Tízórai | Aktuális témák

2 hét + 22 magyar középiskolás + Genf = HSSIP 2017

2017. június 28. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:36

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN idén indítja el „Középiskolás diákok mentorprogramját”. Cél: fizikusi, műszaki és informatikus pályára orientálni a középiskolás fiatalokat.

A CERN 22 tagországából évente ötből várnak majd diák csoportokat erre az újszerű, bentlakásos programra. Magyarország, köszönhetően több korábbi, úttörő jellegű tanár- és diákprogram elindításának és sikeres levezénylésének, elsőként élhetett ezzel az egyedülálló lehetőséggel. 2017. május 22. és 2017. június 2. között 22 diák és 2 kísérőtanár utazhatott a CERN-be.


2 hét + 22 magyar középiskolás + Genf = HSSIP 2017
Fotó: Oláh Éva

A Genfbe kiutazó magyar diákok az első napokban egy átfogó képet kaptak a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának felépítéséről, működéséről, az itt folyó tudományos munkáról, majd a CERN legnagyobb kísérleteibe, s az ezekhez kapcsolódó kutatásokba nyerhettek bepillantást.

A Nagy Hadronütköztető (LHC: Large Hadron Collider) 100 méterrel a föld alatt, 27 km kerületű alagútban húzódik a genfi repülőtér és a közeli Jura-hegység között. Jelenleg ez a CERN legnagyobb gyorsítója. 2009 novemberében kezdett működni, legfontosabb célja a többi részecskének tömeget adó Higgs-részecske felfedezése és a szuperszimmetria elméletének igazolása volt. Öt kísérlet (CMS, ATLAS, LHCb, TOTEM, ALICE) épült ki a gyorsító mellett. Mindegyikben részecskeütközéseket vizsgáltak, de más-más szempontból és eltérő technikai megoldásokkal.

A magyar diákok az ezekben a kísérletekben dolgozó magyar fizikus, mérnök és informatikus mentoraik instrukcióit követve, párban kapcsolódtak be aktuális kutatási feladatokba napi 6-7 (de sokszor még több) órában. A gyakorlati mérési feladatokon keresztül könnyebben sajátíthatták el a – sokszor a középiskolai tananyagot jócskán meghaladó – fizikai ismereteket, ismerkedhettek elsőre nehezen érthető törvényekkel, esetenként megdöbbentő jelenségekkel. Néhányan programozási nyelvekkel, szimulációs környezetekkel barátkozhattak meg. Természetesen a projekt-megbeszéléseken és videó-konferenciákon való részvétel sem maradhatott ki a két hetes programból. A mentorok „árnyékként” való követése pedig teljes képet adhatott ennek a hatalmas nemzetközi együttműködésnek a belső hangulatáról, sokrétűségéről.

A diákok azzal szembesülhettek, hogy közel 3000 teljes idejű alkalmazott és az időszakosan, hosszabb-rövidebb ideig csatlakozó, 10.000-nél is több tudományos kutató és mérnök – 80 nemzet 500 egyeteméről érkezve, a világ részecskefizikai közösségének mintegy felét jelentve – miként dolgozik együtt egy nagy közös cél érdekében: nevezetesen új részecskék és új törvényszerűségek felfedezésén. A résztvevő diákok megtapasztalhatták a CERN-ben létrehozott fantasztikus környezetet, az állandóan mozgásban lévő, folyamatosan gondolkodó, problémákat oldó kutatók felfokozott hangulatát. A kutatás irányába motiváló érzést csak tovább erősítette, hogy a tapasztalt kutatók egyenrangú partnerként bántak a középiskolásokkal. Nem csoda, hogy egy ilyen két hét után minden diákrésztvevő örömmel térne vissza a közeljövőben a genfi intézet falai közé!

„Nagyon sok előnnyel járt számomra ez a részvételi lehetőség: belekóstolhattam a programozásba és megtapasztaltam a hatékony csapatmunkát. Nagyszerű emberekkel találkozhattam – bárkihez odamehettem beszélgetni és minden kérdésemre kaptam választ. Mindenképp vissza szeretnék jönni a jövőben mérnökként. Örülök, hogy részese lehettem ennek a programnak, s azt kaptam, amit vártam: fizikát intravénása!” – foglalta össze tapasztalatait Nagy Dániel, az egyik diák résztvevő.

„Csodálatos volt kilépni a tanteremből, ahol mindent csak elméleti oldalról ismerhetünk meg és látni, hogy működnek a dolgok a való életben. Fantasztikus volt látni, ahogy a fizikusok programoznak, s miként bánnak azzal az óriási adatmennyiséggel, amit a CERN detektoraiból kapnak.” – mesélt élményeiről Méhes Balázs, egy másik résztvevő.

A következő lehetőség a másodéves egyetemistákra vár majd, akik a már hagyományossá vált 2-3 hónapos nyári egyetem keretei között szívhatják újra magukba a CERN fantasztikus kutatói légkörét. Ehhez persze sikeres természettudományos felvételit kell tenniük a diákoknak, amihez ezúton kívánunk sok sikert a kutatódiák-program idei magyar résztvevőinek!

A névsoruk és iskolájuk álljon itt az érdeklődők számára:
Bíró Dániel Zsolt – Baár–Madas Református Gimnázium, Budapest
Vajay Mónika – Baár–Madas Református Gimnázium, Budapest
Makovsky Mihály Miklós – Baár–Madas Református Gimnázium, Budapest
Sájermann Klára – Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium
Nagy Dániel – Budapest XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium
Kispál Benjámin János – Budapest, Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium
Méhes Balázs – Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium
Horváth Zoltán – Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma
Hajnal Dániel Konrád – Egri Dobó István Gimnázium
Osvárt Bence – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium
Kovács Marcell Dorián – Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
Kupás Vendel Péter – Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
Veres Tamás – Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
Tóth Erika – Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
Wittmann Kevin Dominik – Halásztelki Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Laczkovich Máté – Madách Imre Gimnázium, Budapest
Balogh Tamás Elek – Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium
Csatlós Botond Csaba – Szent István Gimnázium, Budapest
Darvas Dóra – Törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola
Egervári Glenda Dóra – Törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola
Szatmári Eszter Zita – Vasvári Pál Gimnázium, Székesfehérvár
Molnár Benedek Péter – Veres Pálné Gimnázium, Budapest

Osvárt Bence beszámolója

A CERN első alkalommal fogadott hosszabb időre gimnazista diákokat, akik a CERN telephelyén az ottani hostelben szállhattak meg úgy, hogy az utat, a szállást és az étkeztetést ők állták.

2017. május 22-én délután indult a repülőnk és este érkeztünk meg. A reptérről tömegközlekedéssel jutottunk el a CERN kapujához, ahonnan egy ott dolgozó magyar – név szerint Jurcsó Péter – mutatta meg a szállásunkat. Vasárnap már csak kipakoltunk, ismerkedtünk és pihentünk. Hétfő reggel egy általános bevezető prezentációt hallhattunk a CERN-ről és egy köszöntőt (Markus Nordberg-tól – finn informatikus, a CERN dolgozója), utána megkaptuk a be- és kilépőkártyáinkat a 2 hétre és délután. megismerkedtünk a projektvezetőkkel. Kedden, szerdán és csütörtökön megnéztük a CERN detektorokat és a látogatóközpontjukat (Synchrocyclotron, CERN Control Center (CCC), Anti Matter Sollenoid (AMS), Compact Muon Sollenoid (CMS)).


2 hét + 22 magyar középiskolás + Genf = HSSIP 2017
Fotó: Oláh Éva

Az emellett megmaradt szabadidőben pedig ki-ki a saját projektjén dolgozott, mint pénteken is. Szombaton pedig meglátogattunk a Salève hegyet, ahova felvonón mentünk fel és le, és közben tettünk a fennsíkon egy pár kilométeres sétát. Vasárnap pedig megnéztük Genfet és fürödtünk is a Genfi-tóban – a 2 hét alatt ötször is. A városnézés után egy belvárosi fondüvacsorára hívott meg a CERN. Hétfőn és kedden nagyrészt dolgoztunk a projekttel, de mind a két nap volt egy rövid utunk – első nap az ATLAS Visitor Center (AVC)-t, másnap meg az SM18-at („szupravezető mágnesgyár”). Szerdán és csütörtökön előkészítettük a prezentációkat – mivel a két hét alatt elkészült projektet ppt formátumban prezentálni kellett. A véletlen szerencsés időzítés folytán pont akkor mentünk, amikor az évente megrendezett CERN Relay Race (váltó) volt.

Regisztráltunk (6 fővel) a versenyre, ahogy megtudtuk, hogy indulhatuk és felkészültünk a rendszeres reggeli torna keretei között. A verseny szerdán volt és a második helyet sikerült elhoznunk a senior kategóriában (mert a kategóriák eléggé összevissza voltak). Pénteken délelőtt előadtuk a prezentációkat és a délután újra lehetett egy kicsit pihenni az szombat hajnali indulás előtt.


2 hét + 22 magyar középiskolás + Genf = HSSIP 2017
Fotó: Oláh Éva

Nagyon örültem ennek a lehetőségnek és hálás vagyok, amiért az iskola elengedett. Emellett sok új korombeli barátot ismertem meg és a tanárok, mentorok nagyon kedvesek voltak, néha az angol tudásomnak is nagy hasznát vettem.

Az egész program itt elérhető:
https://indico.cern.ch/event/630615/timetable
Az általam készült képekből a válogatott legjobbak pedig ezen a linken vannak:
https://1drv.ms/a/s!AhZDsvaJenN8ymEdwW5vvI2NN1xn

Szathmári Nóra
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.