Tízórai | Aktuális témák

Karácsonyi hagyományok és hiedelmek a világ körül

2020. december 24. | utolsó módosítás: 2020. december 24., 00:53

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Amennyi ház, annyi szokás – de milyen különleges mítoszok és tradíciók maradtak fenn a karácsonyi időszakot illetően?

Izland

A kereszténység elterjedése előtt a téli napfordulót ünnepelték december 21-én és 22-én. A leghosszabb éj ünnepének nevéből ered a „Jól” szó, aminek a karácsonyt is nevezik Izlandon. A karácsony éjjelt megelőző 13 napon az izlandi folklór szerint 13 „Jólasveinar”, azaz karácsonyi csibész látogatja meg a családokat, s a jó gyerekeknek ajándékot hoznak a kitett csizmákba, a rosszaknak pedig rothadó krumplit hagynak a bakancsokban. Ezek a lények a néphiedelem szerint hegyi trollok fiai, s a havas ormok közül bújnak elő a karácsony közeledtével. Van, amelyik ajtókat csapkod éjjelente, a másik fakanalakat lop, hogy nyalogathassa őket, s jellemző a különböző ételek elcsenése is ezekre a trollokra. Az ajándékok napról napra mások, a 13 csibész személyisége szerint variálódnak.

A folklór egy hatalmas macskáról is szól, a „Jólakötturinn” a karácsony közeledtével gyerekekre vadászik, s megeszi azokat, akik nem kaptak karácsonyra új ruhát.

Oroszország

A Szovjetunió idejében nem sokan ünnepelték a karácsonyt. Éveken keresztül be volt tiltva, mivel vallásos ünnepként tartották számon. Annál nagyobb felhajtás volt jellemző az újévek alkalmával, és bár már legálisan is ünnepelhetik a karácsonyt az oroszok 1991 óta, a szilveszter máig népszerűbb ünnepnek számít a térségben. Azokon a területeken, ahol az ortodox vallás terjedt el jobban, Jézus születését január 6-án éjjel és a rávirradó napon ünneplik.

Az orosz folklór egyik neves alakja Babushka, aki egy szorgos háziasszony volt. Az asszony mindig takarított, neki volt a legtakarosabb háza a környéken. A három király egy éjjelen megszálltak nála, s felajánlották neki, hogy jöjjön velük az új király, Jézus születésének napjára. Babushka viszont nem tartott velük, mert még takarítani akart, s nem tudta, mit vigyen a születendő kisdednek ajándékba. Másnap talált játékokat, de azokat por fedte be, s nem indult el addig, míg le nem törölgette a játékokat. Addigra a három király már messze járt, de Babushka követte a nyomukat egészen Betlehemig. Későn érkezett, a kis Jézus megszületett már s a három király is visszatért országába. A történet szerint Babushka a mai napig Krisztus után kutat.

Olaszország

Babushka történetéhez egészen hasonló történet La Befana, az olasz özvegy boszorkány története. Úgy tartják, ő is találkozott a három királlyal. La Befanát is elhívták magukkal a kis Jézus felkeresésére, de az asszony elutasította az ajánlatot, mivel ki kellett takarítania otthonában. Azóta az öreg boszorkány minden januárban az eget átszelve seprűjén keresi a kis Jézust, hogy elhalmozhassa ajándékokkal. A karácsonyi boszorka minden házban felseper, ahol jár, s a gyermekeknek édességet és meglepetéseket hoz. Az olaszok hálájuk jeléül egy pohár bort és egy tál olasz ételt hagynak éjjel La Befanának.

Svédország

Svédországban az 1960-as évektől kezdve hagyománya van egy nagy szalmakecske felállításának városok terein. A Julbock, azaz a karácsonyi kecske alakja ősi pogány fesztiválokról maradt fenn, a néphiedelem szerint a karácsonyi előkészületek menetét felügyeli ez a szellem. Más történetek szerint a kecske Szent Miklós kísérője, s kordában tudja tartani az ördögöt. A Julbock ma is gyakran díszíti a fenyőfákat és az ajtókat szalmából készült figuraként.


Karácsonyi hagyományok és hiedelmek a világ körül

Ezen kívül egy meglepő szokásuk is van a svédeknek karácsonykor: majdnem a lakosság fele nézi meg Donald Kacsa egyik ünnepi kiadását, amit már 1959 óta sugároznak hajnali 3 órakor december 24-én.

Finnország

Finnországban a szaunák különleges szerepet kapnak az ünnepi időszak során. Úgy tartja a hagyomány, hogy szenteste elzarándokolnak a temetőbe az emberek, megemlékeznek a halott szeretteikről, s hazaérve beülnek a szaunájukba. Azon az estén a holt ősök lelkei betérnek a szaunákba és kapcsolatba lehet lépni velük. Egyesek még ételt is hagynak az elhunytaknak a szaunában.

Emellett a finnek mitikus lényei közé tartoznak a szaunamanók, akiknek fröccsentenek egy utolsó adag vizet a szaunakövekre hálájuk jeléül, s az elkövetkezendő jó szaunázások reményében.

Ukrajna

Ukrajnának majdnem a fél népessége ortodox keresztény, így a karácsonyt január 7-én ünneplik, a Julián-naptárhoz igazítva Jézus születését. Az ukrán mondák szólnak egy szegény özvegyasszonyról, aki nem tudta szépen kidekorálni a karácsonyfáját, mivel nem volt pénze díszekre. A ház pókjai ezt megsajnálván teleszőtték a fát pókhálóval, s a fonalak a hajnal első sugarainál pompás díszekké változtak. Ezért a mai napig tesznek pókhálót ábrázoló díszeket a fákra és szerencsehozó dolognak tarják a pókfonalat.

Japán

Japán lakosságának csupán 1%-a keresztény, de egy nagyon sikeres 1974-es marketingfogás eredményeként rengeteg ember eszik KFC-s csirkekosarat karácsony alkalmából. A szlogen, ami ezt előidézte, a következő: Kentucky karácsonyra!

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken élők 90%-a keresztény, ezért a karácsony nagyon fontos időszaknak számít náluk. Sokan átvirrasztják az éjt 24-én. Különleges tárgyuk a betlehemi csillagot jelképező lámpás, a „parol”, amely bambuszból és színes papírból készül hagyományosan. San Fernando városában minden évben megrendezésre kerül az Óriás Lámpás Fesztivál, ahol a gyönyörű parolokat bárki megcsodálhatja.


Karácsonyi hagyományok és hiedelmek a világ körül

Wales

Walesben egy igen bizarr hagyomány maradt fenn a karácsonyt illetően. Egy kelta hagyományból ered Mari Lwyd alakja. Mari Lwyd egy lókoponya, amelybe egy lepedővel lefedett bot van szúrva, s rá van aggatva egy halom karácsonyi dísz és csengettyű. Csapatosan hordozzák ezt a koponyát az utcákon, betérnek vele házakba, kocsmákba, és obszcén verseket szavalnak.


Karácsonyi hagyományok és hiedelmek a világ körül

Csik Flóra

Források

https://www.whychristmas.com/cultures
https://www.holidayextras.com/travel-blog/wanderlust/unusual-christmas-traditions.html
https://www.countryliving.com/entertaining/g4933/christmas-traditions-around-the-world
https://www.dogonews.com/2020/12/21/fun-and-quirky-christmas-traditions-from-around-the-world
https://www.cartourmagazin.hu/8-orszag-karacsonyi-szokasai.html
https://funzine.hu/hu/6-bizarr-karacsonyi-szokas
https://index.hu/tudomany/til/2018/03/28/wales_mari_lwyd_lo_koponya_karacsony_szokas
https://www.moksha.hu/design/a-karacsonyi-kecske
https://168ora.hu/kulfold/karacsony-finnorszag-hagyomany-utazas-este-2019-179393
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Terepgyakorlat 2023

2023. június 6.

A terepgyakorlat négy napja során bejártuk Európa legnagyobb földalatti kanyonját a Szlovén-karszton a Škocjan-barlangban, majd az Adriai-tenger északi partvidékét Gradótól (Olaszország) Portorožig (Szlovénia).

Beszámoló a 2023. évi Szilárd Leó országos Fizikaverseny döntőjéről

2023. május 17.

Idén is sikeresen térhetett vissza az apáczais csapat a Pakson rendezett XXVI. Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjéről.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja – április 16.

2023. április 13.

„14 napi élelmet, továbbá legfeljebb 50 kg-os poggyászt, amelyben az ágyneműk, takarók, matracok súlya is benne foglaltatnak, vihetnek magukkal. Pénzt, ékszereket, arany- és más értéktárgyakat nem.”

Az Apáczai Támogatói Bál nyitóbeszéde

2023. március 31.

Az Apáczai Támogatói Bál 2023. március 25-én került megrendezésre, ahol Szilágyi Zsófiától hangzott el a bált megnyitó beszéd. A fotókat Veres Regina készítette.

C. F.

2023. február 24.

C. F. – írta a nevéhez Mindszenty József esztergomi érsek, amikor aláírta az első vallomásait az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) börtönében 1948 végén. Amikor Rákosi Mátyás megkérdezte Péter Gábort, hogy tudja-e, mit is jelent ez, az ÁVH vezetője annyit válaszolt: „valami vallási marhaság”. Rákosi azonban tudta, hogy a C. F. a „coactus feci” rövidítése, vagyis „kényszerből tettem, kényszer hatása alatt tettem”. Mindszenty visszaemlékezéséből ismerjük, hogy amikor a kihallgatását levezénylő ávósok rájöttek a rövidítés valódi jelentésére, agyba-főbe verték őt.