Tízórai | Aktuális témák

Ebédrendelési tájékoztató 2021/2022 (frissítve)

2021. augusztus 13. | utolsó módosítás: 2022. augusztus 15., 18:20

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A 2021/2022-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Felhasználói kéziköny »

Kréta belépő oldal »

I. Előzetes tudnivalók (ezt a pontot régebbi megrendelőink is olvassák el!)

Iskolánk számára az e-Kréta rendszer használata előírás, ebédrendelés és befizetés csak ezen keresztül, azaz csak elektronikusan lehetséges. Ezt nem mi, hanem egy állami központ üzemelteti, működésére sajnos semmilyen ráhatásunk nincs, nem tudjuk módosítani a beállításait. Előre is elnézést kérünk az ebből fakadó nehézségekért!

A rendszer néhány sajátossága:

RENDELNI CSAK GONDVISELŐI E-KRÉTA HOZZÁFÉRÉSSEL LEHET
Új tanulóink szülei a beiratkozáskor megadott e-mail címükre érkező rendszerüzenetben kapják meg a belépési kódokat 2021. augusztus 26-át követő néhány napban, ez vonatkozik a külső kollégistákra is. Kérjük, csak akkor reklamáljanak, ha 2021. augusztus 29-ig sem kapták meg a kódot! Tanulói jogosultsággal nem adható fel rendelés, az e-Kréta applikáció pedig nem támogatja a funkciót, asztali böngészőben kell tehát belépni.

A RENDELÉS ELŐFELTÉTELE AZ ELEKTRONIKUS NYILATKOZAT
Akkor is, ha tavaly már megrendelőnk volt, ugyanis minden tanévben új nyilatkozat szükséges! Aki nem kér kedvezményt vagy diétát, annak csak néhány kattintás az egész, a többieknek igazoló dokumentumok feltöltése is szükséges (lásd a II. Nyilatkozat feltöltése pontban).

MEREV HATÁRIDŐK
Sajnos nem tudunk rajta változtatni, mert központi beállítások a következők:

1. Rendelést leadni a tárgyhónapban már nem lehetséges! Azaz pl. a szeptember havi étkezést legkésőbb 2021. AUGUSZTUS 31. 23.59-IG KELL MEGRENDELNI ÉS FIZETNI. 2021. szeptember 1-től már csak októberre enged rendelni, és így tovább a többi hónapban is.

2. A 2021/2022. tanévre nyilatkozat rögzítés és megrendelés csak akkor lehetséges, ha az e-napló már át van állítva az új tanévre, ezzel azonban meg kell várni az augusztusi vizsgák lezárultát. Ez 2021. augusztus 26-án megtörtént, azaz a szeptemberi megrendelésekre rendelkezésre álló időszak

KIZÁRÓLAG 2021. AUGUSZTUS 26-31!

3. Az új tanévre átállás miatt az első étkezési nap (ebéd és vacsora is) 2021. szeptember 6. Kérjük, korábbra ne rendeljenek, 2021. szeptember 1-3. napokra készüljenek önellátásra (büfé, csomagolt ebéd). Emiatt megértésüket és elnézésüket kérjük, a rendszer fent részletezett sajátosságai miatt nem tudjuk elkerülni ezt a kellemetlenséget.

II. Nyilatkozat feltöltése

● Az e-Krétába történt belépés után felső sorban található „e-ügyintézés”-re kattintva új oldal jön elő, amelynek a bal oldali menüsorában található az „Étkezés” menüpont.

● Ennek első alpontja a „Nyilatkozatok”. Rendelni csak szülői nyilatkozat megtételével lehet. Ezt minden tanévben meg kell újítani, tehát eddigi befizetőinknek is szükséges újra nyilatkoznia, az „Új nyilatkozat rögzítése” gombra kattintva. Ekkor a 2021/2022. tanévre vonatkozó oldal nyílik meg.

● Nyilatkozni a következőkről kell:

1. ÉTREND/DIÉTA TÍPUSA

Normál vagy diétás étrendet kér-e? Ha diétás étrendet (pl. laktózérzékeny) kér, akkor a diétás szülői nyilatkozati űrlap kitöltött, aláírt, lefotózott példányának feltöltése szükséges ugyanezen oldal alján az „Új dokumentum csatolása” pontok keresztül). Ugyancsak itt kell feltölteni a vonatkozó szakorvosi javaslatot is.

A kizárandó komponensek (pl. laktóz, glutén stb az orvosi igazolásnak megfelelően) felsorolását fogja kérni a rendszer.

Fontos: a vegetariánus étkezés nem számít diétásnak, tehát ez esetben nem a diétás, hanem a „Normál” étkezést kell választani, viszont nyilatkozni ugyanezen űrlap feltöltésével szükséges. Orvosi igazolás ebben az esetben nem kell, mert vallási/lelkiismereti ok bejelölhető az űrlapon.

2. ÉTKEZÉS TÍPUSA

A nem kollégisták a csak ebéd opciót válasszák, a kollégisták rendelhetnek ebéd + vacsora vagy (pl. a külső kollégisták) csak vacsora kombinációt is.

3. KEDVEZMÉNYEK

Kedvezmény igazolásához szintén dokumentumfeltöltés szükséges!

A Gyermekek védelméről szóló törvény 21.B §-a alapján

50%-os kedvezményre jogosult:
- a 3 vagy több gyermeket nevelő szülő gyermeke,
- illetve 9-12. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő vagy tartósan beteg/fogyatékos gyermek.

Ingyenes étkezésre jogosult:
- 7-8. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő,
- illetve 7-12. évfolyamon, akit nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátásban részesül.

A kedvezmények igénybevételéhez a kitöltött, aláírt igénylő űrlap feltöltése szükséges. Az űrlap külön csatolva ezen tájékoztatóhoz. Aki nem a 3 vagy több gyermek alapján jogosult, annak a vonatkozó igazolásokat is szükséges feltöltenie.

Aki normál étkezést, kedvezmény nélkül kér, továbbléphet a Megrendelés menüpontba.

Az űrlapot, igazolásokat feltöltőknek viszont meg kell várnia, amíg azt az iskola leellenőrzi és jóváhagyja azokat (szorgalmi időszakban 1 napon belül igyekszünk ezt megtenni, 2021. augusztus végén 3-4 órán belül).

III. A megrendelés összeállítása, módosítása, befizetése

● A „Megrendelések” menüpont szolgál a megrendelés összeállítására, akár 3 hónapra előre kiválaszthatók azok a napok, amelyre étkezést kérnek, csak a naptár megfelelő napjaira kell kattintani.

● A „Befizetendők” alpontban a rendszer kiszámolja a rendelés összértékét. A megrendelést be lehet fizetni akár azonnal (a SimplePay szolgáltatáson keresztül, bankkártyával). A rendszer számlát is tud adni, ami cég nevére is kiállítható.

Sajnos készpénzes befizetésre számviteli okok miatt idéntől már nincs lehetőség!

LEMONDÁS ÉS VISSZATÉRÍTÉS

Lemondani is ebben a menüpontban lehet, a tárgynap előtti munkanap 8.30 óráig. A lemondott étkezés díját a rendszer „kreditbe” helyezi, ami a következő befizetéskor beszámítódik.

Pénzvisszatérítés: ha az online befizetett összegből (pl. a lemondások miatt) kredit maradt, amit nem kívánnak újabb rendeléshez felhasználni, mód van annak visszautalását kérni. A Megrendelés menüpontba belépve az „Egyenleg visszautalása” feliratú gombra kattintva a bankszámlaszáma megadásával kezdeményezheti az összeg visszatérítését.

Figyelem! A visszatérítés nem azonnali: az adatok bekerülnek az ELTE-re, ahol manuálisan végzik a visszautalást, emiatt 4-6 hét (!) is eltelhet az igénylés és a pénz megérkezése között. Emiatt kérjük visszautalást csak tanulmányok befejezésekor kérjenek, vagy ha biztosak benne, hogy már nem kívánnak rendelni a későbbiekben!

IV. Az étkezés igénybevétele

Az elektronikus rendszerben nincs ebédjegy, a befizetett tanuló a menzán a végleges diákigazolványának vonalkódjának leolvasásával igazolhatja a jogosultságát. Ezt mobiltelefonnal lefotózott formában is lehet használni. Ideiglenes diákigazolvány QR-kódját azonban nem szabad a leolvasó alá tenni! Akik még nem kapták meg a végleges diákigazolványukat, a titkárságon kaphatnak egyedi vonalkódot az ebédeléshez.

Ha maradt még kérdése, Szabó Magdolna gazdasági ügyintézőnk tud tájékoztatást adni, illetve az iskola hatáskörébe tartozó segítséget nyújtani: szabom@apaczai.elte.hu, illetve 411-6500/3345.

Kapcsolódó linkek

Nyilatkozat étkezési térítési díj kedvezményhez
Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatás igénylése esetén
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ilyen volt a szalagavató bál

2024. február 5.

A 2024-es szalagavató szerintem a teljes végzős évfolyam egyik legmeghatározóbb eseménye. Én a D osztályba járok, és szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy igazán megkoronáztuk ezt a majdnem 6 évet. Csodálatos este van mögöttünk!

Szalagavató bál 2024

2024. január 28.

Képek szöveg nélkül.

Ilyen volt 2023

2023. december 29.

Képekben 2023.

Arany a 4forEurope csapatversenyről

2023. december 14.

Immáron sokadjára szervezte meg az Európai Parlament Magyarországi Képviselete a 4forEurope csapatversenyt, melyen idén iskolánk csapata az első helyen végzett.

„Nem tudjátok sem a napot, sem az órát”

2023. október 27.

Az éberségre figyelmeztető mondat Máté evangéliumában szerepel az Újszövetségben.