Tízórai | Aktuális témák

Beszámoló a Szilárd Leó Országos Atomfizika verseny döntőjéről

2022. május 4. | utolsó módosítás: 2022. június 17., 01:28

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Szilárd Leó Országos Atomfizika verseny paksi döntőjéről sikeresen tért vissza az apáczais csapat.

A döntőbe 6 diákunk jutott be, a Juniorok (9-10. osztályosok) 10 fős döntőjébe 1, a Seniorok (11-12. osztályosok) 20 fős döntőjébe 5 tanuló, de sajnos egyik diákunkat a közelmúltban átvészelt betegsége miatt orvosai nem engedték el a versenyre.

A csapat hiányossága ellenére diákjaink az alábbi helyezések alapján az iskolánk történetében először elnyerték a Marx György vándordíjat:

Junior 8. helyezés: GERENDÁS ROLAND 10.B komplex
Senior 15. helyezés: FARKAS GERGELY 12.A mat-fiz
Senior 13. helyezés: NEMESKÉRI DÁNIEL 11.B komplex
Senior 12. helyezés: JIRKOVSZKY-BARI LÁSZLÓ 12.A komplex
Senior 2. helyezés: DÓRA MÁRTON 12.A komplex

A Marx György vándordíj mindig a legsikeresebben teljesítő iskolához kerül, amelynek neve a díjjal együtt vándorló plakettre is felkerül.

Farkas Gergely felkészítő tanára Dr. Siposs András, a többieké Zsigri Ferenc tanár úr volt, aki sok éven át tartó eredményes felkészítő munkája alapján immár másodszor nyerte el a tanároknak járó Delfin díjat. A díjakat a Paks II. felépítéséért felelős államtitkár adta át. Sajnos Nemeskéri Dániel nem érezte jól magát a verseny végén, ezért nem vehetett részt a másnapi díjkiosztón.

Ezen a versenyen való sikeres szerepléshez az órarendi tananyagon túlmutatóan kell ismerni a fizika ezen területét, ezt a tudást a versenyzők saját szabadidejükben, vagy az iskolában a Zsigri Ferenc tanár úr által tartott szakkör során sajátíthatják el.

A döntő három fordulóból áll. Az elméleti forduló 180 perce alatt 10 példa megoldása a feladat, a 90 perces számítógépes szimuláció során a versenyzőnek egy számítógépes program segítségével kell kérdéseket megválaszolniuk, és a szintén 90 perces mérés során egy megadott eszközzel kell egy kísérletet elvégezni és az eredményeket elemezni. Gyakran nincs elég idő hogy ezen feladatok mindegyikével végezni lehessen a megadott idő alatt, a mezőny megszórása végett.

Aki kedvet érez hogy jövőre kipróbálja magát a versenyen, az szeptember elején keresse meg Zsigri tanár urat az általa tartott atomfizika szakkörrel kapcsolatban.

A versenyről és a két elnyert díjról a https://www.szilardverseny.hu weboldalon olvashatnak bővebben.


Beszámoló a Szilárd Leó Országos Atomfizika verseny döntőjéről

Jirkovszky-Bari László












Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tájékoztató 2023/2024

2023. augusztus 15.

A 2023/2024-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Terepgyakorlat 2023

2023. június 6.

A terepgyakorlat négy napja során bejártuk Európa legnagyobb földalatti kanyonját a Szlovén-karszton a Škocjan-barlangban, majd az Adriai-tenger északi partvidékét Gradótól (Olaszország) Portorožig (Szlovénia).

Beszámoló a 2023. évi Szilárd Leó országos Fizikaverseny döntőjéről

2023. május 17.

Idén is sikeresen térhetett vissza az apáczais csapat a Pakson rendezett XXVI. Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjéről.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja – április 16.

2023. április 13.

„14 napi élelmet, továbbá legfeljebb 50 kg-os poggyászt, amelyben az ágyneműk, takarók, matracok súlya is benne foglaltatnak, vihetnek magukkal. Pénzt, ékszereket, arany- és más értéktárgyakat nem.”

Az Apáczai Támogatói Bál nyitóbeszéde

2023. március 31.

Az Apáczai Támogatói Bál 2023. március 25-én került megrendezésre, ahol Szilágyi Zsófiától hangzott el a bált megnyitó beszéd. A fotókat Veres Regina készítette.