Tízórai | Aktuális témák

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:36

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Felhasználói kéziköny »

Kréta belépő oldal »

1. Előzetes teendők (ezt a pontot régebbi megrendelőink is olvassák el!)

● A rendszer használatához gondviselői e-Kréta jogosultság és asztali böngésző használata szükséges (tanulói jogosultsággal nem adható fel rendelés, az e-Kréta applikáció pedig nem támogatja még a funkciót). Új tanulóink szülei a beiratkozáskor megadott e-mail címükre érkező rendszerüzenetben kapják meg a belépési kódokat 2020. augusztus 18-át követő néhány napban, ez vonatkozik a külső kollégistákra is. Kérjük csak akkor reklamáljanak, ha 2020. augusztus 24-ig sem kapták meg a kódot!

● Az e-Krétába történt belépés után felső sorban található „e-ügyintézés”-re kattintva új oldal jön elő, amelynek a bal oldali menüsorában található az „Étkezés” menüpont.

● Ennek első alpontja a „Nyilatkozatok”. Rendelni csak szülői nyilatkozat feltöltésével lehet. Ezt minden tanévben meg kell újítani, tehát eddigi befizetőinknek is szükséges újra nyilatkoznia, az „Új nyilatkozat rögzítése” gombra kattintva. Ekkor a 2020/2021. tanévre vonatkozó oldal nyílik meg.

● Nyilatkozni a következőkről kell:
- normál vagy diétás étrendet kér-e? Ha diétás étrendet (pl. laktózérzékeny) kér, arról a diétás szülői nyilatkozati űrlap kitöltött, aláírt, lefotózott példányának feltöltése szükséges ugyanezen oldal alján az „Új dokumentum csatolása” pontok keresztül). Ugyancsak itt kell feltölteni a vonatkozó szakorvosi javaslatot is.

A kizárandó komponensek (pl. laktóz, glutén stb. az orvosi igazolásnak megfelelően) felsorolását fogja kérni a rendszer.

Fontos: a vegetariánus étkezés nálunk nem számít diétásnak, tehát ez esetben a „Normál” étkezést kell választani, viszont nyilatkozni ugyanezen űrlap feltöltésével szükséges. Orvosi igazolás ebben az esetben nem kell, mert vallási/lelkiismereti ok bejelölhető az űrlapon.

- milyen típusú étkezést szeretne? Csak ebéd, vagy kollégistáknak vacsora is.

- kér-e kedvezményt? Kedvezmény igazolásához szintén dokumentumfeltöltés szükséges!

A Gyermekek védelméről szóló törvény 21.B §-a alapján 50%-os kedvezményre jogosult: a 3 vagy több gyermeket nevelő szülő gyermeke, illetve 9-12. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő vagy tartósan beteg/fogyatékos gyermek.

Ingyenes étkezésre jogosult: 7-8. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő illetve 7-12. évfolyamon, akit nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátásban részesül.

A kedvezmények igénybevételéhez a kitöltött, aláírt igénylő űrlap feltöltése szükséges. Aki nem a 3 vagy több gyermek alapján jogosult, annak a vonatkozó igazolásokat is szükséges feltöltenie.

Aki normál étkezést kedvezmény nélkül kér, továbbléphet a „Megrendelés” menüpontba. Az űrlapot, igazolásokat feltöltőknek viszont meg kell várnia, amíg azt az iskola leellenőrzi és jóváhagyja azokat (szorgalmi időszakban 1 napon belül igyekszünk ezt megtenni).

2. A megrendelés összeállítása, módosítása

● A „Megrendelések” menüpont szolgál a megrendelés összeállítására, szabad kombinációban, akár 3 hónapra előre kiválaszthatók azok a napok, amelyre étkezést kérnek, csak a naptár megfelelő napjaira kell kattintani.

Lemondani is itt lehet, a tárgynap előtti munkanap 8.30 óráig. A lemondott étkezés díját a rendszer „kreditbe” helyezi, ami a következő befizetéskor beszámítódik.

● A „Befizetendők” alpontban a rendszer kiszámolja a rendelés összértékét. A megrendelést be lehet fizetni akár azonnal (a SimplePay szolgáltatáson keresztül, bankkártyával). A rendszer számlát is tud adni, ami cég nevére is kiállítható.

Aki ragaszkodik a készpénzes befizetéshez, a 4. emeleti gazdasági irodánkban is megteheti, rá is kérdez a rendszer, melyiket választják.

FIGYELEM, FONTOS: készpénzes fizetés választása esetén is rögzíteni kell a fent leírt módon, elektronikusan a megrendelést, az irodában csak a pénz befizetését könyvelik.

Az étkezés igénybevétele: az elektronikus rendszerben nincs ebédjegy, a rendszer generál egy QR-kódot, ezt kell az ebédlőben a leolvasó alá helyezni (pl. mobiltelefonon). A QR-kód hiányában a befizetett tanuló diákigazolványának vonalkódja is használható.

Pénzvisszatérítés: ha az online befizetett összegből (pl. a lemondások miatt) kredit maradt, amit nem kívánnak újabb rendeléshez felhasználni, mód van annak visszautalását kérni. A „Megrendelés” menüpontba belépve az „Egyenleg visszautalása” feliratú gombra kattintva a bankszámlaszáma megadásával kezdeményezheti az összeg visszatérítését.

Figyelem, a visszatérítés nem azonnali: az adatok bekerülnek az ELTE-re, ahol manuálisan végzik a visszautalást, emiatt több hét is eltelhet az igénylés és a pénz megérkezése között.

3. Határidők (a tanév elején)

● Nyilatkozatok feltöltése: folyamatosan, de szeptemberi étkezés igénylése esetén legkésőbb 2020. augusztus 26-ig.

● A megrendelés/befizetés rögzítésének határideje az e-Krétában: 2020. augusztus 27. reggel 9 óra

● Készpénzes befizetést választók megtehetik 2020. augusztus 24-26. között a gazdasági irodában (4. emelet, 8-15 óra), ahol Szabó Magdolna gazdasági ügyintéző áll rendelkezésükre (411-6500/3345).

Kapcsolódó linkek

Nyilatkozat étkezési térítési díj kedvezményhez
Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatás igénylése esetén
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.