Tízórai | Aktuális témák

Disputatábor Agárdon

2021. augusztus 5. | utolsó módosítás: 2021. augusztus 5., 23:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Idén, egy hosszabb kihagyás után, újra megrendezésre került a disputatábor, ezúttal Agárdon. Ezen nagyjából 20 másik apáczais társaságában vettünk részt mi ketten (Barankai Márton és Beke Marcell), illetve egy-két külsős diák is velünk tarthatott. A rövidke négynapos tábor minden napján volt program bőven, de azért a pihenésre is jutott idő.

Az első napon a már minden táborból kihagyhatatlan ismerkedős/névtanulós játékok foglaltak helyet, megfűszerezve azért némi bemelegítő vitával. Ezenkívül berendezkedtünk, pihentünk és beszélgettünk. Délután megérkeztek a tábor díszvendégei, a veterán apáczais disputások. Ők kisebb foglalkozásokat tartottak: meséltek a disputás élményeikről, különböző technikákról és a kritikus gondolkodás fontosságáról.


Disputatábor Agárdon

Másnap délelőtt tovább folytatódott a társalgás, itt már konkrét vitaformátumokról is tanultunk, valamint elsajátíthattuk a tökéletes cáfolás mesterségét. Délután egy jó hangulatú, humoros közösségi vita (képviseleti vita) után kettő helyi civil szervezet vezetőjével találkoztunk. Velük beszélgettünk a Velencei-tó kiszáradásáról, a környezetvédelemről és egyéb fontos lokális ügyekről. Érdekes volt a két nézőpont és a közöttük lévő ellenmondás felfedezése.

Harmadik nap a tanult vitaformátumokból kettőt (Karl Popper, World Schools) a gyakorlatban is kipróbálhattunk. A fárasztó versenyviták után nagyon sok pozitív visszajelzést és építő kritikát kaptunk a bíróktól. A viták rengeteg témával kapcsolatos tudást, retorikai tapasztalatot és ami legfontosabb, barátokat adtak, mert a véletlenszerűen összeválogatott csapatok tagjai akarva-akaratlanul a hosszú felkészülés és a közös küzdelem alatt jól megismerték egymást.

Utolsó nap pedig leugrottunk az éppen újra megnyitott strandra, de előtte még Tóth László tanár úr meghívott bennünket egy hatalmas fagyizásra.

Ezalatt a pár nap alatt egy nagyon jó közösség jött létre a tapasztalt és az újonc disputások között. Sokat társasoztunk, beszélgettünk és röhögtünk együtt. Nagy élmény volt mindenki számára, így reményeink szerint jövőre is megrendezésre kerül majd a tábor.

Számomra egy jobb; kritikusabb világnézetet, egy jó közösségbe való tartozást és rengeteg tapasztalatot adott ez az emlékezetes pillanatokban gazdag pár nap.

Barankai Márton és Beke Marcell
Legutóbbi cikkeink a rovatban

C. F.

2023. február 24.

C. F. – írta a nevéhez Mindszenty József esztergomi érsek, amikor aláírta az első vallomásait az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) börtönében 1948 végén. Amikor Rákosi Mátyás megkérdezte Péter Gábort, hogy tudja-e, mit is jelent ez, az ÁVH vezetője annyit válaszolt: „valami vallási marhaság”. Rákosi azonban tudta, hogy a C. F. a „coactus feci” rövidítése, vagyis „kényszerből tettem, kényszer hatása alatt tettem”. Mindszenty visszaemlékezéséből ismerjük, hogy amikor a kihallgatását levezénylő ávósok rájöttek a rövidítés valódi jelentésére, agyba-főbe verték őt.

2,8 milliárdból fejleszti gyakorlóiskoláit az ELTE

2023. február 3.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem összesen 2,8 milliárd forintos EFOP-támogatást nyert el az öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskolájának fejlesztésére – jelentette be az egyetem rektora és kancellárja a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban tartott projektnyitó ünnepségen. Az ELTE ezen támogatási összeggel a pályázó egyetemek között a legnagyobb összeget nyerte el.

Ilyen volt 2022

2022. december 30.

Képekben 2022.

Karácsonyi zenekavalkád az Apáczaival a YouTube-on

2022. december 22.

2022. november 29-én került megrendezésre az adventi koncert. A gyerekek magas színvonalú szólóprodukcióit, valamint a tanári és diákkórus műsorát óriási vastaps kísérte a Magna Aulában.

Miniterepgyakorlat

2022. december 15.

A 2022-es évi miniterepgyakorlatot az Apáthy-szikla és a Kecske-hegy között tettük meg a bioszfaktosok részvételével, Gál Ildikó és Sebőné Bagdi Ágnes tanárnők vezetésével.