Tízórai | Aktuális témák

Miniterepgyakorlat

2022. december 15. | utolsó módosítás: 2022. december 15., 22:37

A 2022-es évi miniterepgyakorlatot az Apáthy-szikla és a Kecske-hegy között tettük meg a bioszfaktosok részvételével, Gál Ildikó és Sebőné Bagdi Ágnes tanárnők vezetésével.

Amint leszálltunk a Nagyhíd megállónál a villamosról, fel is mértük a terepet. Szomorúan tapasztaltuk, hogy rengeteg építőipari darut látunk, amelyek természetvédelmi gondokra utalnak, hiszen a sok építkezés miatt zsugorodnak a természetes élőhelyek. Néhány perc nézelődés után neki is vágtunk a túrának.

Már utunk elején, még a város utcáit járva máris előkaptuk a jegyzetfüzetünket, ugyanis igen érdekes magyar liánfélékkel találkoztunk, amelyek a vadszőlő és a borostyán voltak. Majd miután mindenki kedvére lefotózta a borostyán végén lévő rombusz alakú leveleket, tovább is mentünk. Ahogy felértünk az Apáthy-sziklához, rá is jöttünk, hogy megérte, hiszen csodálatos látvány tárult elénk. Ezen a ponton készítettünk egy csoportképet is, megörökítve az energiával teli arcokat és mivel az eszünkben járt, hogy fentről még szebb lesz a kilátás, a társaság igen motivált volt egész úton.


Miniterepgyakorlat

A következő állomáson, az Apáthy-szikla mészkedvelő erdőjében kisebb csoportokra oszlottunk, és elindultunk felfedezni az erdő cserjéit, fáit a kapott munkafüzetek segítségével. Mindenki nagyon ügyesen végezte el a feladatát, ami az volt, hogy minél több fát vagy cserjét beazonosítson, de a legnagyobb szenzációt mégis a Coccinella septempunctata okozta, mely élőlény nevét sosem fogjuk elfelejteni. (Felfedjük eme nagy titkunkat és megsúgjuk, hogy ez a hétpettyes katicabogár latin neve.)


Miniterepgyakorlat

Ezek után elértünk a Kőkapuhoz, ahová néhány kedves arra járó turista aggodalma ellenére fel is másztunk. Nagyon megérte, hiszen egyik társunk ammoniteszeket talált, amiért be is zsebelte a jól megérdemelt ötöst.


Miniterepgyakorlat

Következő úticélunk az Oroszlán-sziklához vezetett, ahol mindenki lélekben felkészült a túra igazi részére, hiszen itt jöttek csak az izgalmak. Ugyanis ahhoz, hogy végső úticélunkat, a Kecske-hegy tetejét elérjük, igazán meredeken kellett felfele másszunk, sziklákba, fákba és egymásba kapaszkodva. Ahogyan felértünk a hegytetőre, a szemünk elé tárult a gyönyörű táj, és elfogyaszthattuk a jól megérdemelt csúcscsokit, mely esetünkben nem csak csokit, hanem csúcs fahéjas csigát, pogácsát, piskótát és egyéb süteményeket is jelentett. Lefelé már szürkületben tettük meg az utunkat, hisz a naplementét a csúcson néztük meg és utána érkeztünk le, vissza a városba.


Miniterepgyakorlat

Szerintem minden bioszfaktos nevében szólunk, ha azt mondjuk, hogy minden mozgó kő, kiborult táska, és elfogyott víz ellenére csodálatos péntek délutánunk volt.


Miniterepgyakorlat


Miniterepgyakorlat

Molnár Sári és Szemerkényi Lelle

Kapcsolódó linkek

Erdős Anna jegyzőkönyve
Hajdu Veronika Réka jegyzőkönyve
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Terepgyakorlat 2023

2023. június 6.

A terepgyakorlat négy napja során bejártuk Európa legnagyobb földalatti kanyonját a Szlovén-karszton a Škocjan-barlangban, majd az Adriai-tenger északi partvidékét Gradótól (Olaszország) Portorožig (Szlovénia).

Beszámoló a 2023. évi Szilárd Leó országos Fizikaverseny döntőjéről

2023. május 17.

Idén is sikeresen térhetett vissza az apáczais csapat a Pakson rendezett XXVI. Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjéről.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja – április 16.

2023. április 13.

„14 napi élelmet, továbbá legfeljebb 50 kg-os poggyászt, amelyben az ágyneműk, takarók, matracok súlya is benne foglaltatnak, vihetnek magukkal. Pénzt, ékszereket, arany- és más értéktárgyakat nem.”

Az Apáczai Támogatói Bál nyitóbeszéde

2023. március 31.

Az Apáczai Támogatói Bál 2023. március 25-én került megrendezésre, ahol Szilágyi Zsófiától hangzott el a bált megnyitó beszéd. A fotókat Veres Regina készítette.

C. F.

2023. február 24.

C. F. – írta a nevéhez Mindszenty József esztergomi érsek, amikor aláírta az első vallomásait az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) börtönében 1948 végén. Amikor Rákosi Mátyás megkérdezte Péter Gábort, hogy tudja-e, mit is jelent ez, az ÁVH vezetője annyit válaszolt: „valami vallási marhaság”. Rákosi azonban tudta, hogy a C. F. a „coactus feci” rövidítése, vagyis „kényszerből tettem, kényszer hatása alatt tettem”. Mindszenty visszaemlékezéséből ismerjük, hogy amikor a kihallgatását levezénylő ávósok rájöttek a rövidítés valódi jelentésére, agyba-főbe verték őt.