Tízórai | Aktuális témák

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:36

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Felhasználói kéziköny »

Kréta belépő oldal »

Aktuális határidők:

● Nyilatkozatok feltöltése: csak annak kell, aki ebben a tanévben még nem töltött föl. Októberi étkezés igénylése esetén legkésőbb szeptember 24-ig.

● A megrendelés/befizetés rögzítésének határideje az e-Krétában: 2020. szeptember 24. reggel 8.30 óra.

● Készpénzes befizetés: szeptember 21-22-én a a gazdasági irodában (4. emelet, 8-15 óra), ahol Szabó Magdolna gazdasági ügyintéző áll rendelkezésükre (061-411-6500/3345).

1. Nyilatkozat feltöltése (aki még nem töltött fel ebben a tanévben)

● A rendszer használatához gondviselői e-Kréta jogosultság és asztali böngésző használata szükséges (tanulói jogosultsággal nem adható fel rendelés, az e-Kréta applikáció pedig nem támogatja még a funkciót). Új tanulóink szülei a beiratkozáskor megadott e-mail címükre érkező rendszerüzenetben kapták meg a belépési kódokat, ez vonatkozik a külső kollégistákra is.

● Az e-Krétába történt belépés után felső sorban található „e-ügyintézés”-re kattintva új oldal jön elő, amelynek a bal oldali menüsorában található az „Étkezés” menüpont.

● Ennek első alpontja a „Nyilatkozatok”. Rendelni csak szülői nyilatkozat feltöltésével lehet. Ezt minden tanév elején meg kell újítani, tehát az előző tanévi befizetőinknek is szükséges újra nyilatkoznia, az „Új nyilatkozat rögzítése” gombra kattintva. Ekkor a 2020/21. tanévre vonatkozó oldal nyílik meg. FONTOS: nyilatkozat érvényességi ideje mindig a KÖVETKEZŐ hónap első napja. Tehát ha októberben szeretnének étkezést, mindenképpen szeptember folyamán kell rögzíteni. Sajnos ez rendszerbeállítás, nem tudunk rajta változtatni, amíg maga az eKréta nem fejleszt más beállítást. Egy adott tanévben csak egyszer kell nyilatkozni, újabb csak akkor szükséges, ha pl., a kedvezményekben változás történt.

● Nyilatkozni a következőkről kell:
- normál vagy diétás étrendet kér-e? Ha diétás étrendet (pl. laktózérzékeny) kér, arról a diétás szülői nyilatkozati űrlap kitöltött, aláírt, lefotózott példányának feltöltése szükséges ugyanezen oldal alján az „Új dokumentum csatolása” pontok keresztül). Ugyancsak itt kell feltölteni a vonatkozó szakorvosi javaslatot is.

A kizárandó komponensek (pl. laktóz, glutén stb. az orvosi igazolásnak megfelelően) felsorolását fogja kérni a rendszer.

Fontos: a vegetariánus étkezés nálunk nem számít diétásnak, tehát ez esetben a „Normál” étkezést kell választani, viszont nyilatkozni ugyanezen űrlap feltöltésével szükséges. Orvosi igazolás ebben az esetben nem kell, mert vallási/lelkiismereti ok bejelölhető az űrlapon.

- milyen típusú étkezést szeretne? Csak ebéd vagy kollégistáknak vacsora is.

- kér-e kedvezményt? Kedvezmény igazolásához szintén dokumentumfeltöltés szükséges!

A Gyermekek védelméről szóló törvény 21.B §-a alapján 50%-os kedvezményre jogosult: a 3 vagy több gyermeket nevelő szülő gyermeke, illetve 9-12. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő vagy tartósan beteg/fogyatékos gyermek.

Ingyenes étkezésre jogosult: 7-8. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, illetve 7-12. évfolyamon, akit nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátásban részesül.

A kedvezmények igénybevételéhez a kitöltött, aláírt igénylő űrlap feltöltése szükséges. Aki nem a 3 vagy több gyermek alapján jogosult, annak a vonatkozó igazolásokat is szükséges feltöltenie.

Aki normál étkezést, kedvezmény nélkül kér, továbbléphet a „Megrendelés” menüpontba. Az űrlapot, igazolásokat feltöltőknek viszont meg kell várnia, amíg azt az iskola leellenőrzi és jóváhagyja azokat (szorgalmi időszakban 1 napon belül igyekszünk ezt megtenni).

2. A megrendelés összeállítása, módosítása

● A „Megrendelések” menüpont szolgál a megrendelés összeállítására, szabad kombinációban, akár 3 hónapra előre kiválaszthatók azok a napok, amelyre étkezést kérnek, csak a naptár megfelelő napjaira kell kattintani. A napokat akkor tudják kiválasztani, ha előzőleg a naptár fölött az „új megrendelés rögzítése” feliratra kattintanak.

Lemondani is itt lehet, a tárgynap előtti munkanap 8.30 óráig. A lemondott étkezés díját a rendszer „kreditbe” helyezi, ami a következő befizetéskor beszámítódik.

● A „Befizetendők” alpontban a rendszer kiszámolja a rendelés összértékét. A megrendelést be lehet fizetni akár azonnal (a SimplePay szolgáltatáson keresztül, bankkártyával). A rendszer számlát is tud adni, ami cég nevére is kiállítható.

Aki ragaszkodik a készpénzes befizetéshez, a 4. emeleti gazdasági irodánkban is megteheti, rá is kérdez a rendszer, melyiket választják.

FIGYELEM, FONTOS: készpénzes fizetés választása esetén is rögzíteni kell a fent leírt módon, elektronikusan a megrendelést, az irodában csak a pénz befizetését könyvelik.

Az étkezés igénybevétele: az elektronikus rendszerben nincs ebédjegy, a befizetett tanuló végleges diákigazolványának vonalkódját kell az ebédlőben a leolvasó alá helyezni. Akinek csak ideiglenes diákigazolványa van, iskolánk titkárságán jelezze, hogy ebédel, mert akkor kap hozzá egy ideiglenes vonalkódot.

Pénzvisszatérítés: ha az online befizetett összegből (pl. a lemondások miatt) kredit maradt, amit nem kívánnak újabb rendeléshez felhasználni, mód van annak visszautalását kérni. A Megrendelés menüpontba belépve az „Egyenleg visszautalása” feliratú gombra kattintva a bankszámlaszáma megadásával kezdeményezheti az összeg visszatérítését.

Figyelem, a visszatérítés nem azonnali: az adatok bekerülnek az ELTE-re, ahol manuálisan végzik a visszautalást, emiatt több hét is eltelhet az igénylés és a pénz megérkezése között.

Kapcsolódó linkek

Nyilatkozat étkezési térítési díj kedvezményhez
Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatás igénylése esetén
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Elballagtak

2024. május 4.

Négy osztály végzett az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban. Az A osztály Kelemen-Kiss Ilona Helén, a B osztály Kollár Artúr, a C osztály Tóth László és a D osztály Bakos Enikő vezetésével.

Eredmények a Szilárd Leó Fizikaversenyről

2024. május 3.

Az apáczais diákok ismét szép eredményekkel tértek haza Paksról, a Szilárd Leó Fizikaversenyről.

Az ART-napok első napja

2024. március 11.

A három ELTE gyakorló gimnázium közös rendezvénysorozata az ART-napok. Az első nap eseményei az Apáczaiban zajlottak.

Márciustól robotika szakkör indul az ELTE Informatikai Karán

2024. február 27.

Az ingyenes szakkörre 7-10. osztályos tanulók jelentkezését várják.

Ilyen volt a szalagavató bál

2024. február 5.

A 2024-es szalagavató szerintem a teljes végzős évfolyam egyik legmeghatározóbb eseménye. Én a D osztályba járok, és szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy igazán megkoronáztuk ezt a majdnem 6 évet. Csodálatos este van mögöttünk!