Tízórai | Aktuális témák

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

2020. április 17. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:36

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Kérem, hogy levelemet figyelmesen olvassák el, sok lényeges információt tartalmaz.

Remélem, mindannyian jól vannak, s az új életformához a családok a lehetőségekhez mérten a legjobban tudtak alkalmazkodni. Bizonyára figyelemmel kísérik a híradásokban a közoktatás legfontosabb változásait, szeretném röviden összefoglalni, minket ez miben érint, milyen változásokra kell számítani.

Érettségi

Az érettségi vizsgák idén csak írásbeliből állnak (kivéve azokat a tárgyakat, ahol nincs a vizsgának írásbeli része), s csak a 12. évfolyamosok tehetik le ebben a vizsgaidőszakban. Felhívom figyelmüket arra, hogy a reggel 8 órakor kezdődő vizsgák 9 órára kerültek át, a délután 14 órára meghirdetettek a helyükön maradtak, ugyanakkor fontos, hogy változott néhány tárgy dátuma. Az időpontok teljes listáját a Magyar Közlöny 2020. április 16-i kiadása tartalmazza (2026-2031. oldalak). A gyerekek az előírt higiéniai és egészségügyi feltételek mellett fogják letenni a vizsgát. A fertőtlenítés, a termek elosztása, az épület több irányból megközelítése szervezés alatt állnak. Természetesen mindenki időben tájékoztatást fog kapni a részletekről. Kérem, kövessék figyelemmel a szülői és osztályok levelezőlistáit és az iskola honlapját. Az iskola mindent meg fog tenni, hogy a gyerekek a lehető legbiztonságosabb és legszeretetteljesebb közegben tudják megírni a vizsgát.

Aki a jelen helyzetben nem szeretne érettségizni, az őszre tudja halasztani (ebben az esetben az idei felvételi eljárásból kiesik), illetve kivételesen van mód az emelt szintű érettségi jelentkezést középszintre módosítani bármely tantárgyból, és a közepet emeltre kizárólag idegen nyelvből. Mindhárom esetben kérvényt kell benyújtani, ennek a határideje nagyon szűkös: 2020. április 21. (kedd). Módja: az Oktatási Hivatal erre a célra közzétett formanyomtatványának kitöltése s online eljuttatása az érettségiért felelős igazgatóhelyettesnek, Pető Sándornak (dza281@gmail.com).

Előrehozott érettségi

Biztossá vált, hogy a 10-11.-es előrehozott érettségizők ebben a vizsgaidőszakban nem tehetnek vizsgát (ezt pótolhatják októberben vagy jövő májusban). Emiatt az osztályozóvizsgát nem szükséges most a diákoknak megszerezniük. Nem szeretnénk, ha bárkit hátrány érne, ezért azok számára, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt most tehessék le, biztosítunk rá lehetőséget (a most vizsgázók írásbelije 2020. április 23-án (csütörtök) 14.00-kor lesz). Ugyanakkor aki úgy érzi, hogy a jelen helyzetben nem tudott maximálisan felkészülni, azok számára biztosítjuk az augusztus végi vizsgalehetőséget, így több idejük maradhat a felkészülésre. Kérem, mindenki jól gondolja meg, mert az áprilisban szerzett jegy később már nem módosítható! A nyelvtanárok hamarosan fel fogják mérni a létszámokat.

Tanévnaptár-változás

Minden diákot érintő változás, hogy az eredeti tanévnaptárban leírtakkal szemben az első írásbeli érettségi héten (2020. május 4-8.) végig tanítás lesz (digitális munkarend szerint), emiatt a tanítás nélküli munkanapok a tanév utolsó hetére kerülnek (2020. június 8-12.).

Ballagás

A ballagás (a hagyományos formában) természetesen elmarad 2020. április 30-án, kérem a végzősöket, hogy aznap mindenképpen nézzenek rá a honlapra, mert szeretnénk tőlük „hivatalosan” elköszönni. A személyes búcsút s az ünnepséget későbbi időpontban tervezzük pótolni. Ezen a napon az alsóbb évfolyamosoknak a tanítás helyett online osztályprogramjai lesznek.

Vigyázzanak magukra, egymásra. Remélem, mihamarabb biztonságban vissza tudunk térni az iskola falai s életünk régi keretei közé.

Üdvözlettel:

Salga Imre
igazgató
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.