Tízórai | Aktuális témák

Körök

2009. február 27. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:36

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Minden évben eljönnek, sajnos évről évre egyre rövidebben, az Apáczai Napok. Ez az a pár nap az évben, amikor a tanítási órák helyett különböző előadókat hallgathatunk meg.

Én pénteken a „körösre” mentem. Nem, ez nem egy horrorfilmről szólt, bár elég ijesztő volt azzal szembesülni, hogy a történelem során a geometriával foglalkozó matematikusoknak milyen „pihentagyú” ötleteik születtek. Ezzel nem lehúzni akarom őket, őszinte tisztelettel tekintek rájuk, hiszen volt egy-egy – vagy többnél több – olyan ötletük, amelyek mellett kitartottak, még akkor is, ha hülyének nézték őket. Némelyik állítás bizonyításával néha még ma is több hónapig el lehet lenni.

A teremben a matektanárok koncentrációja még az Apáczai átlagához képest is magas volt. Az előadást Moussong Gábor, egyetemi tanár tartotta úgy, hogy bármilyen szinten állt is valaki geometriából, biztosan hallott valami újat.

Egy körnél kezdtük, majd lassan haladtunk egyre több kör felé. Ismertebb és kevésbé ismert nevek, tételek: Miguel, Casey; még egy anno véletlennek vagy inkább speciális esetnek tűnő probléma általánosítása, de főleg ennek felismerése még a mi humános lelkünket is ellágyította. Komolyan, ki hitte volna, hogy még egy húr-1850-szög esetben is felírhatóak a köré írható körre azonosságok…

Egy óra elteltével a körök közelebb kerültek mindannyiunk szívéhez. Most kivételesen főleg a tanárok jegyzeteltek szorgalmasan, és nem mi, ami – be kell vallanom – elég furcsa volt…

Biztos vagyok benne, hogy nemcsak nekem tetszett az előadás, és remélem, hogy a tanár úr jövőre is hasonlóan érdekes témával jön el hozzánk.

Hargitai Dóra
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.