetélkedő


Ókor Vetélkedő

Ókori matematika
Miről szólt a matematika az ókorban, mit tanulhatunk Euklidésztől, Arkhimédésztől, Pitagorasztól, Thalésztől, Diofantosztól? Mit tudtak és mivel foglalkoztak az ókori Kínában és Mezopotámiában a matematikusok? Milyen problémákat hagytak ránk az egyiptomiak és az indiaiak? Hogy nézett ki egy matematikai tétel az ókori tekercseken?

Színielőadás, színház
Emberáldozat, kar, lakomák, keleti táncok, India, Kína, Görögország, Róma… helyzetkomikum, beugró, verselés… Gyere és próbáld ki magad!


Ókor Vetélkedő

Athén és Róma ókori emlékei
Athén és Róma középkori emlékei – amit egy turistának is tudni kell.


Ókor Vetélkedő


Ókor Vetélkedő

Ezen az állomáson műemlékeket kell felismerni képről (melyik város melyik részén található) és rendeltetésüket, keletkezésüket kell ismertetni.

Elfeledett kis népek

Sumer városállamok, Akkád, Elám, Óbabiloni Birodalom, Újbabiloni Birodalom, Asszíria, Palesztina, föniciai városállamok, Hatti, Mitanni stb., egyiptomi hieroglifák.


Ókor Vetélkedő

Az ideális állam – Tabló készítése

Ha van kedved megreformálni az oktatást, az iskolát, hogy tanulhatóbb, élvezetesebb, célravezetőbb legyen, hogy olyan embereket képezzen, akik képesek lesznek egy jól, jobban működő társadalmat működtetni, találj ki/fel valami újat és mutasd be egy látványos tablón, amit mindenki megtekinthet a suliban!

A Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum ókori gyűjteménye

Itt az ókor körülötted! Látogasd meg a budapesti múzeumokat és szállj versenybe az ott szerzett tudásoddal! Előzetes feladatsor segít kihámozni a kiállításokból a lényeget.


Ókor Vetélkedő

Irodalom, filozófia

Hát van olyan idő, amikor nem kell tanulnunk? – kérdezed. S én azt válaszolom: nincs. De amint tanulni minden korban tiszteletre méltó, úgy kioktatást kapni már nem mindegyikben az. Szégyellni való, ha az öreg ember az ábécével vesződik: a fiatalnak tudást kell szereznie, az öregnek pedig alkalmaznia kell ezt a tudást. A szerzés sosem elegendő az élethez, tudnod kell bánni azzal, amit megszereztél: igazából csak az a tiéd, amivel másoknak is a hasznára vagy.” (Seneca)

Művészet

A lélek útja – avagy az igazság pillanata. (Egyiptomi mitológia)


Ókor Vetélkedő

Mitológia

Tudod, kik voltak a titánok? Ki volt Orpheusz és Eurüdiké? Ozírisz és Ízisz? Nézz utána és válaszolj mitológiai kérdéseinkre az Ókor Vetélkedőn!


Ókor Vetélkedő

Az alábbi oldalon görögországi ókori helyszínek fotóit nézhetitek meg:
http://www.shwup.com/openalbum/grgorszg/qgJHN3fmz-a
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.