Tízórai | Aktuális témák

Disputatábor Agárdon

2021. augusztus 5. | utolsó módosítás: 2021. augusztus 5., 23:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Idén, egy hosszabb kihagyás után, újra megrendezésre került a disputatábor, ezúttal Agárdon. Ezen nagyjából 20 másik apáczais társaságában vettünk részt mi ketten (Barankai Márton és Beke Marcell), illetve egy-két külsős diák is velünk tarthatott. A rövidke négynapos tábor minden napján volt program bőven, de azért a pihenésre is jutott idő.

Az első napon a már minden táborból kihagyhatatlan ismerkedős/névtanulós játékok foglaltak helyet, megfűszerezve azért némi bemelegítő vitával. Ezenkívül berendezkedtünk, pihentünk és beszélgettünk. Délután megérkeztek a tábor díszvendégei, a veterán apáczais disputások. Ők kisebb foglalkozásokat tartottak: meséltek a disputás élményeikről, különböző technikákról és a kritikus gondolkodás fontosságáról.


Disputatábor Agárdon

Másnap délelőtt tovább folytatódott a társalgás, itt már konkrét vitaformátumokról is tanultunk, valamint elsajátíthattuk a tökéletes cáfolás mesterségét. Délután egy jó hangulatú, humoros közösségi vita (képviseleti vita) után kettő helyi civil szervezet vezetőjével találkoztunk. Velük beszélgettünk a Velencei-tó kiszáradásáról, a környezetvédelemről és egyéb fontos lokális ügyekről. Érdekes volt a két nézőpont és a közöttük lévő ellenmondás felfedezése.

Harmadik nap a tanult vitaformátumokból kettőt (Karl Popper, World Schools) a gyakorlatban is kipróbálhattunk. A fárasztó versenyviták után nagyon sok pozitív visszajelzést és építő kritikát kaptunk a bíróktól. A viták rengeteg témával kapcsolatos tudást, retorikai tapasztalatot és ami legfontosabb, barátokat adtak, mert a véletlenszerűen összeválogatott csapatok tagjai akarva-akaratlanul a hosszú felkészülés és a közös küzdelem alatt jól megismerték egymást.

Utolsó nap pedig leugrottunk az éppen újra megnyitott strandra, de előtte még Tóth László tanár úr meghívott bennünket egy hatalmas fagyizásra.

Ezalatt a pár nap alatt egy nagyon jó közösség jött létre a tapasztalt és az újonc disputások között. Sokat társasoztunk, beszélgettünk és röhögtünk együtt. Nagy élmény volt mindenki számára, így reményeink szerint jövőre is megrendezésre kerül majd a tábor.

Számomra egy jobb; kritikusabb világnézetet, egy jó közösségbe való tartozást és rengeteg tapasztalatot adott ez az emlékezetes pillanatokban gazdag pár nap.

Barankai Márton és Beke Marcell
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ilyen volt a szalagavató bál

2024. február 5.

A 2024-es szalagavató szerintem a teljes végzős évfolyam egyik legmeghatározóbb eseménye. Én a D osztályba járok, és szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy igazán megkoronáztuk ezt a majdnem 6 évet. Csodálatos este van mögöttünk!

Szalagavató bál 2024

2024. január 28.

Képek szöveg nélkül.

Ilyen volt 2023

2023. december 29.

Képekben 2023.

Arany a 4forEurope csapatversenyről

2023. december 14.

Immáron sokadjára szervezte meg az Európai Parlament Magyarországi Képviselete a 4forEurope csapatversenyt, melyen idén iskolánk csapata az első helyen végzett.

„Nem tudjátok sem a napot, sem az órát”

2023. október 27.

Az éberségre figyelmeztető mondat Máté evangéliumában szerepel az Újszövetségben.