Tízórai | Aktuális témák

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:36

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.


Elhunyt Karakas Gábor

Képes Gábor megemlékezése:

Ma a szemem láttára beszakadt egy szekrénytető. A szekrény a kémia szertár kellékeit tartalmazta. Négy polc – volt –, benne lombikok, ibrikek, kémcsövek ezreivel. És ennek a szekrénynek beszakadt a teteje. És leszakadt a legfölső polca és az alatta lévő polca és a harmadik és negyedik polca is. Ibrikestül, lombikostul, kémcsövestül. És villanyszerelőstül. Ugyanis a páratlan hanghatással járó eseménysort az indította el, hogy egy villanyszerelő valami biztosítékot kicserélendő, egy létráról magabiztosan átlépett a szekrény tetejére. Én ilyet még nem láttam, és azt hiszem, nem is fogok többé látni. Ezért már érdemes volt élnem. Álltunk a folyosón jónéhányan és egyre többen, és csak bámultunk bénán egy villanyszerelőt, aki félméteres üvegszilánk-talapzaton benn áll egy üveges szekrényben, mint valami jókora, meghökkent, kitömött állat, amely hirtelen megnőtt, és fejével kiszakította doboza tetejét. Aztán kinyílt a kémia szertár ajtaja, megjelent egy tüskés hajú kobak, majd rögtön el is tűnt. Egy pillanat múlva pedig kilépett az ajtón Kerekes kolléga, kezében egy fotómasinával.

A maga szokott alaposságával három oldalról is készített felvételt a félholtra vált bedobozolt villanyszerelőről, majd kimért léptekkel visszavitte az apparátot, kihozott egy széket, gondosan odahelyezte a szekrény elé lépcső gyanánt, hófehér köpenye zsebéből elővette hatalmas kulcscsomóját, hosszas keresgéléssel kiválasztotta az alkalmas kulcsot, megnyitotta a szekrény üvegajtaját, és udvariasan fölnyújtotta kezét: „Tessék kifáradni!”

–Bächer Iván regényrészlete a most elhunyt Karakas Gáborról, az Apáczai legendás kémiatanáráról. Négy évig figyeltem – és évtizedek óta parodizálom. Ahogy a folyosó kockakövein halad, 90 fokban fordul, rezzenéstelen arccal mondja kötötten precíz stílusban megfogalmazott történeteit.

–Zsemlét kérek.
–Hányat?
–Ha hányat, akkor nem kérek.

Csak a folyosóról ismertük egymást, hivatalosan nem voltam diákja. Minden évben megválasztották az iskola legnépszerűbb tanárának – a világot jelentő helyi közösségben antisztár és sztár volt egyszerre, jelenség, embléma. A diákújságunk számára készítettem interjút vele. A kis zsebszámológépet pedig már az érettségi utáni évben ajándékozta nekem. Emlékezett rá, hogy szeretem az ilyesmit.

Kedves, figyelmes gesztus volt. Egy kíváncsi, érdeklődő, okos embertől.

Egyszer, már egyetemista koromban, meghívott a lakására.

–Most felolvasok neked egy mesét! – és Dolák-Saly Róbert könyvéből olvasott fel egy részletet.

–Köszönöm, hogy meghallgattál.

Életem legrövidebb vendégsége volt.

Robotszerű precizitása pedagógiai figyelemfelkeltés volt – és angol humor.

John Cleese az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évek magyar iskolájában. A barna öltönyös, makulátlan változatlanság.

Jópontok és rosszpontok. Rendszer a rendszerek fölött.

Amikor utoljára összefutottunk, már 80 fölött volt, ugyanúgy nézett ki, egyenes tartással lépdelt a belvárosi utcán, mintha a gimnáziumi folyosó kockakövein haladna.

A saját sávjában.

A szellemi frissesség titkát is elárulta:

Tanult.

Holtig tanult.

Nyugodjon békében!

Képes Gábor

Karakas Gábor tanár úr temetése 2020. október 6-án 9:30 órakor lesz az Óbudai temető szóróparcellájában.
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.